Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Mikroekonomia - 4 zadanka !

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 karpkarp

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 14 styczeń 2010 - 16:04

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Zwracam się z gorącą prośbą do Was.
Studiuję na 1 roku na kierunku Finanse i Rachunkowość i mam poprawkę z mikroekonomii.
Żaden przedmiot nie stwarza mi takich problemów jak ten.
Wszystko gra ale nie rozumiem tych czterech zadań:

Zadanie 1:
Mamy następujące równania: P=4Qs oraz Qd=500-P opisujące rynek produkowanych w Polsce opon samochodowych.
a) Narysuj krzywe popytu (D) i podaży (S) oraz wyznacz cenę (Pe) i ilość równowagi (Qe).
b) Przedstaw graficznie jak zmienią się Pe i Qe na krajowym rynku opon, gdy równocześnie wzrosną ceny surowców do ich produkcji oraz zmniejszą się ceny samochodów.

Zadanie 2:
Równowaga na rynku komputerów stacjonarnych została zakłócona przez dwa działające jednocześnie czynniki: spadek cen laptopów oraz spadek cen mikroprocesorów. Jakie będą nowe: cena i ilość równowagi na rynku komputerów stacjonarnych? Odpowiedź uzasadnij ilustracją graficzną.

Zadanie 3:
Ile wynosi elastyczność mieszana popytu na dobro X, gdy jego ilość zmniejszyła się o 10%, cena zaś dobra Y wzrosła z 10 do 10,5 PLN? Czy dobra X i Y są substytucyjne, czy komplementarne?

Zadanie 4:
Załóżmy, że cena pomarańczy wzrosła z 4 do 6zł za kg i w tym przedziale elastyczności ceny elastyczność cenowa popytu na to dobro wynosi -0,8. Jak zatem zmieni się ilość nabywana pomarańczy, gdy nabywcy przy cenie 4zł byli skłonni nabyć 100kg tego dobra?

BARDZO proszę o pomoc!
To na prawdę jest dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i z góry dziękuję, za okazałą pomoc !

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 eraefi88

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 17 styczeń 2010 - 23:26

Zadanie 1:
Mamy następujące równania: P=4Qs oraz Qd=500-P opisujące rynek produkowanych w Polsce opon samochodowych.
a) Narysuj krzywe popytu (D) i podaży (S) oraz wyznacz cenę (Pe) i ilość równowagi (Qe).
b) Przedstaw graficznie jak zmienią się Pe i Qe na krajowym rynku opon, gdy równocześnie wzrosną ceny surowców do ich produkcji oraz zmniejszą się ceny samochodów.

Rozwiązanie:
a) P=4Q
Q=500-P

P = 4 * (500-P)
P = 2000 - 4P
4P + P = 2000
5P = 2000 /:5
P = 400

Q = 500 - 4000
Q = 100

I to przedstawiasz na wykresie
http://www.fotosik.p...39ac98ea14.html

b) Wzrost ceny surowców powoduje zmniejszenie sie podaży czyli krzywa podaży przesunie się w lewo i oznaczona jest na rysunku jako s'
A spadek ceny samochodów spowoduje wzrost popytu dlatego popyt przesunie się w prawo i oznaczone jako D'.

http://www.fotosik.p...e71a28c520.html

Odpowiedz brzmi następująco:
Cena dobra wzrośnie a ilość równowagi bedzie zależeć od siły w/w czynników.
UWAGA: Tam gdzie jest na wykresie punkt równowagi to zle go podpisałem. Powinno być właśnie PUNKT RÓWNOWAGI a nie ilosc równowagi. Sorka ;)

Zadanie 2:
Równowaga na rynku komputerów stacjonarnych została zakłócona przez dwa działające jednocześnie czynniki: spadek cen laptopów oraz spadek cen mikroprocesorów. Jakie będą nowe: cena i ilość równowagi na rynku komputerów stacjonarnych? Odpowiedź uzasadnij ilustracją graficzną.

Odpowiedz:
Laptop jest substytutem komputera stacjonarnego wiec jesli cena laptopów spada to popyt na komputery stacjonarne zmaleje czyli krzywa popytu przesunie się w lewo. Natomiast spadek ceny podzespołów (mikroprocesorow) powoduje zwiekszenie podaży czyli przesuniecie krzywej podaży w prawo.

http://www.fotosik.p...3585942a8b.html

Wniosek z tego taki ze cena komputerow stacjonarnych zmaleje a ilosc rownowagi bedzie zalezec od siły w/w czynników.

Zadanie 3:
Ile wynosi elastyczność mieszana popytu na dobro X, gdy jego ilość zmniejszyła się o 10%, cena zaś dobra Y wzrosła z 10 do 10,5 PLN? Czy dobra X i Y są substytucyjne, czy komplementarne?

Em = procentowa zmiana ilosci dobra X / procentowa zmiana ceny dobra Y

procentowa zmiana ceny dobra Y = (P2 - P1 / P1) * 100%
procentowa zmiana ceny dobra Y = (10,5 - 10 / 10) * 100%
procentowa zmiana ceny dobra Y = (0,5/10) * 100%
procentowa zmiana ceny dobra Y = 0,05 * 100%
procentowa zmiana ceny dobra Y = 5%

Em = -10% / 5%
Em = - 2

Jest to dobro komplementarne bo Em<0.
Gdyby Em>0 wtedy byłoby to dobro substytucyjne.

Zadanie 4:
Załóżmy, że cena pomarańczy wzrosła z 4 do 6zł za kg i w tym przedziale elastyczności ceny elastyczność cenowa popytu na to dobro wynosi -0,8. Jak zatem zmieni się ilość nabywana pomarańczy, gdy nabywcy przy cenie 4zł byli skłonni nabyć 100kg tego dobra?

Ep = procentowa zmiana ilosci dobra X / procentowa zmiana ceny dobra X
Ep = -0,8
procentowa zmiana ceny dobra X = 50% (skoro z 4 do 6 wzrosło no to wiadomo ze wzroslo o 50%)

no to teraz trzeba podstawic do wzoru:

-0,8 = procentowa zmiana ilosci dobra X / 50%

procentowa zmiana ilosci dobra X = 50% * (-0,8)
procentowa zmiana ilosci dobra X = -40%

Czyli mozemy teraz powiedziec ze ilosc dobra zmalała o 40%

Wiec jesli początkowo mieliśmy go 100kg no to skoro spadło o 40 procent czyli zostało nam 60kg.

Odp: Ilość nabywana pomarańczy spadnie do 60kg.

Mam nadzieje ze chociaz troche pomogłem ;) Pozdrawiam

Użytkownik eraefi88 edytował ten post 18 styczeń 2010 - 00:01

#3 Economistka

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 18 styczeń 2010 - 02:47

Witam , przyłączam sie do ogromnej prośby. Mój przyjaciel ma poprawke we wtorek. Próbuje juz wszystkiego !!!!! Bardzo prosze o pomoc.. to naprawe uratuje go przed wylotem ze studiów.. Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadań..(BŁAGAMMMM!!!!!)

1. obliczyc podaz przedsiebiorstwa wolnokonkurencyjnego: obliczyć trzeba KM, bo podaż = KM. KZP = Q^2-20Q+220, KSC = 1200
(to q z trójkącikiem na górze to jest q do kwadratu)

2. cena monopolowa i zysk w pkt rownowagi ; P= -1/2Q +3^2,KZP= 1/2Q^2-10.5Q+82, KSC=120

3. dane: Q=6K^1/2 L^1/2 , K=100, W=4, r=6 , jaka jest cena podazy?

4.co stanie się z warunkiem równowagi przedsiebiorstwa wolnokonkurencyjnego kiedy funkcja kosztów: KC=12Q^3+3Q zostanie zastąpiona funkcją o następującej postaci: KC=12Q^3+3Q+1327. Odpowiedź uzasadnij.

5. funkcja= Q=L^3+L^2+... ; sprawdz, czy i jesli tak to kiedy zaczyna dzialac prawo malejacych przychodow?

#4 eraefi88

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 18 styczeń 2010 - 12:43

Przykro mi ale z braku czasu niestety nie jestem w stanie zrobic tego do jutra... praca i inne obowiazki niestety... chyba ze dzisiaj wieczorem ale to juz pewnie bedzie za pozno ;/

#5 eraefi88

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 18 styczeń 2010 - 13:10

Wyświetl postUżytkownik eraefi88 dnia 18 styczeń 2010 - 12:43 napisał

Przykro mi ale z braku czasu niestety nie jestem w stanie zrobic tego do jutra... praca i inne obowiazki niestety... chyba ze dzisiaj wieczorem ale to juz pewnie bedzie za pozno ;/

Z tym pierwszym zadaniem tak na moje na szybko moge powiedziec ze:
KM=?
Mamy podane KSC=1200
A zeby obliczyc KM potrzebujemy miec KC bo KM = KC'
A KC = KSC + KZC

KZC = Q (Q^2-20Q+220)
KZC = Q^3 - 20Q^2 + 220Q

KC = Q^3 - 20Q^2 + 220Q + 1200

KM = 3Q^2 - 40Q + 220

To tak na szybko w czasie pracy hehe. Mam nadzieje ze dobrze to jest bo nie mam ksiazek ani niczego przy sobie zeby to sprawdzic a tez jestem studentem 1 roku wiec moge sie mylic. Ale moze to Cie do czegos naprowadzi ;)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Economistka

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 18 styczeń 2010 - 13:31

Hej , hej .. Bede wdzieczna nawet za zrobienie tych zadanek na wieczór..!!! I dziekuje za to pierwsze!!!

#7 eraefi88

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 18 styczeń 2010 - 15:54

Szczerze mowiac nie rozumiem reszty poleceń :P :D hehe

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#8 Economistka

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 18 styczeń 2010 - 17:19

[quote name='eraefi88' date='18 styczeń 2010 - 15:54' timestamp='1263826488' post='2276113']
Szczerze mowiac nie rozumiem reszty poleceń :P :D hehe
[/quote
O nie, to ja już nie wiem co zrobic... Bede liczyc na cud..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych