Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Aparat cyfrowy 800-1500 zł

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 eredia

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 514 postów

Napisano 23 lipiec 2009 - 21:41

Hej! Przymierzam się do kupienia nowego aparatu cyfrowego. Na razie mam Nikona L10 który no nie mogę powiedzieć, że robi super zdjęcia, bo szumy okropne, trzeba się porządnie wysilić by wyszło ładne i wyraźne zdjęcie, zrobienie makro graniczy z cudem, bo źle ustawia ostrość (ostry jest drugi plan a pierwszy rozmazany, albo oba się od siebie nie różnią) i prześwietla obiekt.

Aparatem będę robić zdjęcia krajobrazów, makro, zabytki, zwierzęta, kwiaty, czasem ludzi (jak jakaś uroczystość rodzinna będzie), zachody słońca, zdjęcia miast wieczorem (czasem) czyli właściwie wszystko.

Chciałabym by aparat robił wyraźne zdjęcia, możliwe było ręczne ustawianie ostrości i innych bajerów, fajnie by było jak by miał obiektyw szerokokątny (chociaż nie musi) i stabilizację obrazu (ale jak bez tego będzie robił dobre zdjęcia to też się nada), a i zoom optyczny chociaż 10x (ale mile widziany większy), kolory ładne i żywe, tryb sport (bo czasem się przydaje)

Na allegro trochę przeglądałam aparaty i tu zrobię ich listę i pomóżcie mi dokonać wyboru:
SONY: DSC H20 ; H50
NIKON: L100 ; P90
FUJI: S1000 ; S1500, S2000, S9600
CANON: SX10
KODAK: Z1015 ; Z980
PANASONIC: DMC FZ30 ; FZ28 ; Z915 ; FZ50
OLYMPUS: SP590

Oczywiście inne propozycje również mile widziane.

Użytkownik eredia edytował ten post 24 lipiec 2009 - 09:43

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 wacuś

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 225 postów

Napisano 23 lipiec 2009 - 22:07

Ja bym brał SONY: DSC H50
15x zoom optyczny. I ma ciekawy bajer nightshot czyli robienie zdjęć w całkowitej ciemności bez lampy tzn w podczerwieni :D
TYlko w standardzie nie mam karty pamięci :( i akumulatorek starcza na ok. 300 zdjęć.

#3 pragha

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 23 lipiec 2009 - 23:44

eredia...
nie widzę na Twojej liście żadnego Samsunga?? Czyżbyś z góry założyła, że takiego nie chcesz czy też nie znalazłaś odpowiedniego dla siebie modelu :) Szczerze mówiąc wydaje mi się, że jest w czym wybierać . Zerknij sobie na nie jeszcze raz. Nie podaję Ci konkretnego modelu bo z tego co widzę jesteś doświadczonym fotografem (tudzież fotorgafką:)) więc na pewno wybierzesz sobie coś co Ci przypasuje najbardziej. Tak czy tak napisz co wybrałaś i jak się sprzęcicho spisuje...

#4 eredia

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 514 postów

Napisano 24 lipiec 2009 - 08:15

Tak szczerze mówiąc to ja po to założyłam ten temat by ktoś mi doradził konkretny model, bo ja się nie bardzo znam na sprzęcie, a nie chciałabym kupować w ciemno. Jakąś specjalnie doświadczoną fotografką to ja nie jestem, a sprecyzowałam czego oczekuje od aparatu na podstawie tego czego mi brakuje w moim dotychczasowym aparacie i by łatwiej było podsunąć propozycje aparatu, który najbardziej będzie się nadawał.

Samsunga nie podałam bo nie znalazłam modelu, który mógłby mi odpowiadać.

#5 Stuq

Mr. Complicated

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1496 postów

Napisano 24 lipiec 2009 - 11:04

FUJI S9600 jest do dzisiejszego dnia polecany na wielu forach tematycznych...
Poszukaj sobie w internecie o tym aparacie.
PANASONIC DMC FZ8 - ja miałem zamiar kupić ten aparat, no ale nie kupiłem. Tak wyszło... Też polecany aparacik.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 jonsi

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 48 postów

Napisano 24 lipiec 2009 - 16:15

Szczerze polecam Fuji s6500fd, mam go już od 2 lat i jestem bardzo zadowolony, świetny stosunek ceny do jakości, da się go dostać już od 1000zł, znakomity zarówno jeśli ktoś się lubi pobawić na ustawieniach manualnych jak i bardzo dobry automatyczny program. Można poczytać opinie na necie bo są zdecydowanie pochlebne.

#7 Stuq

Mr. Complicated

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1496 postów

Napisano 24 lipiec 2009 - 19:56

Wyświetl postUżytkownik jonsi dnia 24.07.2009, 17:15 napisał

Szczerze polecam Fuji s6500fd, mam go już od 2 lat i jestem bardzo zadowolony, świetny stosunek ceny do jakości, da się go dostać już od 1000zł, znakomity zarówno jeśli ktoś się lubi pobawić na ustawieniach manualnych jak i bardzo dobry automatyczny program. Można poczytać opinie na necie bo są zdecydowanie pochlebne.

Szukałeś go ostatnio w internecie? Ten model jakiś kawał czasu temu został oficjalnie wycofany ze sprzedaży. Na jego miejsce wskoczył jakiś super zoom. Cena tego aparatu spadła poniżej 900zł, po czym wzrosła do 1500 - bo zostały pojedyncze sztuki. Teraz o ile jest to używany, no chyba, że komuś zalega głęboko ukryty w magazynie.
Nie mniej - polecam z człego serca ten sprzęt ;)

#8 pragha

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 24 lipiec 2009 - 22:44

Proponuję żebyś weszła sobie na www.euromall.pl i poszperała tam trochę, mają dość duży wybór. Ja kupiłam u nich kiedyś mojego samsunga ale z tego co widzę nie mają już go w ofercie. Miałam podobny problem, środki i chęć były ale gorzej z jakimś konkretnym planem zakupu. Nie wiedziałam co wybrać a nikt ze znajomych nie jest zapalonym fotografem.. Zadzwoniłam do euromall i powiedziałam co mnie interesuje i za ile... Profesjonalnie podeszli do sprawy, pomogli mi wybrać i za parę dni miałam już swoje cudo w domku:) i tak się zaczęła moja przygoda z pstrykaniem :)

#9 eredia

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 514 postów

Napisano 26 lipiec 2009 - 19:08

Wybrałam 4 aparaty, czy dobre czy nie to nie wiem, pomóżcie ocenić. Wszystkie trzy mają obiektyw szerokokątny, RAW, ustawienia manualne, MF i stabilizację obrazu.

Olympus SP590
Kodak Z980
Panasonic FZ28
Olympus SP570

Nie wiem czy są jeszcze jakieś aparaty w cenie do 1500zł które by miały to wszystko co napisałam. Który z tych aparatów jest najbardziej warty uwagi? A może jakiś lepszy jest?

Użytkownik eredia edytował ten post 26 lipiec 2009 - 19:10

#10 dawid_v22

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 28 lipiec 2009 - 17:07

Szczerze polecam Nikona P90! Posiadam ten aparat, i jestem bardzo zadowolony! Załączam jedno ze zdjęć makro mojego autorstwa tym aparatem:
Dołączona grafika

#11 jonsi

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 48 postów

Napisano 30 lipiec 2009 - 15:41

Wyświetl postUżytkownik Stuq dnia 24.07.2009, 20:56 napisał

Szukałeś go ostatnio w internecie? Ten model jakiś kawał czasu temu został oficjalnie wycofany ze sprzedaży. Na jego miejsce wskoczył jakiś super zoom. Cena tego aparatu spadła poniżej 900zł, po czym wzrosła do 1500 - bo zostały pojedyncze sztuki. Teraz o ile jest to używany, no chyba, że komuś zalega głęboko ukryty w magazynie.
Nie mniej - polecam z człego serca ten sprzęt ;)

No proszę nie słyszałem nic takiego, także dzięki za zaktualizowanie mojego stanu wiedzy:), a jakie są oficjalne powody jego usunięcia, bo ja jak tak sięgam pamięcią to sam aparat kupiłem za 999zł a jakością przebija on wiele produktów które wtedy były po ok.1500zł. Może był za dobry w tej cenie:D.

#12 Stuq

Mr. Complicated

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1496 postów

Napisano 01 sierpień 2009 - 11:42

Realia rynku...
Co z tego, że ten aparat był ponad klasę nad wszystkimi konkurentami, skoro konkurencja wprowadziła super zoomy, z pseudo stabilizatorami etc... i ludzie się nimi interesowali. Trzeba było zrobić to co konkurencja kosztem jakiegoś aparatu.
Fuji s1000fd wszedł na jego miejsce. O ile dobrze pamiętam.

#13 agatiu

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 449 postów

Napisano 07 sierpień 2009 - 11:21

Wyświetl postUżytkownik Stuq dnia 1.08.2009, 12:42 napisał

Realia rynku...
Co z tego, że ten aparat był ponad klasę nad wszystkimi konkurentami, skoro konkurencja wprowadziła super zoomy, z pseudo stabilizatorami etc... i ludzie się nimi interesowali. Trzeba było zrobić to co konkurencja kosztem jakiegoś aparatu.
Fuji s1000fd wszedł na jego miejsce. O ile dobrze pamiętam.

co do tego fuji s1000fd to ja go mam i polecam :lol:

ma wszystko, o co prosiłeś.
przykładowe zdjęcie:
hhmm
Załączona grafika: DSCF1705.JPG
te trochę rozmazane, więc jezcze jedno:
Załączona grafika: DSCF0467.JPG
koniecznie powiększ.

Użytkownik agatiu edytował ten post 07 sierpień 2009 - 11:28

Dołączona grafika

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#14 fluxx

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 67 postów

Napisano 07 sierpień 2009 - 12:24

Ja proponowałabym coś z Canona, ale nie SX 100, tylko PowerShot SX 200 IS cena 1300, z obiektywem szerokokątnym 28 mm z 12-krotnym zbliżeniem, matryca 12,1 megapiksela, lekki i fajny aparacik :]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych