Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Głośniki 5.1 a działają tylko dwa? ://

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 M@T!X

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 67 postów

Napisano 17 listopad 2009 - 15:28

Witam!
Mam pewien problem, ponieważ już dłuższy czas z moich głośników 5.1 dźwięk wydobywa się tylko z 2 głośników i subwoofer.... Mam kartę dźwiękową Realtek HD Audio... Najlepsze w tej sytuacji jest to że w zakładce wyjścia/wejścia audio mam ustawione na 6głośnikó a podczas słuchania muzyki lub oglądania filmów grają tylko 2 głośniki... Gdy robię test w menadżerze realtek HD audio to gdy każdy głośnik po kolei gra to wszystkie działają bez problemu jednak podczas słuchania muzyki lub podobnych już nie... Co może być nie tak?

Dodam że zmieniając kabelki gdy podłączam do innej dziurki to po prostu inne głośniki grają...

Proszę o pomoc... Pozdrawiam serdecznie :)

Tutaj screen:

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 YaCeQ

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 17 listopad 2009 - 16:17

Czym słuchasz muzyki, odtwarzasz filmy? Jaki system operacyjny?
Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a szczególnie niepożądane bo zwiewa czapkę :)

#3 M@T!X

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 67 postów

Napisano 17 listopad 2009 - 16:19

Muzyki słucham w winampie, filmy to albo allplayer albo real alternitive. System to Windows XP :)

Proszę o pomoc...

Użytkownik M@T!X edytował ten post 17 listopad 2009 - 19:56

#4 YaCeQ

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 18 listopad 2009 - 16:24

Podaj jeszcze model płyty głównej jeżeli karta dźwiękowa zintegrowana, jeżeli nie samej karty dźwiękowej.
Spróbuj może odinstalować całkowicie wszystkie sterowniki dźwięku z systemu. Uruchom ponownie kompa i zainstaluj najnowsze dla Twojej płyty/karty.
Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a szczególnie niepożądane bo zwiewa czapkę :)

#5 M@T!X

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 67 postów

Napisano 21 listopad 2009 - 15:27

Jeżeli dobrze to:
Gigabajt ID płyty głównej 06/04/2008-I945-6A89HG01C-00

karta zintegrowana...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 YaCeQ

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1434 postów

Napisano 22 listopad 2009 - 00:30

Z Everestu to masz?
Jeżeli tak przechodzisz do Płyta Główna, znowu Płyta Główna i podajesz to co masz przy Nazwa Płyty Głównej. Ty podałeś ID.

#7 Ptysio37

W.Y.J.A.D.A.C.Z

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1425 postów

Napisano 22 listopad 2009 - 09:19

A masz opcję "wypełnienie głośnika"? Miałem to samo z 5.1 na Viście i "zaptaszkowanie" tego okienka w Realtek'u pomogło. Miałem tak samo: głośniki działały na teście, a podczas normalnej
pracy już nie.
Mam wyhasane

Dołączona grafika

Piszą o kulturze!

Dołączona grafika

#8 M@T!X

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 67 postów

Napisano 22 listopad 2009 - 15:08

Aha przepraszam, racja jest :)

Nazwa płyty głównej : Gigabyte GA-945GCM-S2L

A kolego Ptysio37 możesz mi do dokładniej wytłumaczyć gdzie to zaznaczyć?

#9 Ptysio37

W.Y.J.A.D.A.C.Z

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1425 postów

Napisano 22 listopad 2009 - 16:29

Ty masz inny interface, ale powinno być.
Ja to mam w "konfiguracja głośnika" obok "efekt dźwiękowy".
Mam wyhasane

Dołączona grafika

Piszą o kulturze!

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#10 roland

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 24 listopad 2009 - 23:01

Sprawa może byc dużo prostsza... Spróbuj sprawdzic głośniki na filmie, o którym wiesz, że jest nagrany z dźwiękiem 5.1 :). Muzyka nie będzie tak działac bez włączenia sprzętowego rozdzielania dźwięku, o czym pisze Ptysio37, bo wszystkie pliki audio to zwykłe stereo więc z def. idzie na dwa kanały. Z filmami nagranymi w stereo sytuacja będzie identyczna. Polecam sprawdzenie jakiegoś filmu DVD (prawie wszystkie z dźwiękiem 5.1) - wydaje mi się, że wtedy usłyszysz głos ze wszystkich głośników (tak mi się wydaje przynajmniej :) ) no i zawsze jest opcja sprzętowego rozdzielenia, tyle że to nie będzie dźwięk 5.1 - po prostu na dwóch głośnikach będzie szedł jeden i ten sam kanał, a dwoch drugi (subwoofer to zupełnie inna historia).

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych