Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

10% możliwości mózgu a co jeśli by wykorzyustać 100%

40 odpowiedzi w tym temacie

#1 daronet

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 30 sierpień 2009 - 20:16

Mózg zapamiętuje wiele informacji nabieramy doświadczenia z czasem niektórzy uczą się szybciej od innych przeciętny człowiek korzysta z 10 do 15 % swojego mózgu, więc czego można by było dokonać mogąc wykorzystać go w pełni
może moglibyśmy daleko słyszeć mieć wyjątkowo dobry wzrok, liczyć z prędkością najszybszych komputerów w dzisiejszych realiach pływać jak ryba tudzież mieć inne zdolności
może filmy Sc-fi przestana być dla nas fantazją a będą rzeczywistością szczególnie patrząc pod kątem jak szybko w dzisiejszych czasach rozwija się nauka

Użytkownik daronet edytował ten post 30 sierpień 2009 - 20:19

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 misioor

hardcore negotiator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4495 postów

Napisano 30 sierpień 2009 - 21:18

a ja bym się chętnie dowiedział w jaki sposób zmierzono te "10%"
"Po tym można poznać kogoś wyjątkowego-kiedy można zamknąć ryj i wspólnie sobie pomilczeć" Pulp Fiction

#3 Diviner

Deep in the darkest jungle of the Amazon

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1610 postów

Napisano 30 sierpień 2009 - 21:33

To wykorzystywanie 10% mózgu to jedna wielka bzdura.

When you dream, there are no rules, people can fly, anything can happen

#4 USSJ

so fucking bad :]

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3248 postów

Napisano 31 sierpień 2009 - 10:55

10%? a jak to zostało obliczone? Podobnie jak userzy powyżej bardzo mnie to zastanawia. Jak znajdziesz odpowiedni art do wklej.
Kobiety nie kochają mężczyzn, którymi mogą manipulować.

#5 daronet

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 31 sierpień 2009 - 18:17

http://wyborcza.pl/2....html?sms_code=

w tym linku znajduje sie artykuł dotyczący naszego mózgu ale wcześniej spodkałem się z innym który bardziej wyjaśnia dlaczego nasz mózg jest niewykorzystany w pełni niestety teraz nie ma już go w sieci a szkoda...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 piterrrek

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 488 postów

Napisano 31 sierpień 2009 - 18:57

slyszalem wielokrotnie o 6 i 10 %, podobno, podobno pewna czesc "niewykozystywana" gromadzi pamiec gatunku(pamiec genetyczna, i doswiadczalna, czyli potrzebna w procesie ewolucji) ile w tym prawdy nie wiem... slyszalem tez ze gdybysmy wykozystywali wiecej mózgu, kazdy potrafil by sztczki telekinetyczne...ale ja to tylko slyszalem/czytalem, a ile w tym prawdy? nie wie tak naprawde tego nikt :P
JH na 100%
Jeśli chcesz reprezentować Hasaczy, rozmnóż ich za pomocą "kopiuj-wklej" już teraz! Miej wyhasane!

#7 Luphis

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1372 postów

Napisano 02 wrzesień 2009 - 19:54

Mózg wciąż jest jedną wielką niewiadomą. Mamy jakieś wiadomości, dane, ale potencjał mózgu jest dużo większy. Ja czekam na pierwszy procesor współpracujący z mózgiem, to może być przełom.
Dołączona grafika

Najlepszy konwent Fantasy i Sci-Fi ;)

#8 foolish

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 06 wrzesień 2009 - 21:31

Nie wydaje mi się, żeby wykorzystanie 100% naszego mózgu dało nam jakiś super wzrok czy inne supermoce:D Raczej byśmy więcej zapamiętywali, bylibyśmy inteligentniejsi, szybciej byśmy myśleli, liczyli... Zresztą nie znam się, ale tak myślę

#9 Leone

grzesiowy Grześ

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1376 postów

Napisano 06 wrzesień 2009 - 22:20

Te 10% to wielka bzdura.
Wzięło się to stąd, że na początku badania mózgu, naukowcy zauważyli, iż tylko określona jego część jest aktywna. Obliczyli sobie, że jest to około 10%, ogłosili to i tak zostało.

Później udowodniono, że cały nasz mózg pracuje, tylko w różnych sytuacjach różne jego części (i stąd się wzięła mapa mózgu). Nie zawsze wykorzystujemy go w pełni, bo nie ma potrzeby.
Dodatkowo, jak każdy zapewne wie, mózg potrzebuje dużo tlenu i pokarmu, tak więc wykorzystywanie cały czas wszystkich jego możliwości byłoby po prostu niebezpieczne - musielibyśmy jeść znacznie więcej, nasze płuca i serce musiałyby pracować znacznie ciężej.
Powiem ci...
Zmarnowaliśmy świt
A tego nie wybaczy nam żadne niebo.

#10 daronet

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 07 wrzesień 2009 - 15:21

Ale jeszcze za czasów człowieka w czasach kamienia łupanego człowiek posiadał taki sam potencjał jak my teraz. Po obniżeniu temperatury klimatu nasz mózg się powiększył a jego możliwości w miarę postępu zwiększyły się lecz nie wiemy czy organy starożytnych ludzi były tej samej wielkości co teraz współczesnego człowieka mózg nie przegrzał by się i nie potrzebował by tak dużej ilości tlenu i pożywienia jak mówisz ponieważ zauważmy gdy człowiek biegnie przyśpiesza się praca płuc a żaden człowiek do tej pory nie dostał np. zadyszki od myślenia więc organy wcale nie muszą być większe po prostu ich wykorzystanie mogło by być większe ze względu na potencjał jaki mamy w mózgu którego tak do końca nie rozumiemy

Natomiast teoria z kompatybilnością mózgu z jakimś procesorem jest już bliska realiom ponieważ już teraz testowane są soczewki kontaktowe na których będzie można oglądać filmy czy też zobaczymy jaki poziom cukru w danej chwili mamy we krwi i inne rozwiązana jak dokumenty a to wszystko sterowanie ruchem oka zakończono już badania na królikach i niedługo wejdzie to w życie.

mózg to potężny atrybut jaki posiadamy zauważyć należy też iż inne zwierzęta posiadają swego rodzaju intuicję i gatunkowe zachowania którymi steruje mózg owych zwierząt każde zwierze posiada jakąś własną osobowość kto wie może za kilkadziesiąt lat będziemy na tak wysokim poziomie że będziemy rozumieć i kontrolować inne gatunki zwierząt bo przecież po nie kont człowiek tez jest zwierzęciem tylko że myślącym.

#11 Październik

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 560 postów

Napisano 08 wrzesień 2009 - 14:52

i tak sobie na to pytanie nie odpowiesz :D

#12 lasiczka_poznan

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 409 postów

Napisano 09 wrzesień 2009 - 20:58

Mysle, ze gdybysmy wykorzystywali wiecej niz szacowane 10% to po prostu bysmy mogli wiecej zapamietac, szybciej liczyc, ogolnie, bysmy stali sie madrzejsi/bardziej inteligentni, mysle ze zadne supermoce by nam sie nie pojawily ;)

#13 amigo88

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 301 postów

Napisano 11 wrzesień 2009 - 18:01

A ja myślę że pewne obszary mózgu odpowiadają za emocję, inne aktywne są tylko podczas snu itp., jeszcze inne za doznania zmysłowe, część nie spełnia żadnej funkcji tak jak np. kość ogonowa która jest tylko "spadkiem" po procesie ewolucji. Wymieniłem te przykłady ponieważ nie wydaje mi się żeby wszystko odpowiadała za inteligencje czy jakieś specjalne zdolności; moim zdaniem jeżeli by aktywować cały potencjał elektryczny mózgu po prostu byśmy albo nieźle ześwirowali albo zjechali na tamten świat ;p

#14 Enki!

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 17 wrzesień 2009 - 15:02

Te 10% to przesądy trochę bo dotyczą średniej podświetlonych obszarów elektrycznej aktywności mózgu. Przy czym człowiek wykonujący skomplikowane zadania intelektualne może mieć mniej obszarów podświetlonych niż bujający w obłokach, doświadczający emocji, uczuć, poddany wielu bodźcom równocześnie. Zresztą już przy tym poziomie aktywności mózg zużywa średnio 20% energii i nieźle się grzeje.

#15 Bree

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 27 wrzesień 2009 - 13:20

Widziałam kiedyś program o kobiecie która widziała dźwięki. Kto wie może gdyby wykorzystać cały potencjał mózgu stałoby się tak samo? Poza tym żeby wykorzystać cały ów potencjał należałoby pobudzić neurony by tworzyły nowe połączenia między sobą. Według mnie im byłoby ich więcej tym człowiek zyskiwałby np. lepsze zmysły bądź też właśnie nowe "umiejętności" zmysłów. Ale trzeba by było to sprawdzić by się przekonać.
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.

#16 lasiczka_poznan

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 409 postów

Napisano 27 wrzesień 2009 - 17:57

Wyświetl postUżytkownik Bree dnia 27 wrzesień 2009 - 13:20 napisał

Widziałam kiedyś program o kobiecie która widziała dźwięki.

Hm.. mozesz napisac cos wiecej? bo jakos nie moge sobie tego wyobrazic (albo jak to zmierzyli?) albo jakim linkiem poratuj ;)

#17 Diviner

Deep in the darkest jungle of the Amazon

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1610 postów

Napisano 27 wrzesień 2009 - 18:28

Wyświetl postUżytkownik lasiczka_poznan dnia 27 wrzesień 2009 - 17:57 napisał

Hm.. mozesz napisac cos wiecej? bo jakos nie moge sobie tego wyobrazic (albo jak to zmierzyli?) albo jakim linkiem poratuj ;)

http://pl.wikipedia....wiki/Synestezja

Jest to tak zwana synestezja. Niektórzy posiadają wrodzoną synestezję (jedni nazywają to zdolnością, inni wadą). Synestezję można osiągnąć sztucznie poprzez podanie odpowiedniej substancji psychoaktywnej (np LSD lub psylocybiny). Raz w zyciu mialem okazję doświadczyć synestezji na LSD i muszę powiedzieć, że jest to coś bardzo pięknego aczkolwiek trudnego do opisania w słowach, po prostu wzrok i słuch tworzą jakby jedność, co pozwala podwójnie doświadczać dźwięku, z kolei np kolory mają swoje smaki, smaki mają swoje dźwięki itp. Aczkolwiek na pewno czym innym jest synestezja w odmiennym stanie świadomości (LSD, psylocybina lub medytacja), a czym innym synestezja "na trzeźwo".

Użytkownik Diviner edytował ten post 27 wrzesień 2009 - 18:29

When you dream, there are no rules, people can fly, anything can happen

#18 lasek0110

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 165 postów

Napisano 23 październik 2009 - 12:21

Gdybyśmy wykorzystywali 100 % mózgu, długo byśmy nie pociągnęli. Chodzi o to, że te 10% spokojnie wystarcza, a reszta to ewentualny zapas na potem.
"Mocą prawdy żyjąc, żywy podbiłem Wszechświat"
"Jedynym wyrokiem może być zemsta, wendeta. Święte ślubowanie, co nie padnie w próżnię, lecz rychło wskrzesi zdławione prawość i cnotę"

#19 reiji

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 76 postów

Napisano 30 październik 2009 - 10:44

A ja jestem ciekaw przede wszystkim, jaką metodą mierzono to 10%, czy też autor tematu zacytował Einsteina który kiedyś coś takiego powiedział...

Przypuszczam, że do większości codziennych prac do wykorzystujemy nawet nie te 10%, ale absolutne minimum bo sporo rzeczy w życiu wykonujemy na zasadzie nawyku - czyli niemalże automatycznie jak oddychanie. No ale jednak nie sugerowałbym sie tymi "ukrytymi możliwościami" za bardzo.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 kikson

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 266 postów

Napisano 06 listopad 2009 - 20:11

kurcze...może to w sumie dobrze...przy 10% ludzie potrafia robić mnóstwo złych rzeczy, przy 10% produkują bron biologiczna,a jesli mogliby wykortzystac 100 to by nas zmietli z powierzchni ziemi
Masz rację, że ja się mylę i mylisz się, że Ty masz rację.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych