Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

kino domowe, jakie?

30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Val

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 400 postów

Napisano 23 marzec 2010 - 10:02

Hej, mama prosiła mnie o pomoc w kupnie kina domowego. Powiedzcie czy powinnam zwrócić na coś konkretnego uwagę przy wyborze kina? W ogóle jakie parametry powinien mieć taki sprzęt? Rozglądałam się trochę po sklepach internetowych, jest tego cała masa więc może podrzucicie jakieś konkretne, warte uwagi modele? Przeznaczyć na to mogę 1500-2000 zł, oczywiście najlepiej by było jak najtańsze, ta cena to jest takie maksimum.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 myszkamiki3103

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 308 postów

Napisano 23 marzec 2010 - 11:03

O jejku jejku ciężka sprawa z tym sprzętem... dobrze, że napisałaś ile masz do wydania. Bo czasem bez takiej informacji trudno jest coś doradzić. Jeszcze chciałam cię zapytać, czy masz może jakąś jedną ulubioną firmę??
Bo ja jak wybieram jakiś sprzęt do domu. To zawsze mam jakieś pomysły przynajmniej myślę o jakiejś firmie. Ale jeśli chcesz kupić sprzęt do kina domowego to warto jest zwrócić uwagę na moc głośników, bo dla mnie dźwięk to podstawa.
Wiesz mnie się podoba taki zestaw http://www.magicznap...=105&prod=37306 i gdybym kupowała sprzęt do domu prawdopodobnie wybrałabym taki.

#3 pis en lof

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 243 postów

Napisano 23 marzec 2010 - 13:44

A to kino domowe z dvd czy bez?
Sporo chcecie na to wydać, a nie sprecyzowałas tak naprawde na co chcecie spożytkować te 2tysiące.
W electro jest spory wybór więc na pewno coś wybierzemy wspólnie :)

#4 Val

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 400 postów

Napisano 24 marzec 2010 - 11:24

No jak to nie sprecyzowałam jak sprecyzowałam. Kino domowe chce. Takie żeby miało głośniki i sprzęt do słuchania nuty i do odtwarzania filmów. Nie muszą głośniki mieć niewiadomo jakiej mocy bo i tak muzyka nie będzie słuchana jakoś mega głośno - mama woli spokój niż duży hałas. 2 tysiące to maksimum, tyle jest pieniędzy odłożonych, fajnie jakby dało się zmieścić w dużo mniejszych kosztach. Czy coś takiego byłoby wystarczające? I czy powinnam wybrać firmę kina domowego taką samą jak telewizora?

#5 Luphis

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1374 postów

Napisano 24 marzec 2010 - 23:08

Firma kina domowego nie musi być taka sama jak telewizora. A mogłabyś napisać jeszcze, czy planujecie oglądać filmy z Blue-ray albo z USB?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Val

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 400 postów

Napisano 29 marzec 2010 - 22:06

Wiesz co, żadnych planów nie mamy, aczkolwiek z tego co się orientuję to teraz większość nowych komputerów już ma nagrywarkę blue-ray więc całkiem możliwe, że przydałaby się możliwość odtwarzania takich filmów, z usb również. Aczkolwiek jeśli przez takie bajery cena kina domowego ma skoczyć dwukrotnie do góry to np. z blue-ray jestem w stanie zrezygnować :-)

#7 Mushkin

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 185 postów

Napisano 02 kwiecień 2010 - 20:07

Najtańszy player (nie nagrywarka) Blu-Ray (nie pisze się Blue-Ray) kosztuje jakieś 259 zł więc jeśli zrobisz składaka, cena nie podskoczy bardzo. Nie kupuj Combo pod żadnym pozorem. Mówię z doświadczenia. Skoro masz 2000 zł rozejrzyj się za ampkiem za 800/900 zł (YAMAHA, Marantz, ONKYO, Pioneer, dodaj do tego jakieś kolumny (najlepiej zapytaj na forummp3store.pl, tam ludzie się nawet trochę znają :), albo zwyczajnie przejdź do muzycznego po radę - (NIE KUPUJ TAM BO CENY SĄ KOSMICZNE - kup przez internet). Ludzie robią duży błąd kupując często combo za 2000 zł. Za takie pieniądze można mieć już złożony pod własne potrzeby sprzęt.
Dołączona grafika
"Glany to nie buty, glany to styl życia!" KLIK

#8 Val

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 400 postów

Napisano 06 kwiecień 2010 - 08:57

A co to jest to combo? Bo ja laik jestem w tych sprawach więc mi trzeba tłumaczyć jak dziecku :) Czyli mówisz, że lepiej złożyć wszystko osobno, tak? W takim razie powiedz mi dokładnie jeszcze proszę z jakich części składa się takie kino domowe żebym wiedziała czego szukać i czy każdą część z osobna znajdę w jednym sklepie bo wolę kupić wszystko jednorazowo w jednym miejscu.

#9 Mushkin

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 185 postów

Napisano 09 kwiecień 2010 - 16:10

Combo czyli takie coś, co widzisz zazwyczaj w sklepach :P tzn komplet - jednej firmy odtwarzacz, głośniki itd.. najczęściej produkowane przez masówki - LG, Samsung itd..

Combo to tak można teoretycznie z angielskiego przetłumaczyć "składak/komplet" chociaż nie do końca

A żeby złożyć zestaw samemu, potrzebujesz - Amplituner, Odtwarzacz CD/DVD/Blu-Ray, no i komplet głośników 5.0/5.1 (ewentualnie 2.1, 6.0, 6.1, 7.1)

Czasem są też zestawy Amplituner + Odtwarzacz połączone zwyczajnie w jedną całość.

A co do konretnych części - wybór jest ogromny.

Polecam ci zapytać dokładnie tutaj --> http://forum.mp3store.pl/ tam ludzie się po prostu bardziej znają, ja ci konkretnie nie doradzę bo tego sprzętu jest masa a ja wielkim specem nie jestem.

Powiem tyle żeby celować w firmy Yamaha, Pioneer, ONKYO, TEAC, Marantz, Denon, Technics, ...

http://www.ceneo.pl/...oductID=2452088 Amplituner
http://www.ceneo.pl/406377 Kolumny
http://www.ceneo.pl/1610949 Odtwarzacz

Przykładowy zestaw, nie wiem jak to ze sobą będzie współgrać ale to tylko tak dla przykładu zestaw mieszczący się w 2000 zł. Zapytaj na tamtym forum, tam powinnaś się dowiedzieć wszystkiego.

Użytkownik Mushkin edytował ten post 09 kwiecień 2010 - 16:15

Dołączona grafika
"Glany to nie buty, glany to styl życia!" KLIK

#10 backspace

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 679 postów

Napisano 29 lipiec 2010 - 09:42

Ja bym już nie kupował kina domowego z odtwarzaczem dvd. Chyba, że nie jesteś jakimś kino maniakiem :-) Ten system już powoli odchodzi, starzeje się. wiadomo cały czas będą wychodzić filmy na dvd, ale teraz już liczy się FullHD :D Więc raczej powinnaś się zastanowić nad jakimś odtwarzaczem BD, albo odtwarzaczem sieciowym - w tym momencie chyba najlepszy wybór. Poczytaj sobie tutaj http://hmblog.pl/odt...an-media-hmblog o tym sprzęcie. Dla mnie najlepsze wyjście jeśli zamierza się składać kino domowe w tym momencie.

#11 plasticnic

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 130 postów

Napisano 14 marzec 2011 - 09:36

No dokładnie - ciężka sprawa z takim sprzętem - bo nie dość, że musi mieć określone parametry to jeszcze powinien fajnie wyglądac ;) Chyba, że jednak nam na tym akurat nie zależy ;) Najlepiej sprawdź sobie tę stronkę i zadzwoń do konsultantów albo napisz - na pewno doradzą profesjonalnie :)

#12 Werka600

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 158 postów

Napisano 29 marzec 2011 - 07:42

margarita_3 - ładnie pod względem estetycznym wygląda to kino domowe - głośniki są w tym przypadku bardzo ważną sprawą no a na przykład już wielkość ekranu jest sprawą indywidualna - chociaż im większy tym lepszy efekt. Ta Twoja propozycja jest ok - pod względem parametrów podobnie, ale na tej magicznej planecie sa tez lepsze zestawy ;)

#13 Fatality1989

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 01 kwiecień 2011 - 09:59

Witam

Na początku tego miesiąca wchodzi do naszego "kochanego" kraju fajny model z BD jest to samsung HT-D5530 i bedzie się chyba mieścił w Twoich wymaganiach kwotowych z resztą powinien ja pracuje w sklepie RTV i u mnie będzie za jakieś 2000 zł w sprzedaży ale proponuje sobie zobaczyć nawet fajne i estetycznie też ładne. Nie wiem tylko jak bedzie z dostępnością jego bo to podobno model na wyłączność dla kilku firm. ;)

Pozdrawiam

#14 złociutki

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 07 kwiecień 2011 - 17:26

Combo to całkiem dobry pomysł ;) Nic się nie kombinuje z definicji powinno wszystko działać.
Z drugiej strony kino składane oferuje znacznie większe możliwości doboru komponentów, jednakże koszty takiego zestawu są o wiele większe.
Taki zestaw jest dość ciekawą opcją.

#15 złociutki

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 08 kwiecień 2011 - 19:49

A w takim wypadku to racja ;) Jeżeli ktoś jest audiofilem albo odczuwa mocną potrzebą posiadania high-endowego sprzęt. Jego wola, ale tak na prawdę to chyba właśnie gotowe zestawy to 3/4 rynku.

#16 Ekspert_Philips

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 12 kwiecień 2011 - 13:22

Witajcie.
Chcąc dobrać odpowiednie kino domowe w zakresie 1500 – 2000 zł warto zdawać sobie sprawę z wyboru jaki mamy.

Aktualnie wyróżniamy 3 rodzaje zestawów kina domowego, które dzielą się jeszcze na zestawy z obsługą DVD i zestawy obsługujące DVD + Blu-Ray.

W przedziale 1500 – 2000 zł możemy wybierać spośród następujących rodzajów kina domowego:
1. Zestawy x.1, gdzie x oznacza liczbę głośników. W praktyce jest to od 5 do 7 głośników.
Wszystkie elementy takiego zestawu (a więc odtwarzacz, głośniki i wzmacniacz basowy) mogą być ustawiane niezależnie i w dowolnej konfiguracji.
2. Wieże stereo z funkcją odtwarzacza – tu nie trzeba się rozpisywać :) Ot po prostu wieża z dwoma głośnikami. Dobre rozwiązanie dla osób mających mniej miejsca, oraz szukających za wszelką cenę drewnianych kolumn we wspomnianym przedziale cenowym (w przypadku zestawów x.1, drewniane wykończenia, zapewniające naturalniejszy dźwięk, to większy wydatek).
3. Zestawy typu soundbar/ belka – czyli schowane pod jedną obudową odtwarzacz i 6 do 8 głośników oraz zewnętrzny wzmacniacz (nierzadko bezprzewodowy). Zaletą takiego zestawu jest większa ustawność oraz to, że możemy go zawiesić np. na ścianie :)

Jeśli potrzebujecie porad dotyczących konkretnych urządzeń marki Philips, piszcie na moją skrzynkę – ekspert@philips.com

#17 złociutki

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 85 postów

Napisano 16 kwiecień 2011 - 22:16

BR to niestety dobra metoda wydawania filmów przez cały czas staje się bardziej popularna... ehh szkoda szkoda ;P
Wymieniony odtwarzacz całkiem fajnie wygląda, a do tego nie zabija ceną od razu. Chyba jest wart chwili uwagi.

Użytkownik złociutki edytował ten post 16 kwiecień 2011 - 22:17

#18 egzix

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 541 postów

Napisano 18 kwiecień 2011 - 22:39

Fajnym rozwiązaniem urozmaicającym kino domowe może być odtwarzacz multimedialny, co myślicie o takim rozwiązaniu ?

#19 mrros

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 20 kwiecień 2011 - 11:26

A ja się wszędzie chwalę to i tu muszę :P kupiłem sobie projektor kieszonkowy ostatnio, więc właściwie kino mam gdzie chcę - i to nie tylko w domu :))) Wrzucam to maleństwo do plecaka i mogę odpalić gdzie chcę. A w domu się świetnie spisuje - Duży obraz - 81 cali, podłączam głośniki i jest git :) lepszego kina domowego nie miałem ;)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 egzix

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 541 postów

Napisano 21 kwiecień 2011 - 14:20

No tak ale jeżeli nie masz odpowiednio dużej ściany to po zabawie, 81 " to sporo , z tego co wiem LG udostępnia dwa ciekawe modele projektorów, ale wiadomo projektor to projektor i w jasny słoneczny dzień mamy po oglądane :)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych