Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Jak wygląda sesja?

20 odpowiedzi w tym temacie

#1 stefm007

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 19 styczeń 2010 - 23:52

Witam,
jestem w klasie maturalnej, więc od przyszłego roku trzeba będzie iść na jakieś studia bo kończę ogólniaka. Mógłby mi ktoś opisać jak wygląda sesja egzaminacyjna, zarówno ta zimowa jak i letnia. Różnią się czymś? Ma się wtedy jakieś wolne albo czas do przygotowań? Ciężko zdać? Wiem, martwię się na przyszłość ale mnie to ciekawi i byłbym wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 ponury_murzyn

Przyjaźnie nastawiony do świata 21-latek ;)

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4254 postów

Napisano 20 styczeń 2010 - 01:26

stary tragedia. matura przy tym to pikuś. sesja to tak jakbyś codziennie miał maturę. każdy egzamin może ważyć o tym czy nadal będziesz studiował. Do tego niemal wszyscy profesorzy są wredni. Nie wiem dlaczego, ale wydaje im się, że jak napisali pracę doktorancką to już są rasą 'nadludzi', także praktycznie jak nie jesteś obryty na blaszkę to żegnaj wesołe życie studenckie.

legendy o wiecznie pijanych studentach to bajki - czegoś takiego nie ma. nadchodzi sesja i nie ma mocnych wszyscy ryją - okej może w trakcie semestru zdarzy się jakiś wolny weekend, ale ogólnie to trzeba ostro zap**rdalać. do tego jeszcze dochodzi to, że nawet jak pisemny egzamin zaliczysz to te wyniosłe hieny mają prawo przed wpisaniem oceny do indeksu sprawdzić twoją wiedzę ustnie - a uwierz mi, że po takim całym stresie na egzaminie w głowie nie masz niczego oprócz pajęczyn.

zachowaj radość życia. nie idź na studia.
http://hatefullguy.wordpress.com/ - "Jak chcesz napisać co Ci się nie podoba, albo o czym myślisz, to załóż sobie pedalskiego bloga i wy****laj." - ktoś na sadistic do jakiegoś marudnego kolesia. Podchwyciłem i jest ;]

Najnowszy post - "Zmęczenie materiału" - mój blog stał się dokładnie tym czym chciałem, aby nigdy się nie stał - moim marudzeniem.
http://hatefullguy.w...ycie-materialu/

Dlaczego ludzie tyją ? http://kwejk.pl/obra...dzie,tyją?.html

#3 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 20 styczeń 2010 - 13:20

ponury-murzyn. to chyba zależy od kierunku studiów. Bo ym słyszałam nawet od brata i nie tylko, że studia niekiedy bywają łatwiejsze od lo. A jak ktoś się uczył systematycznie to nie powinien mieć problemów... Chociaż znam przypadki co nie uczyli się prawie, że NIC a do LETNIEJ sesji przygotowali się ok. ale mówię żależy to od kierunku, bo na niektórych uczy się praktycznie tylko na sesje, a na niektórych np. medycynie powinno się uczyć systematycznie. A studia są dla ludzi, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę, a na studiach (zależy jeszcze na jakich uczelniach np. Lublin) są ludzie mili i panuje miła atmosfera. W ogóle to chyba każde studia są do przeżycia, jak ktoś na prawdę chce to studiować, albo potem chcę się specjalizować w danej branży.

BTW: z tego co się orientuję, to sesja letnia, jest gorsza od sesji zimowej. Niektóre kierunki nie posiadają takowej sesji, a np. egzaminy z danego materiału, np taka medycyna.

Pozdrawiam i idź na studia... a tak poza tym to na jaki kierunek chciałeś iść :)

#4 ponury_murzyn

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4254 postów

Napisano 20 styczeń 2010 - 18:29

Wyświetl postUżytkownik szinajs7 dnia 20 styczeń 2010 - 13:20 napisał

ponury-murzyn. to chyba zależy od kierunku studiów. Bo ym słyszałam nawet od brata i nie tylko, że studia niekiedy bywają łatwiejsze od lo. A jak ktoś się uczył systematycznie to nie powinien mieć problemów... Chociaż znam przypadki co nie uczyli się prawie, że NIC a do LETNIEJ sesji przygotowali się ok. ale mówię żależy to od kierunku, bo na niektórych uczy się praktycznie tylko na sesje, a na niektórych np. medycynie powinno się uczyć systematycznie. A studia są dla ludzi, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę, a na studiach (zależy jeszcze na jakich uczelniach np. Lublin) są ludzie mili i panuje miła atmosfera. W ogóle to chyba każde studia są do przeżycia, jak ktoś na prawdę chce to studiować, albo potem chcę się specjalizować w danej branży.

BTW: z tego co się orientuję, to sesja letnia, jest gorsza od sesji zimowej. Niektóre kierunki nie posiadają takowej sesji, a np. egzaminy z danego materiału, np taka medycyna.

Pozdrawiam i idź na studia... a tak poza tym to na jaki kierunek chciałeś iść :)

ty słyszałaś od brata, a ja wiem z własnego doświadczenia. Czyste, mentalne okrucieństwo, ot co.
http://hatefullguy.wordpress.com/ - "Jak chcesz napisać co Ci się nie podoba, albo o czym myślisz, to załóż sobie pedalskiego bloga i wy****laj." - ktoś na sadistic do jakiegoś marudnego kolesia. Podchwyciłem i jest ;]

Najnowszy post - "Zmęczenie materiału" - mój blog stał się dokładnie tym czym chciałem, aby nigdy się nie stał - moim marudzeniem.

#5 southryan

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 517 postów

Napisano 20 styczeń 2010 - 19:31

Wyświetl postUżytkownik ponury_murzyn dnia 20 styczeń 2010 - 18:29 napisał

ty słyszałaś od brata, a ja wiem z własnego doświadczenia. Czyste, mentalne okrucieństwo, ot co.
Jaki kierunek studiujesz?

Dołączona grafika

do zobaczenia na polu bitwy w Berlinie!

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 ponury_murzyn

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4254 postów

Napisano 20 styczeń 2010 - 23:01

Wyświetl postUżytkownik southryan dnia 20 styczeń 2010 - 19:31 napisał

Jaki kierunek studiujesz?

informatykę z technologią biochemiczną i równolegle inżynierie chemiczną....

#7 kinga_sc

Wredna dla Wrednych

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3526 postów

Napisano 21 styczeń 2010 - 00:11

Popieram ponurego murzyna.
Studia to katorga.
Sesja to eliminacja studenta.
Byc albo nie być.
Sesje się nie różnią niczym.
POMOGŁAM? Daj PLUSA.
------------------------------------------------------
Dobra książka to rodzaj alkoholu - też idzie do głowy.

#8 katja22

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2237 postów

Napisano 21 styczeń 2010 - 09:49

SESJA -> System Eliminacji Studentów Już Aktywny :]

No nie ma łatwo... raczej nie widzę większej różnicy między sesją letnią a zimową. Czy jest czas na przygotowania? Teoretycznie to masz na to cały semestr, a że w praktyce wygląda to różnie - często tak -> to już inna bajka ;) Nie ukrywajmy, że wszystko zależy od kierunku jaki się studiuje i samej uczelni (wydziału), od tego na jakich wykładowców się trafi... bywa różnie :]

http://patrz.pl/zdje...rzed-i-po-sesji :)

Użytkownik katja22 edytował ten post 21 styczeń 2010 - 09:51

Dołączona grafika

Chociaż raz spróbuj wyolbrzymić szczęście zamiast problemu...

http://pomozpotrzebujacym.prv.pl/
http://jednoklikniecie.pl/
http://www.pustamiska.pl/index.php

#9 Avior

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 970 postów

Napisano 21 styczeń 2010 - 13:29

Zależy od uczelni i egzaminatora. Niektóre uczelnie tak układają plan egzaminów i zaliczeń, że człowiek nie ma czasu taczki załadować tylko lata z egzaminu na egzamin. I czynnik ludzki- zdarzają się "normalni", którzy zakładają, ze celem egzaminu jest sprawdzenie wiedzy albo tez psychopaci, których celem jest u:cenzura:enie i wykazanie studentowi, że jest on istotą niższą. Aaa - i jeszcze specyficzna grupa społeczna: magistrzy. Magister zwykle służy do dawania zaliczeń. Magister skończył studia parę lat wcześniej, co się nauczył na studiach to zapomniał, a nie zdazył jeszcze się nauczyć tyle, co wie doktor. I biedny drży z lęku, żeby student przypadkiem nie wiedział czegoś, czego on nie wie...
Najlepiej się zdaje u kompetentnych ale jeszcze nie stetryczałych profesorów, którzy nie łudzą się, że student nauczy sie wszystkiego, nie muszą niczego nikomu udowadniać i są na tyle szczęśliwi, że nie muszą się nad nikim znęcać, żeby to sobie skompensować.

#10 Majus

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 41 postów

Napisano 22 styczeń 2010 - 02:44

Powiem tak, jak pójdziesz na studia to sesja, może być tak samo ciężka, stresująca itd jak: matura, egzamin gimnazjalny, egzamin na koniec 6 klasy szkoły podstawowej. Bo widzę że niektórzy mają taką przypadłość, im się wyżej siedzi tym łatwiej niżej sra. Każdy w życiu przechodzi przez pewne etapy gdzie pojawiają się jakieś problemy, zawsze te aktualne są najtrudniejsze a te z przeszłości okazują się że były pestką w przeciwieństwie do obecnych. I takie etapy przechodzi każdy osobno ale niekoniecznie równocześnie. Więc dla kolegi matura może być ciężka. Dla nas już nie chociaż też taka była.

Sesja jest zależna od wielu współczynników, wymienię te główniejsze:
-Ciebie,
-Twojego IQ,
-Farta,
-Humoru innych.

W semestrze zaliczasz przedmioty, zwykle na koniec. Później jest sesja przeważnie dwutygodniowa, jeżeli wszystko wcześniej pozaliczałeś to pozostały egzaminy dla których ta sesja jest. Egzaminy są zależnie od kierunku, roku i semestru. I istnieją zwolnienia z egzaminów, terminy zerowe, terminy poprawkowe - minimum jeden. Nie jest aż tak źle jak niektórzy się wypowiadają. Po prostu musisz liznąć i się sam przekonać. Różnica pomiędzy sesją zimową a letnią jest taka że szlak Cię trafia jak za oknem słoneczko a Ty musisz siedzieć przyczepiony do materiałów edukacyjnych. Przerwa jest taka w zimowej, jeśli pozaliczasz wsio to masz chyba tydzień wolnego, jeśli nie, to nie masz :) Wakacyjna jak zaliczysz w terminie to minimum trzy miesiące a nawet i cztery laby, jak nie to kampania wrześniowa (dla studentów nabrała innego znaczenia).

Pozdrawiam

#11 stefm007

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 22 styczeń 2010 - 23:44

Hehe, dzięki za te wszystkie odpowiedzi. Ja tak planuję sobie iść na filologię angielską ale jeszcze pewny nie jestem. A wracając do sesji: dostajesz jakiś papierek, że zdałeś te egzaminy, coś w stylu świadectwa? I czy cała uczelnia ma równocześnie egzaminy czy każdy kierunek osobno?

#12 abricot

Hate hippies.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 790 postów

Napisano 23 styczeń 2010 - 11:35

No, masz indeks (ale wpisy tam są g. warte) i kartę egzaminacyjną albo protokół, gdzie wykładowcy, egzaminatorzy wpisują Ci zaliczenia i oceny z egzaminu. Po sesji ten świstek wędruje do dziekanatu, a Ty szczęśliwy możesz wreszcie iść zapić pałę.
A sesja letnia jest dużo gorsza, bo w zimowej i tak siedzisz w domu, bo na zewnątrz zimno, a w letniej siedzisz, bo musisz się uczyć.

#13 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8217 postów

Napisano 23 styczeń 2010 - 22:52

Abricot, o właśnie. Letnia jest o tyle gorsza, że ciężej o motywację. Teraz jaki taki wypizd na dworze to i uczyć się człowiekowi bardziej uśmiecha.

Generalnie zawsze się zdarzą się cięższe przedmioty (a raczej profesorzy), tak samo jak i lżejsze. Nie robiłbym z tego wielkiego halo. Trzeba się uczyć wg. własnych możliwości i iść z podejściem ,,co ma być to będzie". Niektórzy studenci strasznie się spinają sesją. Przez trzy lata studiów nasłuchałem się ile to egz. będzie nie do zdania, a jakoś przebrnąłem i żyję. Czasem kułem, czasem był fart.

#14 jenny999

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 16:03

Jak to wygląda ze sprawdzaniem prac z sesji?Kiedy podawane są wyniki? czy wyniki podawane są w miarę szybko, czy egzaminatorzy ociągają się ze sprawdzaniem? bo rozumiem, ze muszą sie wyrobić przed poprawkami...jak to jest?

#15 Spameřski

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 178 postów

Napisano 05 grudzień 2011 - 17:39

Z szybkością sprawdzania egzaminów bywa różnie, to zależy głównie od egzaminatorów. Najszybciej sprawdzane są egzaminy... ustne :D
Co do pisemnych, wyniki są przed rozpoczęciem sesji poprawkowej (nie spotkałem się z tym, żeby podano wyniki po sesji).

Użytkownik Spameřski edytował ten post 05 grudzień 2011 - 17:41

Dołączona grafika

#16 szaramyszka

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 09 grudzień 2011 - 11:13

Sa mega straszne sesje i sesje lajtowe, nie oszukujmy się, wszystko zalezy od tego co i gdzie będziesz studiować :) Sa koszmarni wykładowcy i tacy, którzy za ładny uśmiech wstawią Ci 5 w indeksie. Możesz mieć egzaminy ustne (tu masz od razu wynik ;) ) i pisemne (to, jak długo będą sprawdzane, zalezy od egzaminatora - niektorzy testy sprawdzają dłużej, niż inni prace pisemne...). W zalezności od kierunku sesja letnia może być cięższa od zimowej, bo niektóre kierunki zdają wtedy materiał z calego roku; na innych natomiast mogą byc tylko przedmioty trwające 1 semestr, więc sesje nie różnią się między sobą.

#17 KoxRox

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 10 luty 2012 - 14:34

Cytat

stary tragedia. matura przy tym to pikuś. sesja to tak jakbyś codziennie miał maturę. każdy egzamin może ważyć o tym czy nadal będziesz studiował. Do tego niemal wszyscy profesorzy są wredni. Nie wiem dlaczego, ale wydaje im się, że jak napisali pracę doktorancką to już są rasą 'nadludzi', także praktycznie jak nie jesteś obryty na blaszkę to żegnaj wesołe życie studenckie.

legendy o wiecznie pijanych studentach to bajki - czegoś takiego nie ma. nadchodzi sesja i nie ma mocnych wszyscy ryją - okej może w trakcie semestru zdarzy się jakiś wolny weekend, ale ogólnie to trzeba ostro zap**rdalać. do tego jeszcze dochodzi to, że nawet jak pisemny egzamin zaliczysz to te wyniosłe hieny mają prawo przed wpisaniem oceny do indeksu sprawdzić twoją wiedzę ustnie - a uwierz mi, że po takim całym stresie na egzaminie w głowie nie masz niczego oprócz pajęczyn.

zachowaj radość życia. nie idź na studia.

Nie czytaj tych bredni. Nie na każdej uczelni spotkasz takie sada maso jak na "informatyce z technologią biochemiczną i inżynierią chemiczną...."
Studiuje w Krakowie 6 lat i jestem pewien, że to najlepszy rozdział mojego życia. Koniecznie zdecyduj się na akademik, to podstawa do poprawnego studiowania. Imprezki za rogiem, nigdy nie brakuje kompana do picia, hulanki, swawole, notatki na wyciągnięcie ręki.
Wracając do tematu.... sesja nie jest taka zła. Masz dwie opcje: albo cały semestr imprezujesz i uczysz się tydzień lub dzień przed egzaminem albo sie nie uczysz i kombinujesz. Nie musisz zdać za pierwszym razem, nawet nie musisz przyjsc na pierwszy termin. Zalezy od uczelni ale na wiekszosci mozesz zdawac wielokrotnie. Jedyne co powinieneś zaliczać w pierwszym terminie to koleżanki ;P
Wybierając kierunek pamiętaj, że jesli studiujesz to co lubisz i co Cie interesuje to polowa sukcesu, druga polowa to miejsce gdzie studiujesz i ludzie ktorzy beda Cie otaczac.
Trzymam za Ciebie kciuki i powodzenia zycze ;)

#18 deprimo

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 24 postów

Napisano 10 luty 2012 - 21:29

Dokładnie tak ja studiuję na Apeironie uczę sie na policjanta i moja sesja wygląda zupełnie inaczej niż na większość kierunkach, ale nie jest tak ciężko , że człowiek nie może dać rady a atmosfera i ludzie z którymi studiuje są bardzo fajni więc sesję nie jest taka zła

#19 Reggaenerator

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 21 luty 2012 - 23:45

Wyświetl postUżytkownik szinajs7 dnia 20 styczeń 2010 - 13:20 napisał

Pozdrawiam i idź na studia... a tak poza tym to na jaki kierunek chciałeś iść Dołączona grafika

Tak tutaj muszę się zgodzić zależy od kierunku studiów.
Jednakże sam studiuje Automatykę i tu muszę przyznać rację dla @ponury_murzyn sesja to ZUO :D

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 Nuada

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 505 postów

Napisano 24 luty 2012 - 23:11

Studiuje 2 kierunki, dlatego w minionej (na szczęście) sesji musiałem zaliczyć 26 przedmiotów, a w tym 8 egzaminów, a w tym 3 z nich były ustne.

Sam sobie odpowiesz na to pytanie, jeżeli już trafisz na s t u d i a.

;)

Cytat

''Staraj się być mądrzejszym od innych, ale nie mów im tego.''
— Philip Chesterfield

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych