Pozdrawiam
Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...
Geranium Lub Popularnie Anginka
Rozpoczęty przez kotka, 03 kwi 2006 13:01
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 kwiecień 2006 - 13:01
Mam geranium w domu i rośnie tak sobie, zaczyna przypominać krzew a nie roślinkę pokojowa a słyszałam ze ładnie kwitnie tylko jak sprawić aby kwitł? I nie wiem jak go pielęgnować, pomóżcie proszę.. 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kasia R.
Napisano 20 kwiecień 2006 - 14:31
Witaj!
Anginowiec pochodzi z tej samej rodziny co pelargonie.Nie wymaga specjalnej troski, ale wazne jest, bys go regularnie podcinala, wtedy bedzie mial ladny pokroj.Rosliny te hodowane sa zazwyczaj dla aromatycznych lisci, nie dla kwiatow, ktore sa niepozorne i szybko znikaja. Mi osobiscie anginka nigdy nie zakwitla
. Liscmi mozna aromatyzowac ciasta! Sa anginki o zapachu jablka na przyklad
Podcina sie najczesciej stozki wzrostu co 2 tygodnie. I rzeczywiscie, ta roslinka lubi sie rozkrzewiac
Anginowiec pochodzi z tej samej rodziny co pelargonie.Nie wymaga specjalnej troski, ale wazne jest, bys go regularnie podcinala, wtedy bedzie mial ladny pokroj.Rosliny te hodowane sa zazwyczaj dla aromatycznych lisci, nie dla kwiatow, ktore sa niepozorne i szybko znikaja. Mi osobiscie anginka nigdy nie zakwitla
Napisano 20 kwiecień 2006 - 15:38
Dzieki serdeczne. Moja roslinka ma śliczny cytrynowy zapach 
Pozdrawiam
i dziekuje za wskazowki
Pozdrawiam
Napisano 12 lipiec 2010 - 12:42
Anginka pomaga na ból gardła, katar itp. wystarczy siedzieć z nosem wetkniętym pomiędzy liście
sposoby mojej babci
Kasia R.
Napisano 19 lipiec 2010 - 14:19
Ziele geranium zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są: geraniol, cytronelol, pinen i felandren oraz flawonoidy, gorycze, garbniki i różnego rodzaju kwasy organiczne. Ma on wyraźne właściwości przeciwbakteryjne (zabija nawet gronkowce i paciorkowce) oraz przeciwwirusowe i z tego względu stosuje się go przy leczeniu chorób układu oddechowego, przeziębień, grypy, kataru, kaszlu, a także stanów zapalnych zatok. Stosuje się go także przy infekcjach skóry, zwłaszcza przy trądziku, egzemach, opryszczkach, łupieżu i rozstępach skóry.
Kasia R.
Najpopularniejsze frazy z tematu
Najpopularniejsze frazy z forum
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych