Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

powiększający się pieprzyk

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 wielmorznik

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 73 postów

Napisano 13 marzec 2010 - 01:59

Witam wszystkich jakieś 2 miesiące temu rozdrapałem sobie pieprzyka i od tamtej pory troszeczkę się powiększył czy on bedzie dalej rósł , zależy mi na tym bo to na twarzy dodam że nie bolał nigdy i nie boli i nie jest wypukły i wcześniej kiedy go rozdrapałem byl ciemniejszcz, czy on się zatrzyma bądz zatrzymał już czy bedzie rósł w nieskończoność?? to ważne on jest blady proszę o odpowiedz

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 motylek41

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 205 postów

Napisano 13 marzec 2010 - 02:02

Nie czekaj tylko idź do lekarza dermatologa,bo z pieprzykami to różnie bywa.
Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać
w Twoim uśmiechu
....bo ona lubi usiąść na swoim parapecie, wsadzić słuchawki w uszy i patrzeć w gwiazdy.
Lubi wtedy płakać i wspominać wszystko co dobre i co złe..
bo w życiu piękne są tylko chwile.
bo ona nigdy nie zapomni tego, za czym tęskni.
bo w jej sercu zawsze będzie każda minuta jej życia.
bo ona kocha swoje wspomnienia i nikt jej ich nie zabierze.

#3 wielmorznik

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 73 postów

Napisano 13 marzec 2010 - 02:25

Nie nie pójde zresztą to był mikroskopijny pieprzyk a zrobił się troszeczkę większy czy to napewno nadaje się do dermatologa raczej wątpię

#4 monikaaa2003

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 13 marzec 2010 - 13:52

To po co prosisz o poradę, skoro do lekarza nie pójdziesz. :mruga: A skąd mamy wiedzieć czy będzie dalej Ci rósł? Masz rację - patrz, jak Ci się to babra, ale do lekarza nie idź. :/

#5 Walencja

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 457 postów

Napisano 14 marzec 2010 - 17:51

Może oczekuje wsparcia typu - drap dalej, zobaczymy czy urośnie. :mruga:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 SAMARYTANKA

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 15 marzec 2010 - 12:46

Nie potrzebnie ruszałeś i rozdrapałeś tego pieprzyka.Teraz na pewno musisz iść do lekarza bo z tego może zrobić się rak i dopiero będziesz miał problemy

#7 polkaka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 61 postów

Napisano 16 marzec 2010 - 21:23

jak będzie Cię bolał, zmieniał barwę czy kształt a przede wszystkim rozmiar koniecznie idź do lekarza. Może okazać się, że musi być usunięty. Nie warto zwlekać bo jak będzie lato i czas gdzie się opala może okazać się, że będzie jeszcze gorzej. Więc obserwuj czy nie ma jakiś zmian.
Za usterki techniczne bardzo przepraszam.

Lato w pełni. Trzeba korzystać ile się da.

lala la Americano la la

#8 wielmorznik

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 73 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 18:20

nie nie widze zmian wogule mnie nie bioli on jest minimalnie większy i nie rośnie a rakiem szczerze powiedziawszy się nie przejmuje tylko wyglądem

#9 SzklanaDama

martwa panienka ze szkła

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2572 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 23:09

Jedynym niezawodnym sposobem jest unikanie słońca lub solarium. Pieprzyki podobnie reagują na slońce jak pieg. Piegi u osoby piegowatej pod wływem słońca mogą się powiększać.
Aczkolwiek warto sprawdzić u dermatologa czy nie jest to zagrażający życiu pieprzyk i czy przyczyną jego powiekszania się jest tylko promieniowanie ultrafioletowe.
"Prawda jest jak d*pa, każdy siedzi na swojej."
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 Agnieszka_f

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 16 postów

Napisano 21 marzec 2010 - 00:18

Dużo osób obawia się, że mechaniczne podrażnienie znamienia (podrapanie, podrażnianie np przez kołnierzyk czy ramiączko od stanika) może spowodować zezłośliwienie. Nie jest to prawdą, aczkolwiek wszystkie znamiona trzeba obserwować. Jeśli zauważysz zmianę: koloru, kształtu, zarysu (obwód znamienia), wymiarów, to powinieneś koniecznie udać się do lekarza. Jeśli nie obserwujesz nic z tych rzeczy, a mimo to sie martwisz, to pójdź do dermatologa- nie jest potrzebne skierowanie. Nie ma co się wstydzić, lepiej dmuchać na zimne :) Jeśli chcesz natomiast to znamie usunąć, lepiej pójść do onkologa (nie przerażaj sie nazwą ;))- tu też nie jest potrzebne skierowanie.
Avanti

#11 Exterminator

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 99 postów

Napisano 04 kwiecień 2010 - 22:19

Że nie boli to nie znaczy, że nic złego się nie dzieje. Każda zmiana może być niebezpieczna. Jak napisano wyżej - lepiej dmuchać na zimne.

#12 Diviner

Deep in the darkest jungle of the Amazon

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1610 postów

Napisano 04 kwiecień 2010 - 23:35

Moim zdaniem umrzesz od tego, ale żeby się upewnić, idź do dermatologa, może jeszcze nie wszystko stracone.

<_<

When you dream, there are no rules, people can fly, anything can happen

#13 Julka89

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2371 postów

Napisano 05 kwiecień 2010 - 01:34

Wyświetl postUżytkownik wielmorznik dnia 13 marzec 2010 - 01:59 napisał

Witam wszystkich jakieś 2 miesiące temu rozdrapałem sobie pieprzyka i od tamtej pory troszeczkę się powiększył czy on bedzie dalej rósł , zależy mi na tym bo to na twarzy dodam że nie bolał nigdy i nie boli i nie jest wypukły i wcześniej kiedy go rozdrapałem byl ciemniejszcz, czy on się zatrzyma bądz zatrzymał już czy bedzie rósł w nieskończoność?? to ważne on jest blady proszę o odpowiedz

mój brat miał na plecach dużego ciemnego pieprzyka i raz go rozdrapał... obecnie jest jaśniejszy, ale czy powiększył swój rozmiar to nie wiem, nie mierzyłam, a znaczącej różnicy nie widzę...

P.S. Jeśli zauważysz niepokojące objawy, nadal będzie się powiększał, zmieniał kolor, bolał Cię to koniecznie idź do lekarza
... karmisz gównem i liczysz na to, że sr.AĆ będzie fiołkami?

nieokrzesana złośnica :)

#14 zioomal

Jestem HardCorem!

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2230 postów

Napisano 19 kwiecień 2010 - 19:25

Korzystając z tematu o pieprzykach to wie ktoś o usuwaniu?

Czy po tym zostają blizny?

Jakich zmian się nie usuwa? Mam sporo takich pieprzyków, co są tylko płaskimi kropkami.

Odkąd pamiętam, to mam na twarzy takiego o średnicy z 7mm i odkąd miałam 2-3 lata to poparzyłam sobie łydkę i w miejscu blizny wyrósł mi pieprzyk o nie do końca regularnym kształcie.

#15 monikaaa2003

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 19 kwiecień 2010 - 20:59

Każdy pieprzyk to indywidualny przypadek. Jeśli chcesz coś usunąć, to najlepiej iść do onkologa i on Ci powie co i jak. Ja usuwałam 2 z twarzy. Nie były duże, ale były wypukłe. Najgorsze jest znieczulenie. Boli niesamowicie. :ok: Bo ładuje Ci zastrzyk prosto w to znamię. Potem nożykiem wycina całość. Nie boli, ale czuć, że coś tam Ci wycina. Miałam założone po 3 szwy na każdy wycięty pieprzyk. Teraz praktycznie nie ma śladu. Mała blizna jak po przecięciu nożykiem.

#16 zioomal

Jestem HardCorem!

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2230 postów

Napisano 20 kwiecień 2010 - 14:53

Mam niecałe 16 lat, więc sama nic nie załatwię, a chciałabym teraz jakoś usunąć żeby nie miec problemów latem, że mam opatrunek albo się nie mogę opalać czy kąpać.

Mój pieprzyk chyba jest z tych bezpiecznych, bo na nim rosną włosy. Jeszcze ciekawe co na to moja mama, bo jak się kiedyś pytałam czy by sie usunęło, to powiedziała do mnie olewczo "po co Ci to?"

Długo się czeka na konsultację z dermatologiem/onkologiem?

#17 monikaaa2003

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 20 kwiecień 2010 - 18:34

O ile dobrze pamiętam to najpierw musisz iść do lekarza rodzinnego po skierowanie do onkologa. A jak z terminami? Różnie. Ja chyba czekałam ze 2 tyg.

#18 zioomal

Jestem HardCorem!

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2230 postów

Napisano 20 kwiecień 2010 - 19:51

Bajer! Też bym tak chciała, bo to niefajnie mieć dosyć widoczne znamię na twarzy. Bardzo mi na tym zależy, szczególnie teraz po przeczytaniu tego tematu.

A w którym miejscu na twarzy miałaś tego pieprzyka?

#19 kinga_sc

Wredna dla Wrednych

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3526 postów

Napisano 21 kwiecień 2010 - 05:36

Idź z tym dol lekarza, nie chce cię martwić ale znajoma miała taki przypadek okazało się, że to nowotwór.
POMOGŁAM? Daj PLUSA.
------------------------------------------------------
Dobra książka to rodzaj alkoholu - też idzie do głowy.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 monikaaa2003

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 23 kwiecień 2010 - 21:42

Wyświetl postUżytkownik zioomal dnia 20 kwiecień 2010 - 19:51 napisał

A w którym miejscu na twarzy miałaś tego pieprzyka?
Miałam dwa. Zaznaczyłam je mniej więcej na zdjęciu.

Dołączona grafika

Idź do tego onkologa i jeśli powie, że można usunąć, to nie ma się w sumie czego bać.

Użytkownik monikaaa2003 edytował ten post 23 kwiecień 2010 - 21:43

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych