Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Dwa razy większe spalanie

27 odpowiedzi w tym temacie

#1 blogspot

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 50 postów

Napisano 18 marzec 2010 - 15:17

Bardzo mnie nurtuje co orientacyjnie może być przyczyną, że samochód spala dwa razy więcej niż powinien? Mianowice na myśli mam Opla Corse B z silnikiem 1.0 który zamiast naturalnie spalać 5l/100km to spala 10l/100km :mruga:

Spala tak bez znaczenia na sytuację. Obojętnie ile przejedzie się statystycznie km oraz czy jeździ się ekonomicznie bądź odwrotnie. Także spala tak samo czy jest to trasa po mieście bądź po autostradzie :(

Dlatego zależy mi na uzyskaniu cennych informacji jak rozwiązać ten problem o ile się da. Nie chciałbym również specjalnie jeździć po warsztatach i naprawiać (marnować pieniądze) w nieskończoność. Pewnie każdy warsztat powie co innego, a chciałbym tego uniknąć i trafić odrazu we właściwe miejsce. W skrócie poszukuje na terenie Katowic bądź Chorzowa warsztatu któremu mogę zaufać :]
Pełno skryptów WWW dla początkujących ! ~> www.dlawebmastera.net16.net

Najlepsze programy partnerskie, zarabiaj ! ~> www.programypartnerskie.netau.net

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 egzix

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 541 postów

Napisano 17 kwiecień 2010 - 23:16

Jak miałem dziurawe przewodu od gazu uciekało mi go troszkę i po kilkinastu godzinach jednak był to jakiś litr więc całkiem sporo, ktoś pisał że jak jest zapchane coś w silniku to może więcej pobierać, albo źle ustawione obroty ciężko stwierdzić musiał byś na kanał podjechać....

#3 chjara

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 29 maj 2010 - 19:09

Sprawdź sonde lambda przed katalizatorem. jak się uszkodzi to moze tak być ze spalaniem. "Zawiesza" na jednej wartości i tak steruje kompem ze ten sadzi w tłumior paliwo z którego nie ma efektów.

#4 papla170

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 95 postów

Napisano 06 czerwiec 2010 - 20:05

Siemka, ja jestem z Chorzowa i ogólnie mogę Ci poradzić Warsztat Samochodowy Iso Car w Chorzowie na ulicy Żołnierzy Września ogólnie to tutaj ja i cała moja rodzina naprawiamy samochody i jedynym błędem który kiedyś popełnili to nie założenie spinki na rurze doprowadzającej powietrze do silnika chyba;P a jeżeli chcesz naprawić to tanim kosztem do w Świętochłowicach na ulicy dworcowej jest taki miły Pan ma 2 garaże w placu w których naprawia auta. Z pozoru nie wygląda to całkiem super ale chłop naprawdę obeznany jest w wszelkiego rodzaju autach które zna na własną kieszeń i często też go odwiedzam zeby porównać cenowo te dwie lokalizacje. Tylko, że tam bardzo często musisz czekać z tydzień aby Cie przyjął bo ma tylu klientów.

#5 krolik19900906

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 388 postów

Napisano 24 czerwiec 2010 - 21:50

TO jest bardzo malo informacji z Twojej strony: dodaj cos do tego, sa jakies inne objawy typu bardku mocy na nizszych biegach, zapalone jakies kontrolki bo tak przez forum po informacji ze spala zamiast 5 litrow paliwa 10 to tak troche malo :P Pomyslimy moze cos sie uda wymyslic. Napisz czy robiles ostatnio jakies modyfikacje w samochodzie itd

"Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim"

<div align='center'>"Ja, żołnierz Wojska Polskiego,
przysięgam służyć wiernie
Rzeczypospolitej Polskiej,
bronić jej niepodległości i granic.
Stać na straży Konstytucji,
strzec honoru żołnierza polskiego,
sztandaru wojskowego bronić.
Za sprawę mojej Ojczyzny
w potrzebie, krwi własnej ani życia nie szczędzić.
Tak mi dopomóż Bóg."

"Szczęśliwy jest naród, którego historia jest nudna"</div>

http://www.pajacyk.pl/ <<<<- klik- dal ciebie nic, dla nich byc moze jedyny posilek dnia!!!!!

http://www.euromaster.pl/ <<<opony potrzebuja ekspertow. Auto Serwis Jaworze

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 egzix

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 541 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 19:53

przyczyną może tez być starość a może coś się zatarło w silniku ? musisz pojechać gdzieś na przegląd i tyle...

#7 kocham_piwo

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 194 postów

Napisano 06 lipiec 2010 - 12:46

Może być padnięta lambda, albo termostat się zawiesza (tudzież całkiem zdechł) i cały czas jeździsz na wzbogaconej mieszance. Albo rzeczywiście masz gdzieś jakiś przeciek. Jedź do jakiegoś sprawdzonego mechanika i niech posprawdza, bo 10 litrów to faktycznie trochę dużo.

#8 temu#

a dlaczego nie?

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 630 postów

Napisano 06 lipiec 2010 - 22:17

Który to rok samochodu? Jak jest możliwość podpięcia go do kompa to polecam zakupić kabel a oprogramowanie mogę Ci przesłać. Bo takie gdybanie to nie da Ci konkretnej i pewnej odpowiedzi. ;)
Bóg nie istnieje, wymyśliły go osoby które nie radzą sobie ze swoim życiem. . i liczą na lepsze życie po śmierci Dołączona grafika.
Dołączona grafika . . . hę? . . . Dołączona grafika
Dołączona grafika| Gdy dotarła do mnie cywilizacja i uzyskałem dostęp do Internetu, dopiero wtedy uświadomiłem sobie jak wielu jest na świecie "mądrych" ludzi.

#9 kocham_piwo

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 194 postów

Napisano 06 lipiec 2010 - 22:26

Kabel też nie zawsze musi ukazać przyczynę problemu- nie zawsze walnięta sonda wywala błąd na kompie ;)

#10 modliszka23

specjalista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 735 postów

Napisano 11 lipiec 2010 - 18:31

Wyświetl postUżytkownik egzix dnia 25 czerwiec 2010 - 19:53 napisał

przyczyną może tez być starość a może coś się zatarło w silniku ? musisz pojechać gdzieś na przegląd i tyle...

No tak,ale bez ubepzieczenia,albi gwarancji auta troche za taka naprawe bedzie trzeba zapłacic.
Kupuj tylko naturalne suplementy na suplime.pl

#11 goldre

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 305 postów

Napisano 20 lipiec 2010 - 09:53

Ciekawostka odnośnie eko-moto W klasyfikacji najbardziej ekologicznych samochodów, wyposażonych w silniki wysokoprężne na 2 miejsce znalazło się Volvo C30 DRIVe z funkcją Start/Stop. Więc spalanie mniejsze :)
Przedstawiciel Volvo na Forum.

#12 StuntmanMark

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 287 postów

Napisano 22 lipiec 2010 - 08:57

Wyświetl postUżytkownik modliszka23 dnia 11 lipiec 2010 - 18:31 napisał

No tak,ale bez ubepzieczenia,albi gwarancji auta troche za taka naprawe bedzie trzeba zapłacic.

nie zawsze niektórzy producenci mają specjalne promocje w swoich serwisach dotyczące starszych modeli (np. Volvo ma program 4+ dla właścicieli samochodów 4-letnich i starszych)

#13 egzix

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 541 postów

Napisano 08 sierpień 2010 - 09:42

Ostatnio dziewczyna mojego kumpla zalała jego Opla ropą :P czyszczenie silnika itd nie pomogło. Trzeba będzie chyba zmienić auto bo pali jak smok i działa strasznie. Ciekawe czy w PZU maja jakiś pakiet ubezpieczeniowy od czegoś takiego :P czy liczą na naszą rozwagę jeśli chodzi o tankowanie.

#14 modliszka23

specjalista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 735 postów

Napisano 08 sierpień 2010 - 10:34

Pewnie ze cos takiego maja.W sumie jak tak nawet spojrzec na ich strone to takich ofert i pakietow ubezpieczeniowych jest moc.

#15 egzix

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 541 postów

Napisano 15 sierpień 2010 - 17:03

Chociaż to podchodzi pod nieuwagę taką naprawdę konkretną :P ale czasem ludzie po ciężkim dniu czują się zagubieni. A masz jakiś link do tej ich strony ?

#16 modliszka23

specjalista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 735 postów

Napisano 18 sierpień 2010 - 11:55

Nie wiem czy można wrzucać link ,ale spróbuje
http://www.ocac.pzu.pl/
Masz wszystko ładnie opisane.

#17 ppiotrrek5

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 104 postów

Napisano 23 sierpień 2010 - 20:20

jak powedziałes ze spalanie dwa razy wieksze to oprócz tej sondy moga byc pierscionki na tłoku przetarte radze silnik wymienic dobry do corsy nie wiem ok 1000 zł lub 1500 ja bym jak cos załozył juz 1.2 wymiana silnika 200 max 350 zł tylko ze corsa moze byc warta 3000 to sie wtedy auto zmienia
Dołączona grafika

#18 goldre

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 305 postów

Napisano 24 sierpień 2010 - 20:39

a co do ciekawostek to Volvo s60 jako że ma komputer pokładowy to paliwo które zużywa silnik może być kontrolowane bardziej szczegółowo do tego posiada układ kontroli stabilizacji toru jazdy ASC czy Corner Traction Control ułatwiający prowadzenie auta na zakręcie to świetna sprawa. volvo s60 jest produkowane w fabryce Volvo w Ghent. Same plusy elektronika nie taka straszna ;)
Przedstawiciel Volvo na Forum.

#19 StuntmanMark

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 287 postów

Napisano 29 sierpień 2010 - 12:27

S60 to bardzo dobry model ale co do komputerów kontorlujących spalanie to w niwktórych samochodach czasami trochę przekłamują

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 egzix

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 541 postów

Napisano 09 wrzesień 2010 - 21:09

No dobra ale takie drogie auto będzie chyba dość kosztowne do ubezpieczenia i tutaj samo OC raczej nie wchodzi w grę. Ktoś się orientował ile może kosztować ubezpieczenie takiego wózka ?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych