Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Książki Fantastyczne

165 odpowiedzi w tym temacie

#41 -gniyd-fehcram-

j-lover

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1232 postów

Napisano 13 kwiecień 2007 - 20:06

Ja czytałam Siewce!
I podobało mi się, fakt, chociaż na początku akcja nieco się dłuży...

Garth Nix- trylogia:Sabriel, Lireale, Abhorsen
Lektura na tyle ciekawa, iż zawiera morał ;)

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#42 paleolobo

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1243 postów

Napisano 15 kwiecień 2007 - 01:20

Wyświetl postUżytkownik Carrie dnia 11.01.2007, 23:18 napisał

Stephen King - seria o nazwie "Mroczna Wieża". 7 tomów. Przeczytałam narazie 4 części :) Świetne!
NIEEEEE.

#43 Kaagular

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 776 postów

Napisano 31 maj 2007 - 13:49

Ja polecam przede wszystkim polską fantastykę. Polscy autorzy są bardzie odkrywczy od kolegów z zachodu(nie wszystkich oczywiście). No i oczywiście kwesią gustu jest co się w fantastyce lubi. Jeśli czar na czarze, czarem poganiany, to moje przykłady na pewno do gustu nie przypadną. Jeśli humor i innowacyjność to polecam:
Romuald Pawlak "Pogodnik trzeciej kategorii"
Anna Brzezińska "Opowieści z Wilżyńskiej Doliny"(!), "Saga o zbóju Twardokęsku"
Andrzej Ziemiański "Achaja"
Artur Baniewicz "Smoczy pazur"(więcej nie miałem okazji przeczytać)
Andrzej Sapkowski "Boży Bojownicy", "Narrenturm", "Lux Perpetua"(dla mnie lepsze od Wiedźmina)
Z zagranicznych:
Terry Goodkind "Miecz Prawdy"(11 tomów po 500 stron średnio)
Terry Pratchett

No i jak ktoś jest fanem Włądcy Pierścieni to Nik Pierumov "Pierścień Mroku"
Dołączona grafikaDołączona grafika
Moja radosna Twórczość:
Dołączona grafika

#44 Shani

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 375 postów

Napisano 31 maj 2007 - 14:58

Wyświetl postUżytkownik Carrie dnia 11.01.2007, 23:18 napisał

Stephen King - seria o nazwie "Mroczna Wieża". 7 tomów. Przeczytałam narazie 4 części :) Świetne!

Popieram genialna opowiesc, sama jestem w trakcie czytania i jestem mile zaskoczona...Czy tylko mi glowny bohater kojarzy sie z Geraltem z wiedzmina? xD
"Jestem czlowiekiem i nic co ludzkie nie jest mi obce"

#45 Adela

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 88 postów

Napisano 04 czerwiec 2007 - 19:24

Ktoś wspomniał Pilipiuka... A wymieniliście "Operację Dzień Wskrzeszenia"? Długa i miejscami ciężka lektura, ale wciąga jak diabli już od pierwszego rozdziału. Ja osobiście najbardziej lubię fragmenty w zadżumionym mieście... Tylko zakończenie jakieś takie dziwne. :/

A, Brzezińskiej jeszcze bym polecała "Wody głębokie jak niebo" - ostatnio przeczytałam i stwierdzam, że książka jest o wiele lepsza od "Opowieści z Wilżyńskiej Doliny". Chociaż to może tylko moje zdanie.

Carrie napisał:

Stephen King - seria o nazwie "Mroczna Wieża".

Ach, gdybym ją tylko dorwała w swoje łapki... Planuję to od czasu, gdy przeczytałam fragment zamieszczony w "Legendach"...
It's only forever - not long at all

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#46 Kaththea

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1272 postów

Napisano 05 czerwiec 2007 - 13:19

A może "13 kotów"? - zbiór opowiadań Spakowskiego i nie tylko :)

#47 Gamgee

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 169 postów

Napisano 05 czerwiec 2007 - 13:42

tylko nie Paollini. tylko nie ten mały komercyjny chłopczyk, który stara się pisać jak Tolkien. (i mu to nie wychodzi)

Użytkownik Gamgee edytował ten post 05 czerwiec 2007 - 13:42

gupja syknatórka.

#48 Fairy

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 15 październik 2007 - 11:59

Ja polecam:

1. Mercedes Lackey "Czarny Gryf" i reszta serii.
2. Clive Staples Lewis - cykl "Narnia" (to się czyta dobrze niezależnie od wieku).
Heart of sin, come not within
Thy fat shall feed a belly's greed
But come, oh thou, who doth allow
The plume to rest below
The Utchat has secured thy path
Thy place within the Boat of Ra
Descend thou with a willing heart
Down to the Otherworld.
- Inkubus Sukkubus -

#49 Morion

Sinner

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 10378 postów

Napisano 19 październik 2007 - 20:07

Najnowsza trylogia Sapkowskiego jest genialna, Narenturm, Bozy Bojownicy i Lux Perpetua sa genialne, polecam Piekary opowiadania i Madderdinie Mordimerze (Sluga bozy, mlot na czarownice, miecz aniolow - to tomy opowiadan, jest jeszcze powiesc ale nie mialem tej przyjemnosci jeszcze) a takze przenajswietsza rzeczpospolita, genialna ksiazka. Do tego Polecam Pilipiuka, i jego opowiadania o Wedrowyczu (nie moge sie doczekac mozliwosci przeczytania 'wieszac kazdy moze') Komuda tez niezle pisze, a i mimo ze nie lubie ksiazek pisanych przez kobiety bo maja inny nastroj to jednak polecam Kossakowska, (siewca wiatru, masz tu anioly lejace sie po mordach, chodzace do burdelu, mordujace sie po zaulkach, prowadzace swoje spiski, i do tego Abaddone przedstawionego jak paskudnego metala ;])
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dzikie Pola: Na zaścianku
Spoiler
Klanarchia: Omen krwią znaczony
Spoiler

#50 m-ania-k

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 24 październik 2007 - 10:05

Hmm... co mogę polecić... Nie będę oryginalna jeśli wymienię 'Wiedźmina' Andrzeja Sapkowskiego, no i oczywiście całą serię Świada Dysku Terry'ego Pratchetta (szczególnie polecam "Kolor magii" i "Wiedźmikołaja" :D ). Mnie osobiście przypadła do gustu twórczość Andrzeja Pilipiuka (np. "Norweski dziennik", "Zagadka Kuby rozpruwaacza", "Wieszać każdy może" etc...)
'Drink up, me 'earties, yo ho! ' xD

#51 Morion

Sinner

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 10378 postów

Napisano 24 październik 2007 - 13:32

Co do pilipiuka poza Wędrowyczem mialem okazje czytac tylko jeden tom jego opowiadan niekomediowych, a te tez sa genialne, naprawde genmialny pisarz.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Spoiler
Spoiler

#52 Jopa

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 620 postów

Napisano 13 listopad 2007 - 23:56

Moje ulubione książki to wszystkie Jacka Piekary traktujące o inkwizytorze. Na prawdę wspaniałe dzieła, pełne niespodziewanych rozwiązań. Z całego serca polecam!!
"Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść,
Niepokonanym.
Wśród tandety lśniąc jak diament,
Być zagadką, ktorej nikt
Nie zdąrzy zgadnąć nim minie czas"

#53 Morion

Sinner

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 10378 postów

Napisano 14 listopad 2007 - 17:56

A Przenajswietszej nie lubisz? tez niezla ksiazka :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Spoiler
Spoiler

#54 Dirk_Struan

Tai-Pan

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4845 postów

Napisano 17 maj 2009 - 11:32

w zasadzie wszystko Ursuli Kroeber Le Guin zwłaszcza cykl "Ziemiomorze" i "Lewa ręka ciemności"
drugie w zasadzie ;) wszystko Terry Pratchett i drugie zwłaszcza "Świat Dysku" ulubione "Mort" i "Wyprawa czarownic"
REPUBLIKANIN
Obywatele państwo utrzymują, obywatele państwem rządzą, nikt nie wydaje cudzych pieniędzy, nikt nie dysponuje cudzym życiem.
Są ludzie, którzy cokolwiek wezmą do ręki albo dotkną lub uczynią, staje się to małe, wstrętne, nikczemne. I są ludzie, którzy czegokolwiek dotkną, wezmą do ręki lub uczynią, staje się to wielkie, szlachetne, a nawet wzniosłe.
"Moje poglądy bliskie są poglądom Spinozy: podziw dla piękna oraz wiara w logiczną prostotę porządku i harmonii, które w naszej znikomości możemy pojąć jedynie w sposób bardzo niedoskonały. Uważam, że musimy się pogodzić z tą niedoskonałością naszej wiedzy i poznania oraz traktować wartości i powinności moralne jako problemy czysto ludzkie" "Są momenty, w których wydaje mi się, że świat zwariował. Jedna z największych tragedii ludzkości polega na tym, że ludzie patrzą, ale nie widzą. Żyjemy w oparach ideologii, które lansują najbardziej karkołomne teorie, a my bezrefleksyjnie je przyjmujemy i uważamy za prawdę objawioną."
"urzędnik myli się zawsze! Kwestia dyskusyjną jest tylko skala pomyłki" Brave
"równość szans lewackim potworkiem usprawiedliwiającym dop********** każdemu komu może powodzić się lepiej." Scipio
TAKI KRAJ
Żeby Polska była Polska

http://ronpaul.pl/

#55 impresja_switu

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 171 postów

Napisano 22 maj 2009 - 08:34

czytałam niedawno "Złoty list" Piotra Bednarskiego. Nie jest to czyste fabtasy, ale pogranicze. Dla mnie to jednak jst główny atut tej książki:) W rewelacyjny sposób został spleciony swiat realny z nadrealnym, wręcz demonicznym. Może ciebie również zainteresuje:) Tutaj podaje ci link do stronki, na której ją znalazłam:http://www.goneta.net/

#56 Wetamoo

Słowiańskie dziewczę :P

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1583 postów

Napisano 22 maj 2009 - 12:32

Wyświetl postUżytkownik Shani dnia 31.05.2007, 15:58 napisał

Popieram genialna opowiesc, sama jestem w trakcie czytania i jestem mile zaskoczona...Czy tylko mi glowny bohater kojarzy sie z Geraltem z wiedzmina? xD
Raczej tylko tobie. poza tym powinno być odwrotnie- Roland powstał wcześniej :P
A tak poza tym to dla mnie całkiem inna, odrębna, oryginalna postać :)

Wyświetl postUżytkownik paleolobo dnia 15.04.2007, 02:20 napisał

NIEEEEE.
Bardzo inteligentna wypowiedź, nie ma co :/

Wyświetl postUżytkownik Adela dnia 4.06.2007, 20:24 napisał

CYTAT(Carrie)
Stephen King - seria o nazwie "Mroczna Wieża".
Ach, gdybym ją tylko dorwała w swoje łapki... Planuję to od czasu, gdy przeczytałam fragment zamieszczony w "Legendach"...
Polecam gorąco! :) Świetna książka.

Ja nic nie polecę (oprócz up), bo Wiedźmina wszyscy wymieniają :P
Dołączona grafika

#57 Quality

Marzyciel realista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1055 postów

Napisano 22 maj 2009 - 15:02

Terry pratchet , Andrzej Sapkowski , to takie 2 dosyć znaczące nazwiska. Jest jeszcze wiele ciekawych książek fantastycznych , ale to już mniej znanych autorów , a mało kto chce kupować w ciemno (niestety) ;)

'Te przećpane, naj.ebane, przypadkowe młode panie
Które mają na dupach ręce przypadkowych panów
Mówię o żywych trupach, co się nawet nie są w stanie ruchać
Pociągną druta i dostaną gratis AIDS
I szesnastoletni sen o Paris Hilton skończy się'

Sokół

#58 Wetamoo

Słowiańskie dziewczę :P

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1583 postów

Napisano 22 maj 2009 - 15:09

Sory! Miałam to napisać w temacie o Kingu, ale źle kliknęłam! :bag:

Użytkownik Wetamoo edytował ten post 23 maj 2009 - 13:44

Dołączona grafika

#59 Dirk_Struan

Tai-Pan

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4845 postów

Napisano 22 maj 2009 - 23:29

Wyświetl postUżytkownik Wetamoo dnia 22.05.2009, 23:09 napisał

Kiedyś oglądałam film pt. "Sztorm stulecia" niby na podstawie książki Kinga. Czytał ktoś?
ja! słaby klimat i słabo nakręcone ! poza tym dłuuuuużyzny :( !! niewiele pozostało tam z Kinga <_< ! kino dla wytrwałych takich co "w kamiennym kręgu" albo "niewolnice izaurę " wciągają jedna dziurką od nosa :D !!
REPUBLIKANIN
Obywatele państwo utrzymują, obywatele państwem rządzą, nikt nie wydaje cudzych pieniędzy, nikt nie dysponuje cudzym życiem.
Są ludzie, którzy cokolwiek wezmą do ręki albo dotkną lub uczynią, staje się to małe, wstrętne, nikczemne. I są ludzie, którzy czegokolwiek dotkną, wezmą do ręki lub uczynią, staje się to wielkie, szlachetne, a nawet wzniosłe.
"Moje poglądy bliskie są poglądom Spinozy: podziw dla piękna oraz wiara w logiczną prostotę porządku i harmonii, które w naszej znikomości możemy pojąć jedynie w sposób bardzo niedoskonały. Uważam, że musimy się pogodzić z tą niedoskonałością naszej wiedzy i poznania oraz traktować wartości i powinności moralne jako problemy czysto ludzkie" "Są momenty, w których wydaje mi się, że świat zwariował. Jedna z największych tragedii ludzkości polega na tym, że ludzie patrzą, ale nie widzą. Żyjemy w oparach ideologii, które lansują najbardziej karkołomne teorie, a my bezrefleksyjnie je przyjmujemy i uważamy za prawdę objawioną."
"urzędnik myli się zawsze! Kwestia dyskusyjną jest tylko skala pomyłki" Brave
"równość szans lewackim potworkiem usprawiedliwiającym dop********** każdemu komu może powodzić się lepiej." Scipio
TAKI KRAJ
Żeby Polska była Polska

http://ronpaul.pl/

#60 trawka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 86 postów

Napisano 27 maj 2009 - 18:17

Skoro w temacie jest mowa o fantastyce, a nie o fantasy, to:
Adam Wiśniewski-Snerg (szczególnie "Według Łotra", choć trudno porównywać książki tego autora, są zbyt świetne, jak na mój gust)
Stanisław Lem

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych