Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Politechnika Gdańska

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 limonka92

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 116 postów

Napisano 10 luty 2010 - 11:25

Hej :D Jestem w 2 klasie LO o profilu matematyczno-architektonicznym. W przyszłości chciałabym studiowac architekturę właśnie na Politechnice Gdańskiej. Słyszałam, że ciężko się tam dostac, czy to prawda? Może studiuje tam ktoś z Was?
Co jest ważne, żeby się dostac na ten kierunek? Jak wygląda egzamin z rysunku? Wszelkie informacje mile widziane :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 piterrrek

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 488 postów

Napisano 10 luty 2010 - 12:12

jesli mambyc szczery, to o architekturze na pg nie wiem nic, ale z tego co slyszalem o samej pg to nie jest to najtrudniejsza polibuda, wiec latwiej bedzie ci siae tam dostac niz np na pwr xd
JH na 100%
Jeśli chcesz reprezentować Hasaczy, rozmnóż ich za pomocą "kopiuj-wklej" już teraz! Miej wyhasane!

#3 Revia

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 10 luty 2010 - 19:23

Również zastanawiam się nad studiami architektonicznymi na PG. Chciałabym dowiedzieć się w jaki sposób przeprowadzane są egzaminy i na czym dokładnie polegają oraz jakie są kryteria. Czy faktycznie jest się ciężko dostać?
Słyszałam, że studia tego typu pochłaniają dużą ilość funduszy, jak rozkładają się te wydatki w przeciągu 5 lat studiów? I czy przy tak wielkim zaabsorbowaniu projektami jest możliwość pracowania? I czy jest czas na imprezy? ;);P

Interesuje mnie również, czy w Gdyni są studia o kierunku: 'Architektóra i urbanistyka'?

#4 limonka92

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 116 postów

Napisano 11 luty 2010 - 09:35

Miło wiedziec, że nie jestem sama :] Revia, kierunek Architektura i urbanistyka jest, właśnie on mnie interesuje.

#5 Revia

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 19 luty 2010 - 21:36

To super ;)) Rozumiem, że Ty też wybierasz się do Gdyni, O.N.A_17?
Wiem, że kilka lat temu architekturę studiowało się w Wyższej Szkole Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych i Politycznych, czy nadal jest tam uruchomiony kierunek ' Architektura i urbanistyka', czy chodzi o inną uczelnię?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 limonka92

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 116 postów

Napisano 20 luty 2010 - 13:11

Achhh, tak to jest, jak się czyta na szybkiego, wszystko mi się pomieszało :/

Więc tak, chodziło mi o studia na kierunku Architektura i urbanistyka na Politechnice Gdańskiej. Wchodziłam na stronkę www.rekrutacja.pg.gda.pl, no ale nadal nie wiem, czy lepiej jest zdawac na maturze matmę podstawową czy rozszerzoną, na jakim poziomie zdawac język obcy, no i co z fizyką? Nie jest potrzebna?

A co do taj szkoły w Gdyni, to z tego, co znalazłam, są tam studia na takim kierunku, ale magisterskie (czy ja dobrze rozumiem, że żeby pojsc na takie studia, trzeba najpierw skończyc studia I stopnia? Już się w tym wszystkim gubię :mruga:)

#7 Quality

Marzyciel realista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1055 postów

Napisano 20 luty 2010 - 14:54

nie sądze byś z podstawową matmą dostała się na architekture @_@ fizyka również jest niezbędna jeżeli wybierasz taki kierunek.

'Te przećpane, naj.ebane, przypadkowe młode panie
Które mają na dupach ręce przypadkowych panów
Mówię o żywych trupach, co się nawet nie są w stanie ruchać
Pociągną druta i dostaną gratis AIDS
I szesnastoletni sen o Paris Hilton skończy się'

Sokół

#8 limonka92

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 116 postów

Napisano 21 luty 2010 - 11:18

no to kurcze, czemu tam na tej stronie nie jest nic wspomniane o fizie? no a z matmą, to mi babka z matmy zamieszała w głowie, bo powiedziała, że na niektóre uczelnie lepiej miec perfekt podstawową, niż, załóżmy, średnią rozszerzoną. I bądź tu człowieku mądry

#9 Quality

Marzyciel realista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1055 postów

Napisano 21 luty 2010 - 12:05

Cytat

no a z matmą, to mi babka z matmy zamieszała w głowie, bo powiedziała, że na niektóre uczelnie lepiej miec perfekt podstawową, niż, załóżmy, średnią rozszerzoną. I bądź tu człowieku mądry
no tak , bo lepiej mieć 100 % z podstawy niż 40 % z rozszerzenia. Przelicznik jest dla podstawy 0,5 a dla rozszerzenia 1. Więc łatwo sobie policzysz dla jakich wyników będzie ci sie opłacac.

Sokół

#10 limonka92

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 116 postów

Napisano 22 luty 2010 - 15:49

No dobra, a co z tą fizą? zobaczcie tutaj Mój odnośnik ani słowa o jakiejś fizyce, no więc co w końcu?

#11 Quality

Marzyciel realista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1055 postów

Napisano 22 luty 2010 - 16:26

no wynika z tego , że fizyki nie trzeba - ale gdańska bynajmniej nie jest najlepsza , to dlatego ;D
a poza tym fize i tak będziesz musiała umieć , bo na polibudzie jest jej od cholery.

Użytkownik Quality edytował ten post 22 luty 2010 - 16:33

Sokół

#12 limonka92

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 116 postów

Napisano 22 luty 2010 - 18:44

jakoś to będzie, na razie się cieszę, że nie muszę tej fizy zdawac na maturze. Hm, a która jest najlepsza? A Ty Quality studiujesz?

#13 Quality

Marzyciel realista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1055 postów

Napisano 22 luty 2010 - 18:54

Cytat

Hm, a która jest najlepsza?
zdecydowanie wrocławska lub warszawska. Agh też dobre :D

Cytat

A Ty Quality studiujesz?
nope , ale jestem na mat - fizie w lo.

Sokół

#14 limonka92

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 116 postów

Napisano 23 luty 2010 - 15:36

Główny argument, który przemawia w moim przypadku za Politechniką Gdańską to morze :D Dobra, wiem, że nie powinnam się kierowac czymś takim, ale jako mieszkanka Mazur nie wyobrażam sobie funkcjonowania w mieście, gdzie nie ma chociaż jeziora, w ostateczności marnej rzeki. Woda mnie uspokaja, na studiach to się może przydac :P

A Ty sam, gdzie się wybierasz?

A jak składam papiery to jest coś takiego jak uczelnia pierwszego wyboru, czyli, tak jak było z wyborem szkoły średniej? Czy po prostu decyduje gdzie chce isc jak otrzymam odpowiedzi, ze wszystkich miejsc gdzie składałam papiery, czy mnie przyjęli czy nie? Wolałabym tą drugą opcję ;)

#15 Quality

Marzyciel realista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1055 postów

Napisano 23 luty 2010 - 18:16

Cytat

A Ty sam, gdzie się wybierasz?
Wrocławska , Krakowska lub AGH - btw. dobrze radze , Opolską omijaj xd

Cytat

Czy po prostu decyduje gdzie chce isc jak otrzymam odpowiedzi, ze wszystkich miejsc gdzie składałam papiery, czy mnie przyjęli czy nie?
yup

Sokół

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#16 limonka92

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 116 postów

Napisano 24 luty 2010 - 17:39

Na Opolską się nie wybieram, w każdym razie dzięki za ostrzeżenie ;)

Hej, ludzie, naprawdę nie ma tu nikogo, kto by studiował na Politechnice Gdańskiej? Może znacie kogoś kto tam się uczy? Ciekawa jestem, jak wygląda nauka tam "od środka", no i czy ci, którzy tam poszli teraz nie żałują

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych