Nabór nowych moderatorów 2010r.
Napisano 13 styczeń 2010 - 21:17
odnośnie wielu pytań w sprawie moderowania określonych działów piszę w jaki sposób można się zgłaszać na stanowisko moderatora forumowisko.pl.
Oczekiwania
1) dłuższy staż na forumowisku (powyżej kilku miesięcy - osoby po tygodniu obecności piszące - "daj moda" - raczej nie otrzymają odp.)
2) wybranie jednego lub kilku dizałów który waszym zdaniem powinien być moderowany - najlepiej jeśli dział będzie pokrywał się z zainteresowaniami
(wybrany dział może być "pusty" tzn. nie moderowany przez obecnych modów - możesz ich sprawdzić tutaj)
3) użytkownik nie powinien mieć ostrzeżeń - jeśli ma zostaną one dokładnie sprawdzone
4) użytkownik powinien posiadać powyżej kilkaset postów (na wysokim poziomie), które świadczą o jego obyciu na forumowisku
5) ostatnia i najważniejsza sprawa to wkład własny w życie forumowiska - użytkownik powinien w mailu zgłoszeniowym podać linki do artykułów/ciekawych tematów/poradników/tutoriali i innych własnego autorstwa tematów które założył na forumowisko.pl w danych działach tematycznych których chce być opiekunem (moderatorem)
5a) co zmieniłbyś/zmieniłabyś na forumowisko.pl - pomysły, skargi, wnioski odnośnie funkcjonowania forum i jego udoskonalenia.
Jeśli chcesz sprawdzić się jako moderator jednego z największych forów w Polsce - skomentuj powyższe punkty z naciskiem na punkt 5), opisz czym możesz się zajmować na forumowisko.pl oraz co możesz do niego wnieść. Opisz swoje zainteresowania i umiejętności związane z moderowaniem.
Zgłoszenia przyjmowane są pod adresem: admin@forumowisko.pl (temat maila: nabór na moderatorów 2010r)
wiele działów ciągle czeka na moderatora - daj znać już teraz: admin@forumowisko.pl

Kasia R.
Porady medyczne - lekarze czuwają 24h aby udzielić Ci najlepszej porady na Twoje problemy- ZA DARMO!
Napisano 05 luty 2010 - 17:15
Pora na... reklamę:
Napisano 05 luty 2010 - 22:56
Użytkownik angel dnia 13 styczeń 2010 - 21:17 napisał
Co, jeśli jakiś moderator opiekuje się nawet kilkunastoma działami? Nie za dużo, nie ma sugestii, aby trochę ich odciążyć?
Użytkownik angel dnia 13 styczeń 2010 - 21:17 napisał
Dość dziwny sugerowany wymóg 'tutoriali' itd, skoro niektórzy obecni dziś moderatorzy (nie będę palcem pokazywał) obejmują działy, w których mają np. tylko jeden swój post w długim czasie...
Nie powinna raczej dominować ogólna aktywność i merytoryczność na Forumowisku w, dajmy na to, względnie poważanych działach?
Ot, takie luźne przemyślenia.
Napisano 05 luty 2010 - 23:42
Użytkownik Sunray dnia 05 luty 2010 - 22:56 napisał
Nie za dużo. Niektórzy modzi dobrze radzą sobie sami, towarzystwo tylko by im wadziło. Jak mod zechce to poprosi o odciążenie. Na siłę nie ma co komu w drogę wchodzić. Dobre współprace się zdarzają, ale lepiej zapytać najpierw obecnego moda w danym dziale czy potrzebuje pomocy.

Dzikie Pola: Na zaścianku
Kasia R.
Napisano 06 luty 2010 - 09:21
Akurat z moich działów, żadnego nie zamierzam na razie oddawać, ale do innych modów można pisać, jak radził Morion.

Czerwonej czcionki używam w celu zaznaczenia, że wypowiadam się jako moderator. Służy to jedynie odróżnieniu od większości wypadków, kiedy wypowiadam się jak zwykły użytkownik, który posiada poglądy, i subiektywne zdanie, którego nie chce nikomu narzucać.
Nie ma to na celu bynajmniej zaznaczania jakichś szczególnych emocji.
Napisano 06 luty 2010 - 11:08
Sunray nie każdy kto ma dużo działów nie wyrabia z nimi. Zresztą nie w każdym dziale jest duży ruch. Przykładowo mam dział Cwaniacy, gdzie pojawia się post na ruski rok. Np. ja obecnie prawie w żadnym dziale nie potrzebuje pomocy. Ewentualnie przydałaby się taka do subforum Rock.
Pora na... reklamę:
Napisano 06 luty 2010 - 11:13
Cytat
Zrób tutorial
Też mi się wydaje że takie wymaganie jest troche z kosmosu w kontekście niektórych działów.
Poza tym skoro wymagania wobec modów są sprecyzowane to równie dobrze można komuś kto spełnia te warunki złożyć propozycję bycia modem. Jest wielu aktywnych użytkowników na forum. Wystarczy napisać priva. Tak czy siak "kompetencje" tych ludzi trzeba "potwierdzić".
Napisano 06 luty 2010 - 13:15
Proponuję również przy naborze, spytać dotychczasowe grono moderatorskie. Jako że tu siedzimy sporo, znamy większość stałych userów i mamy już wyrobione opinie o nich.
Napisano 06 luty 2010 - 16:51
Użytkownik BOSSY edytował ten post 06 luty 2010 - 16:52
Zapraszam do nowego subforum: http://www.forumowis...ienne-treningi/
Nie udzielam info na PW- masz jakieś pytanie..napisz temat
Napisano 07 luty 2010 - 02:28
Jeśli nie wiecie czym jest szacunek na forach przeczytajcie Ten temat!
Czy Wy wiecie czym jest Netykieta?Chyba nie a, więc zapraszam do zapoznania się z nią.... kultura nie boli.

www.konzentrazionlager.blogspot.com - Twoje źródło wiedzy o czasach obozów koncentracyjnych
Chcesz pomóc redagować bloga? Śmiało pisz!
Napisano 07 luty 2010 - 08:23
Cytat
Napisano 08 luty 2010 - 16:55
Cóż zobaczymy, przynajmniej mi nikt nie powie że nie próbowałem

Napisano 08 luty 2010 - 18:43
artykuły/poradniki/tutoriale/tematy wyjaśniające/zbierające wiedzę forum itp. mogą być w każdym dziale. Nie bardzo widzę przeciwwskazania do takich tematów w religii. Temat ze spisem treści rozmów toczących się na forumowisku o np. różnych religiach byłby wskazany aby odnaleźć się w gąszczu różnych tematów. To tylko przykład. W trudnościach życiowych mogą mieć miejsca artykuły o asertywności - jak być asertywnym, albo zbiór informacji jak radzić sobie w ciężkich sytuacjach.
Nie piszę żeby były to same poradniki - mogą być też recenzje (np. w filmach), opowiadania (w dziale o ściągach), śmieszne teksty/filmy (w rozrywce) itp. itp.

Napisano 18 luty 2010 - 01:52
Jeszcze odnośnie poradników:
"jak być asertywnym, albo zbiór informacji jak radzić sobie w ciężkich sytuacjach."
Bez sensu... w każdym przypadku zarówno asertywność jak i porady będą, lub przynajmniej mogą być różne. To zresztą nie chodzi o udzielane odpowiedzi. Człowiek to człowiek, czasem bardziej zależy mu na wysłuchaniu i wygadaniu się niż na otrzymaniu porady. Wiem, czepiam się, taki już jestem.
Pozdrawiam,
Pain
Użytkownik Pain edytował ten post 18 luty 2010 - 02:05
Może wiem najlepiej dlaczego tylko człowiek potrafi się śmiać: tylko on cierpi tak bardzo, że musiał wynaleźć coś takiego jak śmiech.
-Fryderyk Nietzsche
Napisano 18 luty 2010 - 08:18
Cytat
Bez sensu... w każdym przypadku zarówno asertywność jak i porady będą, lub przynajmniej mogą być różne. To zresztą nie chodzi o udzielane odpowiedzi. Człowiek to człowiek, czasem bardziej zależy mu na wysłuchaniu i wygadaniu się niż na otrzymaniu porady. Wiem, czepiam się, taki już jestem.
Bo tu chodzi o to, żeby moderator postarał się jakoś w rozbudowaniu swojego działu. A nie tylko wlepiał (czasem) bezmyślnie ostrzeżenia i zamykał (częściej niż czasem) tematy.
Wybacz, ale osoby, które wypowiadają się tutaj od niedawna {nie chodzi mi o datę zarejestrowania}, mają zwykle najwięcej do powiedzenia a po krótkim czasie opuszczają to forum. Wiem , że chcesz dobrze, ale spójrzmy prawdzie w oczy, Ty nie zdążyłeś się jeszcze zaznajomić z tym forum.
Użytkownik Aulelia edytował ten post 18 luty 2010 - 08:19
Napisano 18 luty 2010 - 14:49
Użytkownik Aulelia dnia 18 luty 2010 - 08:18 napisał
Bo tu chodzi o to, żeby moderator postarał się jakoś w rozbudowaniu swojego działu. A nie tylko wlepiał (czasem) bezmyślnie ostrzeżenia i zamykał (częściej niż czasem) tematy.
Wybacz, ale osoby, które wypowiadają się tutaj od niedawna {nie chodzi mi o datę zarejestrowania}, mają zwykle najwięcej do powiedzenia a po krótkim czasie opuszczają to forum. Wiem , że chcesz dobrze, ale spójrzmy prawdzie w oczy, Ty nie zdążyłeś się jeszcze zaznajomić z tym forum.
Nie na KAŻDYM forum. To, że komuś odbije jak dylko zostanie moderatorem i będzie wlepiał ostrzeżenia i zamykał tematy, kiedy tylko coś mu się nie spodoba, nie zależy od postów, ani od obycia czy związania z forum. Moderator ma przede wszystkim dbać o porządek na forum, od pisania artykułów są redaktorzy. Chyba, że administracja połączyła na tym forum funkcję moderatora i redaktora w jedno, wtedy zwracam honor.
Fakt, zarejestrowałem się niedawno, ale jak już pisałem, ja nie chcę zostać moderatorem. Uważam, że nowi moderatorzy nie są tutaj potrzebni, ale to tylko moje odczucie. Byłem moderatorem na kilku forach, choć miałem może 100 postów i nie było na mnie skarg. Tam kryteriami nie były posty, ani data rejestracji. Rozumiem, że Angel chce moderatorów, którzy znają ludzi z forumowiska, potrafią łagodzić spory bez wlepiania ostów, bo te powinny być ostatecznością. Jednak ciekawi mnie jedno, jak przebiega tzw "egzamin na moderatora". Czy administracja sugeruje się jedynie wymienionymi przez Angela postulatami, czy jednak jakaś rozmowa z kandydatami i sprawdzian ma miejsce.
"Ty nie zdążyłeś się jeszcze zaznajomić z tym forum."
Fakt, ale nie trzeba wiele, żeby dostrzec jaki poziom dane forum prezentuje, a to jest jedno z najlepszych jakie widziałm, tym bardziej dziwią mnie kryteria. Na tym skończę, chciałem tylko dodać coś od siebie, ponieważ nigdy nie spotkałem się z metodą naboru taką jaką preferuje Angel, on i tak zrobi jak będzie uważał za słuszne, a skoro do tej pory wychodziło to na dobre, to tylko pogratulować. Jestem po prostu ciekawy, dlaczego właśnie tak, a nie inaczej. Ciekawość ludzka rzecz, prawda?
EDIT:
Jeszcze odnośnie olania forum. Dlatego właśnie proponuję "okres próbny" dla nowych moderatorów, zazwyczaj wtedy wszystko wychodzi na światło dzienne.
Użytkownik Pain edytował ten post 18 luty 2010 - 14:51
Może wiem najlepiej dlaczego tylko człowiek potrafi się śmiać: tylko on cierpi tak bardzo, że musiał wynaleźć coś takiego jak śmiech.
-Fryderyk Nietzsche
Napisano 18 luty 2010 - 15:59
Użytkownik Aulelia edytował ten post 18 luty 2010 - 16:03
Napisano 18 luty 2010 - 18:44
administracja to Angel
"egzamin na moderatora"? każdy kto chce nim zostać, musi najpierw jego kandydatura zostać zaakceptowana przez resztę modów.
Spróbuj choć raz odsłonić twarz
I spojrzeć prosto w słońce
Zachwycić się po prostu tak
I wzruszyć jak najmocniej
Nie bój się bać, gdy chcesz to płacz
Idź szukać wiatru w polu
Pocałuj noc, najwyższą z gwiazd
Zapomnij się i...
...TAŃCZ
Moje zdjęcia | kaapciuszek@wp.pl

Kasia R.
Napisano 18 luty 2010 - 19:07