Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

symbolika kolorów w literaturze i malarstwie.

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ericzek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 11 luty 2010 - 17:54

Więc temat prezentacji jw.
Chciałbym użyć w prezentacji takich dzieł jak :
"Krzyk" Muncha (obraz)
"Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach" J.Kasprowicz (literatura)
"Apokalipsa św. Jana" (literatura)

no i przydałby się jeszcze jeden obraz też z bardzo wyraźnym symbolizmem kolorów i jedna dłuższa literatura może lektura szkolna?
z góry dziękuję za pomoc

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 czarnykoty

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 11 luty 2010 - 18:18

Wyświetl postUżytkownik Ericzek dnia 11 luty 2010 - 17:54 napisał

Więc temat prezentacji jw.
Chciałbym użyć w prezentacji takich dzieł jak :
"Krzyk" Muncha (obraz)
"Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach" J.Kasprowicz (literatura)
"Apokalipsa św. Jana" (literatura)

no i przydałby się jeszcze jeden obraz też z bardzo wyraźnym symbolizmem kolorów i jedna dłuższa literatura może lektura szkolna?
z góry dziękuję za pomoc

Znalzłem stronkę, kilka ciekawych rzeczy na temat literatury - może się przyda :)
Ciekawostki na temat literatury

#3 Ericzek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 12 luty 2010 - 14:29

nie wiem w jaki sposób ma mi to pomóc... czekam na jakieś propozycje co do lektur itd.
wiem ,że Baczyński w swojej twórczości często nawiązywał do kolorów ,ale nie wiem ,które dzieło byłoby najlepsze

#4 Ericzek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 14 luty 2010 - 22:01

up

#5 Calliope

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5669 postów

Napisano 15 luty 2010 - 15:01

Wiesz, może obrazy Artura Grottgera "Pożegnanie powstańca" czy "Powitanie powstańca". Na tym pierwszym obrazie, kobieta ubrana na czarno jest symbolem żałoby, strachu o ukochanego, dla której kontrastem jest jasne niebo, czyli symbol nadziei. Na drugim obrazie kobieta ma jasną suknie, a tło jest ciemne, czyli mamy sytuację dokładnie odwrotna: biel sukni kobiety wyraża radość z powrotu powstańca, natomiast ciemne tło symbolizuje pogrzebane nadzieje i szanse po upadku powstania styczniowego. Co do lektur - wydaje mi się, że "Wesele" Wyspiańskiego tętniło od barw, które zawsze coś symbolizowały, ale moze się mylę. Może inni użytkownicy dopiszą coś wiecej.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Keehl

positive thinking sucks

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 979 postów

Napisano 15 luty 2010 - 16:35

Może obraz "Rozstrzelanie Powstańców Madryckich" (Goya)? Biały powstaniec, ciemni źli ludzie itd...
Z literaturą już gorzej, ale skojarzyła mi się z Baczyńskim wałkowana w szkołach na okrągło "Elegia o chłopcu Polskim". Jakieś kolory tam są, żółty, rudy, ciemny, jasny z tego co pamiętam, ale nie wiem, czy tyle wystarczy. Pewnie są lepsze utwory, jednak na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Jeden jest kamień, jedno lekarstwo, jedno naczynie, jedna procedura i jedna postawa.

www.dolinabiotechnologiczna.pl

#7 Ericzek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 15 luty 2010 - 17:46

dziękuje bardzo ,ponieważ temat nie jest zbyt łatwy szczególnie w aspekcie literatury dlatego każda propozycja jest bardzo ważna.

#8 Ericzek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 17 luty 2010 - 15:57

up

#9 Keehl

positive thinking sucks

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 979 postów

Napisano 18 luty 2010 - 01:40

Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że w bajkach dla dzieci brunetki zazwyczaj są złe, a blondynki dobre :D

http://www.propress....-sredniowieczu/ Tu znalazłem coś ogólnie o funkcji koloru w średniowieczu.

Może coś Kaczmarskiego? Część utworów pisał inspirując się malarstwem, więc kolory będą... http://teksty.net/Jacek-Kaczmarski/

Jan Andrzej Morsztyn "Niestatek"

Oczy są ogień, czoło jest zwierciadłem,
Włos złotem, perłą ząb, płeć mlekiem zsiadłem,
Usta koralem, purpurą jagody,
Póki mi, panno, dotrzymujesz zgody.
Jak się zwadzimy - jagody są trądem,
Usta czeluścią, płeć blejwasem bladem,
Ząb szkapią kością, włosy pajęczyną,
Czoło maglownią, a oczy perzyną

Blejwas to podobno biała farba ołowiowa, perzyna to wygasający popiół. Symbolika dość jasna ;)

W Historii Piękna Umberto Eco jest cały dział o świetle i barwie. Między innymi takie podrozdziały jak barwy w poezji i mistyce, barwy w życiu codziennym i symbolika barwy. Nie wgłębiałem się w te teksty jakoś bardzo, ale myślę, że mogłyby Ci pomóc. Pewnie można wypożyczyć tą książkę w bibliotece albo poczytać w Empiku.

Twój temat mnie denerwuje - ciężko mi znaleźć takie w 100% trafne przykłady, a zazwyczaj nie miewam z tym problemów...
Jeden jest kamień, jedno lekarstwo, jedno naczynie, jedna procedura i jedna postawa.

#10 Ericzek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 18 luty 2010 - 14:17

Twój temat mnie denerwuje - ciężko mi znaleźć takie w 100% trafne przykłady, a zazwyczaj nie miewam z tym problemów...

no to witaj w klubie:] mam ten sam problem

#11 Ericzek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 26 luty 2010 - 22:11

up brakuje mi 1 książki najlepiej lekturki

#12 abricot

Hate hippies.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 790 postów

Napisano 26 luty 2010 - 23:46

Mam coś. Z literatury. Po pierwsze Apokalipsa św. Jana. Tu wyjaśnienie symboliki: http://pi2000.blox.p...sa-sw-Jana.html A nawiązując do Biblii przyszedł mi też na myśl "Mistrz i Małgorzata": „W białym płaszczu z podbiciem koloru krwawnika posuwistym krokiem kawalerzysty wczesnym rankiem czternastego dnia miesiąca nisan pod krytą kolumnadę łączącą oba skrzydła pałacu Heroda Wielkiego wyszedł procurator Judei Poncjusz Piłat.” Tu znalazłam krótki opis symboliki barw tego płaszcza: http://mistrz-i-malg...9167.html#dalej.

#13 Keehl

positive thinking sucks

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 979 postów

Napisano 26 luty 2010 - 23:59

Ale Cię będzie Ericzek kochać ;)

#14 abricot

Hate hippies.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 790 postów

Napisano 27 luty 2010 - 01:23

Oj, nie będzie. Dopiero teraz zauważyłam, że Apokalipsę wymienia już w pierwszym swoim poście :/ Ale Mistrz i Małgorzata zapunktuje, bo i kolory są i lektura to.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#15 Ericzek

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 13 marzec 2010 - 19:19

tylko jak mam np. Jan Andrzej Morsztyn "Niestatek" przeanalizować i przedstawić pod kontekstem tematu skoro prezentacja trwa 15 minut;/ czy można wziąć ok. 8 książek/obrazów np. po 2 z tej samej epoki i jakoś podsumować?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych