Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Liceum Policyjne w Katowicach

1 odpowiedź w tym temacie

#1 TexStyle

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 31 styczeń 2010 - 22:31

Witam!! Chciałbym po gimnazjum iść do Liceum Policyjnego w Katowicach ale nie wiem jaką muszę mieć średnia itp. Szukałem w necie ale tam nic nie pisało.

Z góry THX i Pozdrawiam!!

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Desan

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 26 sierpień 2010 - 07:52

Hej, ja też chcę iść do tego liceum i także szperałam po necie, znalazłam:
http://www.zseio.neo...a.pl/nabor.html
To jest link, na którym znajdziesz wszystkie info.

A tutaj daję ci odp na zadane pytanie :)
. O przyjęcie do klasy pierwszej Liceum Profilowanego i Liceum Ogólnokształcącego mogą ubiegać się absolwenci gimnazjum.

3. O przyjęciu kandydata do klasy pierwszej Liceum Profilowanego i Liceum Ogólnokształcącego decyduje suma punktów uzyskanych za wyniki egzaminu gimnazjalnego (maksymalnie 100 pkt; wg ustaleń OKE) oraz za oceny na świadectwie ukończenia gimnazjum z języka polskiego i trzech określonych zajęć edukacyjnych (maksymalnie 100 pkt.)

Oceny na świadectwie przeliczone będą na punkty w następujący sposób:

ü celujący - 19 punktów

ü bardzo dobry - 16 punktów

ü dobry - 13 punktów

ü dostateczny - 9 punktów

ü dopuszczający - 3 punkty

4. W Liceum Ogólnokształcącym przyznaje się punkty uzyskane za oceny:

a) w klasach policyjnych, wojskowych i pożarniczych z:

o języka polskiego

o języka obcego,

o max( geografii, historii, informatyki ,techniki ,wos ) – system wybiera jeden przedmiot, z którego uczeń uzyskał najlepszą ocenę i przydziela odpowiednią ilość punktów.

o wychowania fizycznego

b) w klasie artystyczno-dziennikarskiej z:

o języka polskiego

o języka obcego,

o max (muzyki, plastyki, wos) – system wybiera jeden przedmiot, z którego uczeń uzyskał najlepszą ocenę i przydziela odpowiednią ilość punktów.

o max (informatyki, historii, biologii, fizyki, geografii) – system wybiera jeden przedmiot, z którego uczeń uzyskał najlepszą ocenę i przydziela odpowiednią ilość punktów.

6. Za świadectwo ukończenia gimnazjum z wyróżnieniem przyznaje się dodatkowo 5 punktów.

7. Za udział w finale wojewódzkim konkursów przedmiotowych organizowanych przez Kuratorów Oświaty przyznaje się maksymalnie 12 punktów (10 punktów za jeden konkurs) za dwa i więcej - dodatkowo 2 punkty.

8. Za osiągnięcia sportowe, artystyczne (indywidualne lub zespołowe) i inne na szczeblu, co najmniej powiatowym przyznaje się maksymalnie 5 punktów.

I miejsce lub tytuł laureata – 5 punków

II miejsce lub tytuł finalisty – 4 punkty

III miejsce lub wyróżnienie – 3 punkty

9. Stałe zaangażowanie w pracę społeczną w charakterze wolontariatu - przyznaje się 2 punkty. O przyznaniu punktów decyduje dyrektor szkoły.

10. Uczniowie są przyjmowani do wybranego oddziału danej szkoły w kolejności zgodnej z sumą punktów do wyczerpania planowanego limitu miejsc. Limit miejsc zarówno w Liceum Ogólnokształcącym jak i w Liceum Profilowanym wynosi 32 osoby na oddział.

Dyrektor szkoły określił minimalną liczbę punktów wymaganą przy przyjęciu kandydatów do klasy pierwszej:

- do Liceum Ogólnokształcącego - 50 punktów

- do Liceum Profilowanego - 30 punktów

W przypadku równorzędnych wyników uzyskanych w postępowaniu kwalifikacyjnym pierwszeństwo mają:

1) - sieroty, osoby przebywające w placówkach opiekuńczo – wychowawczych oraz osoby umieszczone w rodzinach zastępczych,

2) - kandydaci o ukierunkowanych i udokumentowanych zdolnościach, którym ustalono indywidualny program lub tok nauki,

3) - kandydaci z problemami zdrowotnymi, ograniczającymi możliwości wyboru kierunku kształcenia ze względu na stan zdrowia, potwierdzonymi opinią publicznej poradni psychologiczno – pedagogicznej, w tym publicznej poradni specjalistycznej.

15. Kandydaci do szkoły ponadgimnazjalnej, którzy ukończyli szkołę za granicą, równorzędną polskiemu publicznemu gimnazjum, przyjmowani są do szkoły ponadgimnazjalnej na podstawie świadectwa (zaświadczenia) uzyskanego za granicą i ostatniego świadectwa szkolnego wydanego w Polsce, na podstawie sumy lat nauki szkolnej ucznia. Wymienieni kandydaci nie biorą udziału w scentralizowanej rekrutacji elektronicznej.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych