Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Siwe włosy w wieku 14 lat...

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Roksana133

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 04 wrzesień 2009 - 08:36

Wiecie,mam 14 lat i znalazłam u siebie kilka siwych wlosów. ;( Co moze być tego przyczyną? Miałam już dośc dużo operacji a przy tym musiałam być usypiana narkozą,mam równiez anemie.CZy to przez to włosy mi siwieją czy jest też jakiś inny powod? Jeśli tak jak mozna to wyleczyć?! Blaga,pomożcie mi ! Nie che mieć wszystkich siwych wlosów w wieku 18 lat!

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 Althaea

~.~

• HalfMod
  • 2306 postów

Napisano 04 wrzesień 2009 - 09:52

Siwe włosy pojawiają się wtedy gdy zaprzestaję się produkcja barwnika.
Taką sytuację może spowodować wiele czynników, np: stres, złe odżywianie, niewłaściwy tryb życia.
Taki stan rzeczy może też powodować choroba np. anemia złośliwa (cierpisz akurat na taką?) a w niektórych przypadkach zespół Wernera (bardzo wczesne starzenie się organizmu).
W Twoim przypadku bardzo możliwe, że przyczyną siwienia jest anemia i stres związany z przechodzonymi operacjami a co za tym idzie pewnie i dochodzi do tego rozregulowany tryb życia.
Powiedz o tym swojemu lekarzowi, postaraj się wyleczyć anemię, zainwestuj w zdrowe odżywianie (w szczególności w produkty bogate w żelazo).

Dołączona grafika

Mail: althaea@poczta.pl
GG: 12532877

#3 Avior

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 970 postów

Napisano 04 wrzesień 2009 - 09:59

Według niektórych pomaga przyjmowanie witamin z grupy B. Najprawdopodobniej masz jakiś zmutowany gen, który powoduje, że kolor Twoich włosów wariuje. Siwa koło 18 raczej nie będziesz , ale koło 28 - raczej tak. I tak będziesz farbowała włosy, wiekszość kobiet farbuje...

#4 Roksana133

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 04 wrzesień 2009 - 11:15

Nie mam anemi złośliwej...lecze ją i spożywam produkty bogate w żelazo.Na prawde nie wiem co mi jest...ale pójde z tym do lekarza lepiej.

#5 Althaea

~.~

• HalfMod
  • 2306 postów

Napisano 04 wrzesień 2009 - 11:28

Samo siwienie niepokojącym oznakiem nie jest ale u osoby już dorosłej.
Z tego wzgledu, że Ty jeszcze dojrzewasz to takie rzeczy jednak w Twoim wieku nie powinny mieć miejsca.
Na odległosć tez nikt nie sprecyzuję co Ci dolega.
Powiedz lekarzowi, że siwiejesz a on zapewne skieruję Cię na badania i możliwe że coś Ci przepiszę na poprawę.

Dołączona grafika

Mail: althaea@poczta.pl
GG: 12532877

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Avior

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 970 postów

Napisano 04 wrzesień 2009 - 14:32

Niekoniecznie muszą być przyczyny zdrowotne. Ja pochodzę z rodziny, po ktorej pałęta się gen przedwczesnego siwienia. I nie ma to nic wspólnego z zespołem Wernera. Sama odkryłam siwe włosy w wieku ok. 16 lat.
Są teorie, które mówią, że przyczyną może być - oprócz niedoboru witamin z grupy B - w tym kwasu foliowego - o których wspomniałam w porzednim poście i anemii zlośliwej, o której pisała smerfetka1986 - wczesne rozpoczęcie palenia papierosow oraz problemy nerkowe. Osobiście nigdy się badałam pod tym kątem ani nie eksperymentowałam z witaminą B. Zrobienie profesjonalnego balejage'u kosztuje fortunę, a ja mam gratis. Roksano, jeśli jesteś z natury popielatą blondynką - nie rób nic, oszczędzisz na fryzjerze, efekt jest naprawdę świetny.

#7 Roksana133

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 05 wrzesień 2009 - 10:14

Ja jestem raczej brunetką.Hmmm nie,ja mam włosy brązowe z lekkim rudym,więc wychodzi ciemny kasztan z brązowym.

#8 SzklanaDama

martwa panienka ze szkła

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2572 postów

Napisano 05 wrzesień 2009 - 10:44

siwe włosy w młodym wieku mogą być spowodowane złym stanem zdrowia tudzież nadmierną eksploatacją organizmu bądź może to być genetyczne
"Prawda jest jak d*pa, każdy siedzi na swojej."
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#9 Ula192

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 470 postów

Napisano 05 wrzesień 2009 - 20:39

ja mam siwe włosy od ok 10 roku życia taką mała grupkę z tyłu na dole, nie widać ich bardzo bo mam dłuższe włosy i najlepsze jest to że mi przechodzi bo na końcówkach niektórych mam siwe a u nasady włosa już kolorowe. Tylko że ja znam przyczynę tego. Jestem alergiczka i kiedyś jak byłam mała miałam w tym miejscu wcierane maście robione takie specjalne w składzie były sterydy które jak powiedziała mi lekarka niszczą barwniki. może Ty takze miałaś jakąś maść ze sterydami
Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych