Nabór nowych moderatorów 2010r.
Napisano 18 luty 2010 - 19:20
I spojrzeć prosto w słońce
Zachwycić się po prostu tak
I wzruszyć jak najmocniej
Nie bój się bać, gdy chcesz to płacz
Idź szukać wiatru w polu
Pocałuj noc, najwyższą z gwiazd
Zapomnij się i...
...TAŃCZ

#0 Panna M.
Napisano --
Napisano 19 luty 2010 - 00:45
Aulelio, nie twierdzę, że moderatorem może być każdy, ale nie oceniałbym podejścia człowieka do takiej funkcji tylko na podstawie ilości postów, to się po prostu mija z celem. A co do założenia forum, przeważnie jest tak, że na samym początku powstawania takiego moderatorami zostają osoby, które administracja zna na przykład z innych for dyskusyjnych, albo prywatnie. W takim przypadku posty już nie mają znaczenia, bo patrzy się na osobę. Wspomniany egzamin najlepiej zostawić w spokoju, bo widzę, że się niezrozumieliśmy, dziękuję za wyjaśnienia.
Napisano 19 luty 2010 - 06:23
Użytkownik Pain dnia 19 luty 2010 - 00:45 napisał
Aulelio, nie twierdzę, że moderatorem może być każdy, ale nie oceniałbym podejścia człowieka do takiej funkcji tylko na podstawie ilości postów, to się po prostu mija z celem. A co do założenia forum, przeważnie jest tak, że na samym początku powstawania takiego moderatorami zostają osoby, które administracja zna na przykład z innych for dyskusyjnych, albo prywatnie. W takim przypadku posty już nie mają znaczenia, bo patrzy się na osobę. Wspomniany egzamin najlepiej zostawić w spokoju, bo widzę, że się niezrozumieliśmy, dziękuję za wyjaśnienia.
Dokładnie. Mod nie musi mieć xxx postów, ważne żeby nadzorował dobrze przestrzeganie Regulaminu i bił logi.
Napisano 19 luty 2010 - 09:48
Użytkownik Pain dnia 19 luty 2010 - 00:45 napisał
Powiedz to Angelowi, bo co ja na to mogę poradzić
Napisano 19 luty 2010 - 15:04
Użytkownik Aulelia dnia 19 luty 2010 - 09:48 napisał
No niby nic, tak samo jak ja. Ostateczna decyzja leży po stronie administracji, byłem po prostu ciekawy jak to się odbywa na tym forum, dzięki za wyjaśnienia
Napisano 19 luty 2010 - 19:29
Użytkownik Aulelia edytował ten post 19 luty 2010 - 19:34
Napisano 19 luty 2010 - 22:48
No troche wygórowane jak dla mnie, bo w Trudnościach Życiowych (a także Miłość, przyjaźń i znajomości, Kącik złamanych serc, Oferty i poszukiwania pracy) siedzę i nie wpadł by mi do głowy poradnik poradnik jak sobie radzić w trudnych sytuacjach, lub artykuł "jak być asertywnym". Ludzie i tak napiszą najpierw temat a dopiero potem w postach daje się linki do poradników, z resztą często czyjeś problemy są zlewane i wyśmiane przez innych użytkowników jak np. o samobójstwie dodatkowo dołują osobe poszkodowaną. A to jest bardzo niebezpieczne.
Ze 2 razy chyba troche upominałem moderatorów bo w Trudnościach Życiowych piszą tematy jakie chcą i przez ponad dobe nic się nie działo.
Bywam tu czasem kilka razy dziennie, czasem raz na 2-3 dni ale codziennie przy kompie.
Staram się dobrze doradzić osobie poszkodowanej w temacie bo potrzebuje wsparcia i wskazania właściwej drogi.
Tyle o sobie
Użytkownik Smutny Znajomy edytował ten post 19 luty 2010 - 22:52
Napisano 20 luty 2010 - 01:16
Użytkownik Aulelia dnia 19 luty 2010 - 19:29 napisał
Jest masa sposobów na sprawdzenie czy kandydat nadaje się na moderatora, czy nie, ale może wystarczy już tej polemiki. Ty masz swoje racje i zasady, ja swoje. Jeżeli chcesz wiedzieć jak można inaczej sprawdzić obycie, to zapraszam na PM. Choć tak naprawdę sama sobie odpowiedziałaś, jak napisałaś, posty potrafią być błędną informacją i to działa w obie strony wbrew pozorom.
Napisano 20 luty 2010 - 09:47
Użytkownik Smutny Znajomy dnia 19 luty 2010 - 22:48 napisał
No troche wygórowane jak dla mnie, bo w Trudnościach Życiowych (a także Miłość, przyjaźń i znajomości, Kącik złamanych serc, Oferty i poszukiwania pracy) siedzę i nie wpadł by mi do głowy poradnik poradnik jak sobie radzić w trudnych sytuacjach, lub artykuł "jak być asertywnym". Ludzie i tak napiszą najpierw temat a dopiero potem w postach daje się linki do poradników, z resztą często czyjeś problemy są zlewane i wyśmiane przez innych użytkowników jak np. o samobójstwie dodatkowo dołują osobe poszkodowaną. A to jest bardzo niebezpieczne.
Wyjściem awaryjnym jest stworzenie regulaminu w każdym dziale... Zawsze da się coś wymyślić.
Ale zrobisz jak uważasz.
Użytkownik Aulelia edytował ten post 20 luty 2010 - 09:51
Napisano 28 luty 2010 - 17:51
Użytkownik LukC dnia 26 luty 2010 - 16:38 napisał
widocznie nie spełniasz wymagań
moim zdaniem obecny admin i aktywni moderatorzy powinni sami dojrzeć osoby które sie nadają na te stanowisko. Wtedy jest bez zbednych napięć i frustracji
ZANIM COŚ NAPISZESZ TO POMYŚL.
NIESTETY INTERNET JEST DLA WSZYSTKICH.
POMOGŁEM ? DAJ PLUSA :)
Napisano 28 luty 2010 - 20:01
Użytkownik BOSSY dnia 28 luty 2010 - 17:51 napisał
moim zdaniem obecny admin i aktywni moderatorzy powinni sami dojrzeć osoby które sie nadają na te stanowisko. Wtedy jest bez zbednych napięć i frustracji
Taa bo bycie na forum od 2008, prawie 1200 postów, nienaganna reputacja, duża wiedza w temacie, spore doświadczenie w moderowaniu, poparcie użytkowników działu i dobre chęci to za mało, bo nie napisałem poradników/artykułów
Cóż, jak nie to nie. Mam 4 inne fora do moderacji. Niech w dziale buxy dalej panuje bajzel i spam.
Napisano 28 luty 2010 - 20:11
Cytat
Jak już pewnie zdążyłeś zauważyć - forum jest trochę duże. Przeglądanie każdych pojedynczych postów, każdych pojedynczych użytkowników, to katorga. Jeśli ktoś chce zostać moderatorem - niech "tutorialuje", stara się, etc. Moderatorzy naprawdę zwracają uwagę kto, jak i gdzie i przedyskutowują to, podając argumenty za i przeciw. A jak wiadomo nic nie dzieje się w przeciągu kilku godzin, czasem trzeba naprawdę wiele czasu, by odpowiedni user dostał moda, gdyż zarówno admin, jak i moderatorzy mają życie prywatne.
Robić, uprawiać, wciąż się zabawiać
Gryźć, całować, na górze dominować
Ułapiać, testować, wszystko zdejmować
Wzniecać, zapinać, gasić, przeklinać
Ujeżdżać, poskramiać, w przerwach coś nucić
Wyjść do sklepu i już nigdy nie wrócić...
Miałem sen wiesz, że też Ci się to przyśni
Jak oni wiszą na drzewach zamiast liści...

CF98.info
Napisano 01 marzec 2010 - 14:41
Użytkownik Reque dnia 28 luty 2010 - 20:11 napisał
Tak, ale sprawa moderacji niektórych działów była poruszana już dużo wcześniej (http://www.forumowisko.pl/topic/109507-prosba-o-moderatora/) i użytkownikowi LukC się nie dziwie, że jest trochę poddenerwowany, bo co zaglądam do działu 'buxy' to widzę tylko spamerów i oszustów. Jak widać żadnemu aktualnemu moderatorowi nie chce się tam zaglądać, bo jest zajęty życiem prywatnym (co mogę zrozumieć). Dziwi mnie więc tym bardziej, że nie przyjmuje się nowych moderatorów, szczególnie że są chętne i z tego co widzę kulturalne i kompetentne.
Napisano 01 marzec 2010 - 21:01
Użytkownik Neo84 dnia 01 marzec 2010 - 14:41 napisał
To nie jest tak, że nam się nie chcę, że my źli, że my to, że my tamto. Gdybyśmy mieli dostęp do Panelu Administracyjnego i moglibyśmy przyznawać rangi moderatorów użytkownikom - ok, działałoby to szybko, a tak, tylko jedna osoba na tym forum ma tam wjazd.
Ze wszystkim proszę do angela.
Robić, uprawiać, wciąż się zabawiać
Gryźć, całować, na górze dominować
Ułapiać, testować, wszystko zdejmować
Wzniecać, zapinać, gasić, przeklinać
Ujeżdżać, poskramiać, w przerwach coś nucić
Wyjść do sklepu i już nigdy nie wrócić...
Miałem sen wiesz, że też Ci się to przyśni
Jak oni wiszą na drzewach zamiast liści...

CF98.info
Napisano 01 marzec 2010 - 21:08
Użytkownik Reque dnia 01 marzec 2010 - 21:01 napisał
Ze wszystkim proszę do angela.
Zróbcie coś z tym jako ekipa SM(rodów).

Logowanie