Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Podświetlenie diodami telewizora

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 wielgosz_marcin

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 28 styczeń 2010 - 22:00

Witam,
Pierwszy raz piszę na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Jak zrobić podświetlenie diodami zwykłymi telewizora. Mam 32calowy telewizor powieszony na ścianie i chciałbym zrobić podświetlenie z tyłu telewizora, tak aby światło padało na ścianę. Nie wiem od czego mam się zabrać. Proszę o pomoc. Nie chcę kupować listw led, bo to wychodzi dość drogo. Chciałbym zrobić to samemu przy użyciu lutownicy. Jak ja mam połączyć te diody i najważniejsze, to jak doprowadzić im zasilanie. Myślałem o połączeniu 150 zwykłych diod w kolorze niebieskim szeregowo. Tylko jaki do tego zasilacz i czy oprócz zasilacza trzeba coś jeszcze??
Pozdrawiam.

Załączone miniatury

• Załączona grafika: wdg.JPG

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 Luphis

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1372 postów

Napisano 29 styczeń 2010 - 13:10

Tutaj linki do artykułów, powinno pomóc : Elektroda , Artykuł
Dołączona grafika

Najlepszy konwent Fantasy i Sci-Fi ;)

#3 smart_me

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 297 postów

Napisano 29 styczeń 2010 - 16:13

To rewelacyjnie wygląda. Podświetlanie telewizora to ciekawy sposób na uatrakcyjnienie meiszkania. Podoba mi się to neisamowicie :
Dołączona grafika

#4 fumka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 28 luty 2010 - 23:07

Łaał :D Faktycznie świetnie to wygląda :D Bardzo mi się podoba... To na tej zasadzie działa to "ambilight" w którejś serii tv?
I tak tańczy moja dusza, jak jej obaj grają - reggae, diabeł bluesa, w szachu się trzymając...

#5 Val

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 400 postów

Napisano 01 marzec 2010 - 02:43

Eeee czy ja wiem? Ja to bym się tam nie mogła skupić na oglądaniu tego telewizora jakby mi tak świeciło coś z tyłu strasznie, jak na tym zdjęciu. Czy nie lepiej włączyć sobie normalnie lampkę obok łóżka i oglądać w spokoju tv? Chyba, że to tak dla szpanu? ;-) bo ja się nie znam wiec nie wiem.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Reggaenerator

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 04 kwiecień 2010 - 19:00

Uważam że zwykłe podświetlenie telewizora jednym kolorem psuje klimat i wrażenia z oglądania filmu. Lepiej już zainwestować w telewizor z systemem ambilight wtedy klimacik jest Boski ;). Z drugiej zaś strony te telewizory z "al" pobierają dużo energi. ;/

#7 polinea

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 428 postów

Napisano 08 kwiecień 2010 - 22:23

jak dla mnie ambilight wygląda bardziej efektownie i tak nie rozprasza podczas oglądania filmu...ale jako sam pomysł aranżacji to nie jest taki zły pomysł, pewnie jak już się człowiek przyzwyczai do oglądania obrazu na tak podświetlonym telewizorze to jest dobrze, no i faktycznie to o wiele bardziej oszczędne niż ambilight

#8 Luphis

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1372 postów

Napisano 30 kwiecień 2010 - 21:00

Podświetlenie od tyłu panelu podnosi pozornie kontrast obrazu, i związane jest to z działaniem naszego oka. Kiedyś słyszałem, że, poza TV powinno być jeszcze inne źródło światła, bo jest to zdrowsze
Dołączona grafika

#9 fumka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 30 kwiecień 2010 - 21:13

Np. lampka? Też o tym słyszałam...
Ale faktycznie wygląd wyglądem, ale musi się dobrze oglądać :D To zamiast w podświetlenie wolałabym w jakiś fajny LED 3D zainwestować, o :D
I tak tańczy moja dusza, jak jej obaj grają - reggae, diabeł bluesa, w szachu się trzymając...

#10 Luphis

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1372 postów

Napisano 30 kwiecień 2010 - 22:29

To już troszkę co innego, no ale ja sam chętnie bym zainwestował w 3D do tego konwertujące sygnał 2D na 3D. Tylko wtedy pewnie nie odchodziłbym od telewizora z miesiąc :)
Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#11 fumka

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 820 postów

Napisano 30 kwiecień 2010 - 22:52

Tylko miesiąc? :P Jak bym jeszcze konsolę z gierkami 3D podpięła to hmmm, żegnaj świecie :papa:

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych