Forum - Forumowisko.pl: Teoria tektoniki płyt litosfery - Forum - Forumowisko.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Teoria tektoniki płyt litosfery Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   fenix1 

• Nowicjusz
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 7
  • Rejestracja 26-luty 09

Napisano 14 marzec 2010 - 18:51

Mam napisać krótko (jak najkrócej) o teori tektoniki płyt litosfery. Pomóżcie mi!
0

#0 Panna M.

• Wymiataczka
  • Grupa Użytkownicy
    Postów123
    Rejestracja01-grudzień 06
    PłećKobieta
    LokalizacjaDomek

Napisano --

Kliknij tu i wypełnij ankietę stomatologicznę - wspieraj badania studentów - Twoje doświadczenia są dla nas ważne.

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   shkopek 

• Stały bywalec
  • PipPip
  • Grupa Użytkownicy
  • Postów 296
  • Rejestracja 02-marzec 10
  • PłećMężczyzna

Napisano 17 marzec 2010 - 19:35

Teoria zakłada istnienie w strukturze ziemskiej, kilkunastu odrębnych płyt litosfery, które rozdzielone są strefami o wzmożonej aktywności sejsmicznej. Te sztywne segmenty nie znajdują się w bezruchu, lecz zmieniają swe wzajemne położenie, przesuwając się po leżących głębiej, bardziej plastycznych skałach astenosfery.
Płyty tektonicznych jest ok. 20 - dziewięć dużych i ok. tuzina małych. Kontynenty są osadzone na płytach co powoduje ich nieustanne przemieszczanie. W niektórych miejscach zwanych strefami dywergencji, rozstępują się, w innych - zwanych strefami konwergencji, napierają na siebie, co powoduje wygięcie ich krawędzi lub wtłoczenie jednej z nich w głąb Ziemi.W nielicznych miejscach ześlizgują się jedna po drugiej. Niesłychana siła potrzebna do poruszania tych płyt powoduje trzęsienia ziemi i powstawanie wulkanów.

google naprawdę nie gryzą !!!
Jestem człowiekiem i nic co ludzkie nie jest mi obce
Jeśli pomogłem daj plusa,taki symboliczny gest ,a cieszy :)

Dołączona grafika
0

Strona 1 z 1