Skocz do zawarto¶ci

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w ca³kiem odmienny sposób. Inspiracje ka¿dego dnia...

- - - - -

dbanie o cia³o w ci±zy i po

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 bonifacja

Nowicjusz

• U¿ytkownicy
  • 3 postów

Napisano 22 pa¼dziernik 2009 - 15:18

trafi³am na ciekawe artyku³y "estetycznie w ci±¿y" i "estetycznie po ci±¿y" na estemedia i da³y mi one duzo do my¶lenia.

Czy widzia³y¶cie np ze w czasie ci±zy nie mo¿na u¿ywaæ kosmetyków zawieraj±cych algi morskie i kofeine?

-> "Przysz³a mama powinna pamiêtaæ, aby unikaæ zabiegów kosmetycznych na bazie alg, wyszczuplaj±cych i drenuj±cych. A to dlatego, ¿e sk³adniki zawarte w preparatach stosowanych podczas tych zabiegów cechuj± siê wysok± aktywno¶ci± i ³atwo¶ci± w przenikaniu przez skórê trafiaj±c czê¶ciowo do krwioobiegu (jak np. wyszczuplaj±ce na bazie kofeiny), co nie bêdzie obojêtne dla rozwoju p³odu."

albo

"Zabiegi jakich powinna wystrzegaæ siê mama w ci±¿y to: zamykanie naczyñ krwiono¶nych, przek³uwanie cia³a, tatua¿, makija¿ permanentny zabiegi laserowe i inne nale¿±ce do grupy inwazyjnych."

a jak wy dbacie o siebie w czasie ci±zy?

Kasia R.

• U¿ytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • P³eæKobieta

Gliwice dentysta

#2 pamela a

...

• U¿ytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2237 postów

Napisano 23 pa¼dziernik 2009 - 12:08

O kofeinie wiedzia³am, o algach morskich nawet bym nie pomy¶la³a, ¿e nie mo¿na ich stosowaæ...
Ja dopiero siê decydujê na dzidziusia, wiêc te¿ jestem ciekawa jak o siebie zadbaæ w czasie ci±¿y :)

#3 Madzia:(

LooooL :)

• U¿ytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 987 postów

Napisano 23 pa¼dziernik 2009 - 20:04

W ci±¿y wiele zabiegów kosmetycznych jest zabroniona...znaczy moze nie zabroniona co niewskazana tak samo jak alkohol czy inne u¿ywki bo nie wiadomo jak wp³yn± na p³ód bo nie prowadzi sie badañ w tym kierunku.

¯eby dbaæ o siebie w czasie ci±¿y najlepiej zaopatrywaæ siê w aptece gdyz tam farmaceuci doradz± co odpowiednie dla kobiety w ci±¿y a co nie.
Do pielegnacji brzucha wystarczy chocia¿by oliwka b±d¼ normalna oliwa z oliwek je¿eli nie chcemy wydawaæ wielu pieniêdzy na drogie kremy. Mo¿na w ten sposób zapobiegaæ rozstêpom na które wiele kobiet jest nara¿ona. To samo na udach ³ydkach ramionach i po¶ladkach.
Pod koniec ci±¿y nie mo¿na za bardzo "wcieraæ" w brzuch kosmetyków gdy¿ mo¿e to wywo³aæ przedwczesne skurcze a co za tym idzie przedwczesny poród.

Wystarczy z "g³ow±" dbaæ o siebie a wszystko bêdzie w porz±dku ;)
Do³±czona grafika

#4 pamela a

...

• U¿ytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2237 postów

Napisano 24 pa¼dziernik 2009 - 14:26

Na ramionach te¿ mog± pojawiæ siê rozstêpy???
O nie.... :)

#5 Madzia:(

LooooL :)

• U¿ytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 987 postów

Napisano 25 pa¼dziernik 2009 - 21:20

na ramionach te¿ mog± pojawiæ sie rozstêpy, je¿eli szybko przybêdzie Ci masy cia³a ca³kiem mo¿liwe ¿e rozstêpy te¿ sie tam pojawi±.
Do³±czona grafika

Kasia R.

• U¿ytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • P³eæKobieta

#6 Flanelka_83

Nowicjusz

• U¿ytkownicy
  • 10 postów

Napisano 02 styczeñ 2012 - 13:42

Staram się ograniczać jakiekolwiek ryzyko... Używam neutralnych kosmetyków, poza kremem na rozstępy kupowanym w aptece i przeznaczonym dla kobiet w ciąży nie stosuję żadnych specjalistycznych zabiegów. Dodatkowo hartuje sutki kremem Maltan, robiłam tak w pierwszej ciąży i bardzo mi to pomogło uniknąć bolesnych pęknięć.

U¿ytkownik Flanelka_83 edytowa³ ten post 02 styczeñ 2012 - 13:43

Dodaj odpowied¼

U¿ytkownicy przegl±daj±cy ten temat: 1

0 u¿ytkowników, 1 go¶ci, 0 anonimowych