Rap Piosenki O Miłosci
Napisano 01 maj 2006 - 17:09
Co sadzicie o takich refleksyjnych piosenkach?? Uwazacie ze MC piszac takie kawalki zawsze dedykuje je swoje wybrance??
Moim zdaniem wśrod takich utwórow trzeba wymienic O.S.T.R. "Kochana Polsko" - to o miłosci chociaz nieco innej niz ta ktora łaczy kobietę i mezcyzznę, ale milosc do ojczyzny to tez miłosc...
Temat ten mozna także znaleźc u Verby, 18L i tym podobnych mutantów, ale nie tylko. Z czołówki naszej (polskiej) sceny na przykład Tede nagrał z Kołczem kawałek "Wiem, wiem". "Nie ma czym oddychać" Pokahontaz - czyli solowy popis Fokusa, też bardzo osobisty kawałek traktujący o miłości i dylematach, na które ta nas skazuje.
Jeżeli chodzi o to czy mc kieruje jakis kawałek fo konkretnej osoby, to wydaje mi sie ze zależy od samego MC, czy pisze tę piosenkę do jakiejś konkretnej osoby. Może na przykład tęsknić do bycia z kimś, znudziła mu się samotność, więc pisze do wyimaginowanej dziewczyny... Myślę, że nie każdego stać na szczerość i dlatego niewiele jest piosenek o tej tematyce. Trzeba jeszcze zauważyć, że trudno jest nagrać coś oryginalnego bo mówią, że w temacie miłości powiedziano już wszystko. Jeżeli chodzi zaś o te twory Verby i tym podobnych to one po prostu powielają schematy. "Kocham Cię, bądźmy razem..." itd. Wszystkie traktują praktycznie o tym samym, nie ma w tym kszty polotu... - zwyczajny komercyjny chłam...
A jak Wy się na to zapatrzujecie ??
Kasia R.
Kasia R.
Napisano 09 maj 2006 - 18:24
Użytkownik Serpens dnia 9.05.2006, 16:44 napisał
Looptroop - Lookin For Love
Looptroop - Bandit Queen
to co pierwsze przychodzi mi na myśl.. polecam sprawdzić..
Chociaż mi sie podobało
Ja dodam od siebie Stok-Tylko Ty Kochanie (to niby hip hop
Pokahontaz-Nie ma czym oddychać
PWRD-Myśle o Tobie
Napisano 10 maj 2006 - 10:59
Cytat
Chociaż mi sie podobało
Cytat
Pokahontaz-Nie ma czym oddychać
PWRD-Myśle o Tobie
Ja od siebie dodałabys jeszcze:
- Karrambe - "Pocałuj mnie w
- Pih - "Nigdy nie wóci": bardzowyrazisty opis tego jaką puste odczuwa cżłowiek po stracie ukochanej osoby...
- Zipera - nie pamiętam jaki jest dokłądny tytuł tego kawałka chyba coś w stylu "co będzie jak cię złapie" czy jakoś tak...
Warto by też nadmienic pseudoraperów i zespoły którym media na siłe przypinają logo rapu:
- Verba - "Nic wiecej", "Pamiętasz", "Młode wilki"
- 18 L - "Jak zapomniec"
- Mezo - taki kawałek o palnie (nie znam tytułu słyszałam chyba raz, ale mnie zdołował z płyty "Wyjscie z blokow"
Użytkownik Sweet girl edytował ten post 10 maj 2006 - 10:59
Napisano 10 maj 2006 - 11:52
Użytkownik Sweet girl dnia 10.05.2006, 10:59 napisał
Mogą być nieliczne wyjątki..
A do kawałków dodam jeszcze:
Peja-Dotknij, gdzie chcesz (jak by nie było to tez piosenka o miłosci
Peja- K.O.CHAM
Napisano 10 maj 2006 - 12:07
Użytkownik Sweet girl dnia 10.05.2006, 12:01 napisał
Bo w/g mnie to co tam tworzą w tej piosence to nie jest hip hop, więc troche nie na temat
To tak samo jak dodać Mezo-Aniele...
W pewnym sensie to też piosenka o miłości, ale czy to jest rap?
Nad tym można polemizowac...
Napisano 10 maj 2006 - 14:09
Użytkownik Sweet girl dnia 10.05.2006, 11:59 napisał
Bo nie leci to w vivie i mtv ? bo nie slysze o tym w rozmowach miedzy ludźmi na ulicy czy w szkole ? bo wiekszosci nie ma na p2p i ciezko to znalesc w necie ? bo moge sie zalozyc ze uslyszalas te nazwy odemnie po raz pierwszy ? stąd to założenie.
A skąd ze nie sprawdzą ? bo z reguly nie sprawdzają.. proste.. juz nie pierwsz raz polecam..
Użytkownik Serpens edytował ten post 10 maj 2006 - 14:10
Napisano 11 maj 2006 - 01:07
Mój ulubiony:
The Roots - You Got Me (feat. Erykah Badu) - klasyk w morde kopany
poza tym np.
Looptroop - Fly Away
2Pac - Dear Mamma
Method Man & Mary J - I'll Be There For You
Common - Love Of My Life
Kweli - zapomniałem tytułu
Kanye West - Gold Digger
Borixon - Dla Em
to kilka pierwszych co przychodzą mi na myśl, a jest ich z milion
Wszystko na temat prawa jazdy w Kielcach
Napisano 11 maj 2006 - 08:25
Cytat
Bo nie leci to w vivie i mtv ? bo nie slysze o tym w rozmowach miedzy ludźmi na ulicy czy w szkole ? bo wiekszosci nie ma na p2p i ciezko to znalesc w necie ? bo moge sie zalozyc ze uslyszalas te nazwy odemnie po raz pierwszy ? stąd to założenie.
Takie progrmay muzyczne pokazuja muze z wielkich komercyjnych wytworni, bo doataja za to niezłe sianko, robiąc promocje pseudoraperom... !!
Jeżeli zas chodzi o mnie to powiem tak o wykonawcach i tych kawałkach słyszałam (bynajmniej większosci), ale nie miałam okazji słuchac, ponieważ jak sam mowisz trudno znaleźc w necie
Cytat
Napisano 11 maj 2006 - 18:04
Użytkownik Sweet girl dnia 11.05.2006, 09:25 napisał
Takie progrmay muzyczne pokazuja muze z wielkich komercyjnych wytworni, bo doataja za to niezłe sianko, robiąc promocje pseudoraperom... !!
Jeżeli zas chodzi o mnie to powiem tak o wykonawcach i tych kawałkach słyszałam (bynajmniej większosci), ale nie miałam okazji słuchac, ponieważ jak sam mowisz trudno znaleźc w necie
Użytkownik Serpens edytował ten post 11 maj 2006 - 18:05
Kasia R.
Napisano 12 maj 2006 - 02:17
Reno - Supersztuka
(polecam te dwa kawałki jak i jego cały nielegal, jeden z najlepszych raperów jeżeli chodzi o technike tekstów)
Coś Mądrego - lova bejbe (też bardzo fajny kawałek)
Jest tego więcej lecz nie chce mi się jechać po playliście i ich wyszukiwać/przypominać sobie.
Dodaj odpowiedź

Najpopularniejsze frazy z forum
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych