Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Książki Fantastyczne

165 odpowiedzi w tym temacie

#161 shikabane hime

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 478 postów

Napisano 07 marzec 2012 - 20:29

jak można nie lubić tych tematów :) ze smoków i magii to ostatnia, którą przeczytałam to "Tu żyją smoki" co prawda średnia jeśli chodzi o akcję ale jako lektura relaksacyjna jak najbardziej. Teraz nie mogę się doczekać na kolejnego "Malowanego człowieka" poza tym wszelkiej maści Koontz i Masterton jak najbardziej do polecenia
Koło kobiety leży jej mężczyzna.
Kobieta boi się,
że on ją znowu zabije.

- Czy mnie już więcej nie zabijesz? -
pyta kobieta.
- Nie zabiję - mówi mężczyzna.

Ale ona boi się,
że on ją znowu zabije.

Więc podbiega do okna i skacze na bruk.
I już jest ocalona
leżąc na bruku.
Już on jej więcej nie zabije.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#162 Addam...

Chadzam sam, bez stada. Tak lubie, to mi odpowiada.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6572 postów

Napisano 08 marzec 2012 - 00:20

Smoki i magia jak najbardziej mogą się komuś znudzić ;) Wszak - autorzy (jak i w każdym gatunku) często oryginalnością i pomysłowością nie błyszczą.
Ale we wspomnianym "Malowanym Człowieku" jest i jedno i drugie (choć moim skromnym zdaniem potencjał niewykorzystany)
"Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.."
Nicolas Davila

"Gdy intelektualista napotka zwierzę, które stale chodzi w kółko, to ma problem, aż do momentu, kiedy nazwie je "cyklopedykiem". Od tej pory na pytanie: "Dlaczego to zwierzę chodzi w kółko?" odpowiada: "Bo to jest cyklopedyk!" i uważa sprawę za załatwioną"
Stanisław Lem

Ostatnio w głowie najczęściej brzęczy mi: Turbo - "Noc już woła"

#163 Caleb

Uzależniony

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 8216 postów

Napisano 08 marzec 2012 - 09:09

Wiesz jest różnica, miedzy np. taśmowymi opowiadaniami z Forgotten Realms (nie wszystkimi, są też dobre) a takim Malowanym Człowiekiem, gdzei druga książka nawet jeśli nie jest jakaś arcywybitna to ma świetną atmosferę i umiejętnie skonstruowaną fabułę. Choćby przeplatający się wzajemnie motyw z Pustynną Włócznią - dla mnie bomba.

Użytkownik Caleb edytował ten post 08 marzec 2012 - 09:09

#164 Addam...

Chadzam sam, bez stada. Tak lubie, to mi odpowiada.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6572 postów

Napisano 11 marzec 2012 - 01:12

Pewnie, że jest. Po "Malowany Człowiek" jak najbardziej warto sięgnąć.
"Gdy tyranem jest anonimowa ustawa, człowiek nowoczesny czuje się wolny.."
Nicolas Davila

"Gdy intelektualista napotka zwierzę, które stale chodzi w kółko, to ma problem, aż do momentu, kiedy nazwie je "cyklopedykiem". Od tej pory na pytanie: "Dlaczego to zwierzę chodzi w kółko?" odpowiada: "Bo to jest cyklopedyk!" i uważa sprawę za załatwioną"
Stanisław Lem

Ostatnio w głowie najczęściej brzęczy mi: Turbo - "Noc już woła"

#165 filiszklanka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 37 postów

Napisano 24 kwiecień 2012 - 21:44

Przekazujecie tę pasję z pokolenia na pokolenie?
z wartościowych fantasy dla młodzieży polecam polskiego autora Krzysztofa Stelmarczyka

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#166 Humbleguy

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 91 postów

Napisano 24 kwiecień 2012 - 23:35

Nie wiem, nie chce mi się czytać co tam kto pisał!

Ale polecam zdecydowanie serię zaczynającą się książką pt. "Malowany człowiek". Koncepcja świetna, sama książka lekka i przyjemna, wciąga niesamowicie. Trochę szkoda że Brett nie zagłębił się mocniej w temat, tylko poleciał po łebkach, zajmując się bardziej tym tematem mógłby napisać niekończącą się powieść bez początku. Dlatego też książkę można przeczytać w dzień ( myślę, że jeden dzień na każdą część, mi prawie się tak udało), jest to z jednej strony minusem a z drugiej... no, jak kto woli. Polecam.

A z cięższego materiału to może "Dwunastu" J.Kenta? Też w kilku częściach,
Niebieska muzyka zapraszam na bloga!

"Prawda was wyzwoli, ale najpierw was wkurzy."

"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych