Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Kupują nowe helikoptery ale po co? To kolejny skandal!

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 wsapek1

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 09 listopad 2009 - 20:25

Przeczytałem dzisiaj dosyć absurdalną informację. Otóż Polska jak wiadomo kupiła kilka medicopterów do ratowania ludzi. Mają zastąpić wysłużone Mi-2plus. Jednak jest jeden problem. Ratownicy narzekają, bo... nie mogą za bardzo nimi latać. Nie ma np w Zachodniopomorskim ŻADNEGO nocnego lądowiska. DO jasnej ciasnej, czy pomoc medyczna potrzebna jest tylko w dzień? Za co płacimy składki do Zusu? Tutaj wszystko napisane. To jest radość przez łzy.

Nowoczesny piękny helikopter jest nocą...bezużyteczny!

Cytat

Po ponad 30 latach doczekaliśmy się nowego helikoptera, który od przyszłego roku służyć będzie ratownikom medycznym. Dzięki niemu szybciej dotrą do poszkodowanych, a na pokładzie śmigłowca będą mogli udzielić niezbędnej pomocy.

- Konstrukcja poprzedniego helikoptera pochodzi z lat 70. - opowiada Marcin Podgórski dyrektor regionu zachód Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. - Co prawda jego podzespoły przechodziły przeglądy i były wymiane, jednak wewnątrz nie mieliśmy zbyt wiele miejsca. Nowy Eurocopter 135 jest mniejszy, ale jego kabina oferuje więcej przestrzeni. Wreszcie w dogodnych warunkach, w trakcie lotu, będziemy mogli ratować życie pacjentów. Walczyliśmy o to od 10 lat.

Czas gotowości nowego Eurocoptera będzie podobny do czasu, którego do wystartowania potrzebował poprzednik. Od momentu zgłoszenia załodze HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) wzbicie się w powietrze zajmowało około cztery minuty.

- Teraz być może będzie to trwało krócej, ale minimalnie - mówi Podgórski. - Wydaje nam się, że cztery minuty to i tak świetny wynik. Nie ma fizycznej możliwości zrobić to szybciej. Musimy przecież określić trasę, przygotować maszynę do odlotu, wybiec na lądowisko i oczywiście wzbić się w powietrze. Nasz nowy nabytek lata szybciej, pali mniej paliwa. Medycznie wyposażony jest podobnie jak poprzednik, w którym była aparatura światowej klasy.

Załoga HEMS jest w trakcie przechodzenia wszystkich niezbędnych kursów. Jest to jednym z wymogów, by mogli w nowym Eurocopterze ratować ludzkie życie. Piloci specjalistyczne, kilkutygodniowe szkolenia przechodzili w Niemczech. Teraz trwa ostatni etap - loty doskonalące w bazie macierzystej.

- Z jednej strony możemy cieszyć, że mamy nowoczesny helikopter - mówi Krzysztof Patelak, członek załogi HEMS i instruktor ratownictwa medycznego. - Z drugiej natomiast powinniśmy rozpaczać, bo nie mamy za bardzo nim gdzie latać. Nowy Eurocopter przystosowany jest do latania i udzielania pomocy nocą. Pamiętajmy o tym, że województwo zachodniopomorskie nie ma lądowisk, na których nocą moglibyśmy lądować! To jakiś absurd. Mówi się o tym, że powstaną. Ale nie można mówić o jednym, czy dwóch takich obiektach na województwo liczące ponad 1,7 miliona ludzi.

Ratownicy oceniają nowy nabytek bardzo wysoko. Mimo że konstrukcja nie jest metalowa, jak w poprzednim, a plastikowa - czują się w nim bardzo bezpiecznie.

- Na nowy Eurocopter patrzymy pewnie tak, jak w latach 70. na poprzedni patrzyli nasi koledzy – z niedowierzaniem - opowiadają. - Jest naprawdę niesamowicie nowoczesny. Po katastrofie z lutego wreszcie pomyślano o załodze tej maszyny. Tego śmigłowca nie można było bardziej naszpikować środkami bezpieczeństwa. Helikopter jest na płozach, ma komputery pokładowe, które pokazują przeszkody i ewentualne usterki. Jest też nawigacja aktualizowana maksymalnie co dwa miesiące. Z racji swoich gabarytów potrzebuje mniej miejsca do lądowania, zabiera więcej paliwa i może latać dalej. Tylko jest ten problem, o którym mówiliśmy: potrzebujemy nocnych lądowisk.

Ratownicy medyczni śmigłowca zaczną używać najprawdopodobniej na początku przyszłego roku, kiedy spełnią wszystkie wymogi operacyjne i techniczne.

Użytkownik Wloocibor edytował ten post 09 listopad 2009 - 20:55
KOLEJNY RAZ MOWIE CYTUJEMY!

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 strikemaster

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 10 listopad 2009 - 17:28

Niestety, sprzęt do nocnych lądowań też kosztuje. A tak BTW w miejscu wypadku taki helikopter może lądować w nocy? Jeżeli tak, to chyba można by było zatwierdzić wyjątek w prawie lotniczym i te helikoptery mogłyby w czasie akcji lądować w nocy na lądowiskach dziennych.

Kilt - środek ochrony osobistej przed upałem
18 maja - Dzień Męskich Spódnic
Strony kiltowe strikemastera: główna newsy foto-video linki forum

#3 Lestat

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2160 postów

Napisano 11 listopad 2009 - 20:20

W Gdansku juz dawno jest new helikopter LPR, chyba wlasnoscia wojska, ten sam typ co zakupione eurokoptery. Moga noca latac, ale tylko przy idealnej pogodzie. Co do ladowisk przy szpitalach nic nowego. Nie ma ich i nie bylo ich, a mimo wszystko smiglo zawsze gdzies ladowalo.

Przeze mnie droga w miasto utrapienia,
Przeze mnie droga w wiekuiste meki,
Przeze mnie droga w narod zatracenia.
Jam dzielo wielkiej, sprawiedliwej reki!

Podatek to haracz zciagany przez panstwo
wzamian za ochlap wolnosci zwany demokracja,
pseudo-darmowa sluzbe zdrowia, szkolnictwo
oraz jalmuzne w postaci marnej emerytury!!!

Skaleczenie sie wydziela endorfiny, ktore lagodza bol. Takze ten wewnetrzny, psychiczny!!!

"Kiedy umiera nadzieja jedyną tarczą wojownika jest jego honor, a jego mieczem, odwaga"

#4 Rasmatis

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 453 postów

Napisano 12 listopad 2009 - 14:22

Z tego co słyszałem to te helikoptery nowe są naprawdę dobre i nie tylko przy ładnej pogodzie w nocy mogą latać.
A co do lądowisk nocnych to faktycznie głupota, bo to by znaczyło że lecac na akcje ratowniczą nie bedzie mógł lądować np. na autostradzie gdzie był karambol,bo ... nie jest to przepiowe lotnisko. A skoro moze wylądować na autostradzie to i powienien móc wylądować na zwykłej słabo oświetlonej betonowej płycie przy szpitalu, które nazywane jest lądowiskiem dziennym.

#5 strikemaster

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 12 listopad 2009 - 17:42

Wyświetl postUżytkownik Rasmatis dnia 12 listopad 2009 - 14:22 napisał

Z tego co słyszałem to te helikoptery nowe są naprawdę dobre i nie tylko przy ładnej pogodzie w nocy mogą latać.
A co do lądowisk nocnych to faktycznie głupota, bo to by znaczyło że lecac na akcje ratowniczą nie bedzie mógł lądować np. na autostradzie gdzie był karambol,bo ... nie jest to przepiowe lotnisko. A skoro moze wylądować na autostradzie to i powienien móc wylądować na zwykłej słabo oświetlonej betonowej płycie przy szpitalu, które nazywane jest lądowiskiem dziennym.

A to by znaczyło tyle, że ktoś przy okazji chce wygrać przetarg na unowocześnianie lądowisk.

Kilt - środek ochrony osobistej przed upałem
18 maja - Dzień Męskich Spódnic
Strony kiltowe strikemastera: główna newsy foto-video linki forum

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Lestat

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2160 postów

Napisano 12 listopad 2009 - 18:00

Ech.... zaraz jakies spiski!!! Juz w wytycznych z 2005 roku dla LRP-ow bylo napisane, ze kazdy szpital powinien miec dobrze oznaczone i oswietlone miejsce, gdzie moga ladowac smiglowce ratownictwa med. Ale ich nie ma, poniewaz nie ma kasy. I ten problem juz zniknie sam w postaci new smigel, ktore maja wieksze mozliwosci od starych Mi. Moga ladowac nawet na drogach i co najwazniejsze, nie potrzeba pasa dlugosci kilkudziesiaciu metrow, zeby smiglo moglo ruszyc sie z miejsca i wzniesc w gore.

Ech.... osoby, ktore nie znaja sie na temacie, nie pracuja w LPR i nie znaja reali naszej sluzby zdrowia niech sie nie wypowiadaja, i tak nie zrozumiecie.

Skaleczenie sie wydziela endorfiny, ktore lagodza bol. Takze ten wewnetrzny, psychiczny!!!

"Kiedy umiera nadzieja jedyną tarczą wojownika jest jego honor, a jego mieczem, odwaga"

#7 Rasmatis

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 453 postów

Napisano 13 listopad 2009 - 14:16

Wiec dobrze w takim razie że kupują. Bo tak to musieliby wybudować lotniska nocne dla starych Mi (wielka kasa) a za 2,3 lata któryś ze starych by spadł i trzeba by i tak kupic nowe helikoptery (kolejny duży wydatek) a tak to zaoszczędzą :)

#8 Meszek

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 369 postów

Napisano 13 listopad 2009 - 22:22

Wyświetl postUżytkownik strikemaster dnia 10 listopad 2009 - 17:28 napisał

Niestety, sprzęt do nocnych lądowań też kosztuje. A tak BTW w miejscu wypadku taki helikopter może lądować w nocy? Jeżeli tak, to chyba można by było zatwierdzić wyjątek w prawie lotniczym i te helikoptery mogłyby w czasie akcji lądować w nocy na lądowiskach dziennych.

Nocne lądowisko, to nie pojęcie w przepisach ruchu lotniczego, tylko odpowiednio oznakowane lądowisko. Wygląda ono w taki sposób, że zakreśla się światłami krąg lądowiska, literką 'H' oraz kilka innych "lampek", które umożliwiają dostrzeżenie lądowiska ze względnie dużej wysokości. Tu nie chodzi bynajmniej o postawinie obok latarnii, tylko o oświetlenia podobne do tych, które są na pasach startowych na lotniskach. ;)

A co do samego tematu, to ja bym się zbytnio nie przejmował. I tak jesteśmy do przodu ze względu na sam sprzęt, który - z tego, co mi opowiadał znajomy ratownik - jest naprawdę świetnie skonstruowany - praktyczny, ergonomiczny, nowoczesny i oszczędny. Nawet, jeśli przyjdzie nam poczekać jeszcze kilka lat na dostosowanie lądowisk, to i tak mamy powody do zadowolenia.

#9 Rasmatis

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 453 postów

Napisano 16 listopad 2009 - 11:04

Są takie dobre, bo to właśnie Polscy ratownicy brali udział przy projektowaniu wnętrza tak by było wszystko dobrze i wygodnie do ich pracy zaprojektowane. Więc sprzęt naprawde dobry. A lądowiska tak jak pisałem, jak mogą byle gdzie w nocy przy wypadku lądować to i mogą na nieprzystosowanych do końca lotniskach lądować.

#10 MassiveAttack

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 51 postów

Napisano 16 listopad 2009 - 16:40

Całe szczęście, że nie będą nimi pilotowac ludzie odpowiedzialni za przepisy, tylko profesjonaliści :ok:
Dołączona grafika

Get rich, or die try'in.

#11 Rasmatis

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 453 postów

Napisano 19 listopad 2009 - 09:54

Tyż prawda.. chociaż boję się że jak zawalą przeglądy tych helikopterów (tak jak autobusów w Warszawie, że się palą co chwila) i któryś nie daj Boże spadnie to powiedzą że z błędu pilota.

#12 Lestat

Guru

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2160 postów

Napisano 20 listopad 2009 - 13:38

Wyświetl postUżytkownik Rasmatis dnia 19 listopad 2009 - 09:54 napisał

Tyż prawda.. chociaż boję się że jak zawalą przeglądy tych helikopterów (tak jak autobusów w Warszawie, że się palą co chwila) i któryś nie daj Boże spadnie to powiedzą że z błędu pilota.

Autobusy pala sie w Wawie, poniewaz kretyni nimi zazadzaja ;) Dziwne, ze w innych miastach Solarisy nie pala sie. Poza tym w wawie dziwne jest to, ze poza solarisami tez Scanie i inne marki stanely w plomieniach ;)

#13 Rasmatis

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 453 postów

Napisano 20 listopad 2009 - 14:42

Bo wszystko jest "naprawiane" i robione przeglądy są w jednym miejscu. Nie ma co sie dziwić, jak średnio na autobus przypada 3 minuty, na sprawdzenie w nim wszystkiego. Jak to się nei zmieni to będa się palić, tylko strach jeździc :)

oo.. a propo naszego tematu, z ostatniej chwili. Artykuł

Użytkownik Rasmatis edytował ten post 20 listopad 2009 - 15:17

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#14 @Michał

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 20 grudzień 2009 - 23:28

To, że nie ma nocnych lądowisk nie oznacza tego, że nie mają kupować nowych helikopterów. Są potrzebne także za dnia. A sprawa tych lądowisk to zupełnie inna historia, a to że mają nowe helikoptery powinno ich zmotywować do budowy nowych :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych