Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

sucha skóra zimą - jak sobie z nią radzić?

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 jovvinka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 51 postów

Napisano 17 listopad 2009 - 22:16

zawsze jak spada temperatura za oknem zaczyna sie mój problem - masakrycznie sucha skóra, zwłaszcza na twarzy, ramionach (tam to aż takie szorstkie czerwone krostki) i na udach. słyszałam, że pomagają kąpiele z dodatkiem octu jabłkowego, ale jakoś mi się nie uśmiecha śmierdzieć potem octem. zwykłe kremy i balsamy nie dają rady - pomagają tylko na krótko. macie jakieś swoje sprawdzone sposoby walki z suchą skórą?
Zaopiekuj się mną, nawet gdy powodów brak
zaopiekuj się mną, mocno tak ...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 deborah83

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 28 postów

Napisano 18 listopad 2009 - 12:49

Moja przyjaciółka twierdzi, że na jej skórę najlepiej wpływa spanie pod pościelą wełnianą, bo podobno ona wchłania wilgoć i reguluje temperaturę. Mówi, że rezultaty widzi głównie jesienią i zimą. Ja niestety nie mam jeszcze doświadczenia w tym temacie, bo śpię nadal pod puchem, ale po jej namowach zaczęłam poważnie zastanawiać się nad wymianą tej tradycyjnej na wełnianą. Bo też mi się zaczęły problemy ze skórą. A krostki na ramionach dobrze znam!

#3 Lola24

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 103 postów

Napisano 18 listopad 2009 - 13:32

A może koleżanka ma zwyczajnie uczulenie na pierze?
Ja najbardziej lubię spać pod kołdrą z wypełnieniem syntetycznym - wełniane są dla mnie za ciężkie.

Co do suchej skóry to czy powodem nie jest azs? Tak czy tak polecam balsam Lipikar z la roche posay to skóry suchej i atopowej. Bardzo delikatny i super nawilżający

#4 =MiLi=

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 286 postów

Napisano 18 listopad 2009 - 22:04

Użytkowniczka deborah83 na kilku forach gada ostatnio tylko na temat wełnianej pościeli. Czy to przypadek? BB)

Zapraszam serdecznie!
http://www.e-mdsk.pl

Sprzęt szpiegowski i wiele innych!

domofony, unifony, videodomofony, podsłuchy, kamery, automatyka bram, monitory, elektrozaczepy, mikrorejestratory, samozamykacze i wiele innych!

http://MikroSklep.com.pl

http://www.mdsk.pl

Dołączona grafikaDołączona grafika

#5 jovvinka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 51 postów

Napisano 18 listopad 2009 - 22:07

myślę, że te moje krostki i zaczerwienienia to raczej nie jest kwestia pościeli pod jaką śpię, a swoją drogą nie lubię pościeli czy poduszek z wełny. Lola24 - możesz coś więcej napisać o atopowej skórze, bo szczerze mówiąc przez myśl mi nie przeszło, że to może być atopowe zapalenie skóry, raczej podejrzewałam jakieś skrajne odwodnienie i zaczęłam już łykać nawilżacze w tabletkach...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Haan

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 167 postów

Napisano 19 listopad 2009 - 17:30

Przede wszystkim dużo wiecej pij - to banalna rada, ale skóra naprawdę się wtedy poprawia. Mam ten sam problem - mam okropnie suchą skórę, a w zimie przy zaniedbaniach pojawia się czasem nawet rybia łuska. Radą są częste peelingi, REGULARNE nawilżanie i picie dużej ilości napojów. Przy naprawdę regularnym dbaniu skóra widocznie się poprawia.

#7 Lola24

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 103 postów

Napisano 20 listopad 2009 - 21:56

Wyświetl postUżytkownik jovvinka dnia 18 listopad 2009 - 22:07 napisał

myślę, że te moje krostki i zaczerwienienia to raczej nie jest kwestia pościeli pod jaką śpię, a swoją drogą nie lubię pościeli czy poduszek z wełny. Lola24 - możesz coś więcej napisać o atopowej skórze, bo szczerze mówiąc przez myśl mi nie przeszło, że to może być atopowe zapalenie skóry, raczej podejrzewałam jakieś skrajne odwodnienie i zaczęłam już łykać nawilżacze w tabletkach...

Haan ma rację, dużo płynów to podstawowa pielęgnacja. Co do skóry atopowej, to ekspertką nie jestem, więc wolałabym się nie wypowiadać, ale w necie znajdziesz sporo informacji na ten temat (np na http://www.szkola-atopii.pl/)

#8 jovvinka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 51 postów

Napisano 20 listopad 2009 - 22:37

Wyświetl postUżytkownik Lola24 dnia 20 listopad 2009 - 21:56 napisał

Haan ma rację, dużo płynów to podstawowa pielęgnacja. Co do skóry atopowej, to ekspertką nie jestem, więc wolałabym się nie wypowiadać, ale w necie znajdziesz sporo informacji na ten temat (np na http://www.szkola-atopii.pl/)
dzięki za stronkę - sporo można poczytać o atopii, zupełnie nie miałam o tym pojęcia. co do waszych rad to faktycznie zacznę pić więcej wody mineralnej i postanowiłam się przełamać z herbatkami ziołowymi, chociaż za nimi nie przepadam, ale też czytałam, że zdrowo na cerę. no a jutro ide do apteki i sie rozejrze, jak cenowo stoi ten Lipikar i kupię sobie Capivit hydro ten nawilżający :)

#9 Christine

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 22 listopad 2009 - 21:47

Wyświetl postUżytkownik jovvinka dnia 18 listopad 2009 - 22:07 napisał

Moze tak byc ze to odwodnienie, nie trzeba od razu doszukiwac sie chorob, ale polecam bo do skory atopowej sa swietne kosmetyki, cale serie, nie zawierajace substancji aktywnych, wlasciwie tzw. nawilzacze. Dostepne w aptekach. Ja akurat uzywam (do atopowej) lipobase, bo mi odpowida najbardziej, ale mozesz popytac tez o inne. Dodatkowo talbetki, caly miesiac z capivitem hydro control i duuuzo wody.

#10 Wonka

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 88 postów

Napisano 28 grudzień 2009 - 15:29

Nie jestem pewna czy spanie pod pościelą wełniana może w jakikolwiek sposób pozytywnie wpłynąć na suchość skóry. Najlepiej jest mimo wszystko kupić sobie bardzo głęboko nawilżający balsam do ciała i wsmarowywać go w ciało rano i wieczorem, koniecznie po każdej kąpieli. Zimą moja skóra ma podobny problem i smaruje ją tak często jak tylko mogę bo inaczej paznokciem mogę po niej pisać!

#11 radioaktywna

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1123 postów

Napisano 28 grudzień 2009 - 18:02

Dobry, nawilżający balsam do ciała i systematyczne używanie go powinny pomóc.
Pozdrawiam.
'Nie muszę być jajkiem na patelni,
by móc opisać jajecznicę' Gustaw Flaubert

#12 Ewa_198612

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 484 postów

Napisano 28 grudzień 2009 - 18:04

Na mnie działają balsamy
1) garnier bardzo sucha skóra
2) Neutrogena
Dzięki nim nie mam strasznie suchej skóry

Użytkownik Ewa_198612 edytował ten post 28 grudzień 2009 - 18:05

" Nie starczy ust do wymówienia
przelotnych imion twoich, wodo.

Musiałabym cię nazwać we wszystkich językach
wypowiadając naraz wszystkie samogłoski

i jednocześnie milczeć "

#13 kate404

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 05 styczeń 2010 - 10:48

Ja też mam suchą skórę szczególnie zimą. Zaczęłam używać w tym roku fajnego kremu yves rocher winter - czy jakos tak (nie mam przy sobie tubki). Kosztuje 40zł ale jest go 100ml, to tlusty krem ale bardzo dsobry, nie mam po nim wyprysków jak po wiekszosci kremow tego typu i fajnie sie wchlania. Polecam go na duze mrozy jakie sa teraz ;)

#14 myszkamiki3103

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 308 postów

Napisano 05 styczeń 2010 - 13:09

wiadomo, że jak jest zimno to od mrozu nasza skóra staje się sucha. Najlepiej jest się zaopatrzyć w kremy nawilżające, żeby ochronić skórę przed mrozem. Oprócz nawilżania bardzo dobre są też zabiegi u kosmetyczki. Na rynku jest bardzo duży wybór kramów, które pomagają w walce z suchą skóra;)

#15 Reila_

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 544 postów

Napisano 09 styczeń 2010 - 18:44

A możecie mi podpowiedzieć jakiś domowy sposób na popękane usta?

Masakra boli bo mam suchą skórę i strasznie ściągniętą i popękaną =[
Pisanie tekstów: OFERTA, CENNIK I PORTFOLIO

Piszę teksty, precle, artykuły o różnej tematyce, tłumaczę artykuły z angielskiego na polski. Niskie ceny, wysoka jakość.

Blog -> kosmetyki i ubrania

#16 Val

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 400 postów

Napisano 13 styczeń 2010 - 12:25

Zimą zawsze nasza skóra jest narażona na niestety nie najlepszą pogodę i przemarzanie. Jeśli nie pomagają Ci balsamy nawilżające to może jest za bardzo przesuszona? Wybierz się do kosmetyczki na zabieg głęboko nawilżający i odżywczy na całe ciało, później powinno Ci być łatwiej nawilżać ciało na bieżąco. Tylko musisz robić to codziennie, najlepiej rano i wieczorem, a już na pewno po każdej kąpieli. A do kosmetyczki, jeśli jestes z Warszawy, polecam wybrać się do salonu Kleopatra gdzie byłam kilkakrotnie i robiłam zabieg nawilżający (ostatnio nawet przedłużałam włosy). Mam nadzieję, że Twoje problemy z suchą skórą szybko się skończą.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#17 pinkflaming

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 25 kwiecień 2011 - 00:29

Co do atopowej skóry, bez obaw, tragedii nie ma ;) siostra się z tym boryka i wiem, że grunt to znaleźć odpowiedni krem. Ona akurat z polecenia kogoś wpadła na A-dermę, mają fajną linie dla atopowej oraz b. suchej skóry. Przez nią też zaczęłam używać niektórych ich dermokosmetyków i jestem naprawde zadowolona, siostra z tego co widzę też :)

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych