Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Zarządzamie i inżynieria produkcji

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 goonzo

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 01 lipiec 2009 - 21:12

Co sądzicie o kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji? Czy jest on trudny i na jaką pracę mogę później liczyć?? Może ktoś ten kierunek studiuje proszę o opinie.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

dentysta Gliwice

#2 pebil

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 161 postów

Napisano 01 lipiec 2009 - 21:31

mozesz liczyc na stanowisko specalisty/managera i inzyniera ;)

#3 klaidua

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 111 postów

Napisano 02 lipiec 2009 - 12:25

Mój znajomy studiuje, jeśli nie masz typowo ścisłego umysłu to raczej nie wybieraj tego kierunku, jeśli kogoś to interesuje to pewnie nauka nie sprawi mu większych trudności a kasa potem też jest niezla;)

#4 tabasco19

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 21 październik 2009 - 09:06

ja to studiuję ;) kierunek oryginalny. Po 3,5 roku praca zapewniona ;) Już na pierwszym roku jesteś szanowanym obywatelem, bo będziesz przyszłym inżynierem. Juz teraz brakuje prawie pół miliona ludzi z takim wykształceniem ;D jak to nam mówią wykładowcy "inżynier - to brzmi dumnie:)"

#5 Quality

Marzyciel realista

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 1055 postów

Napisano 21 październik 2009 - 22:40

właściciel ledwo utrzymywającego się na "rynku" osiedlowego warzywniaka w mojej dzielnicy jest doktorem zarządzania i inżynierii produkcji.

'Te przećpane, naj.ebane, przypadkowe młode panie
Które mają na dupach ręce przypadkowych panów
Mówię o żywych trupach, co się nawet nie są w stanie ruchać
Pociągną druta i dostaną gratis AIDS
I szesnastoletni sen o Paris Hilton skończy się'

Sokół

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 tabasco19

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 27 październik 2009 - 17:07

Wyświetl postUżytkownik Quality dnia 21 październik 2009 - 22:40 napisał

właściciel ledwo utrzymywającego się na "rynku" osiedlowego warzywniaka w mojej dzielnicy jest doktorem zarządzania i inżynierii produkcji.

to ciekawe ... może mu to odpowiada, albo jest w podeszłym wieku . Prawdą jest jednak, że inżynierów brakuje. Firmy poszukują specjalistów ds jakości , logistyki itd . Trzeba tylko troszkę wysiłku ... Kierunek nie należy do łatwych, ciężko go zdać. Więc tacy ludzie bywają cenieni, nie mówię, że każdy. Ale zazwyczaj tak bywa. Moim zdaniem lepiej być inżynierem produkcji po 3,5 r., niż jakimś tam magistrem psychologii po 5 latach. Inne fajne kierunki , na wydziałach technicznych i mechanicznych? Technologia drewna, Mechanika i budowa maszyn ... Oczywiście żeby na to iść trzeba być w miarę dobrym z przedmiotów ścisłych, bo inaczej nie przetrwasz. Matma, to najważniejsze , po 1 roku zostaje może połowa studentów.

#7 SzklanaDama

martwa panienka ze szkła

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2572 postów

Napisano 27 październik 2009 - 18:52

głupie pytanie..na jakich studiach nie jest potrzebny ścisły umysł? chyba tylko na spotowych jakichś.. i każde studia są trudne bo to nie podstawówka, ani gimnazjum.

Cytat

Moim zdaniem lepiej być inżynierem produkcji po 3,5 r., niż jakimś tam magistrem psychologii po 5 latach.
szanuje twoje zdanie, ale nawet nie zdajesz sobie sprawy jaka jest wielka różnica miedzy takimi zawodami. lekarz ma wolny zawód, w tej pracy szef nie mówi ci co masz zrobić, pracujesz na własny rachunek i tak jak tobie się to podoba.
"Prawda jest jak d*pa, każdy siedzi na swojej."
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 Magda2905

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 318 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 14:34

Nie będę zakładała nowego tematu skoro interesujący mnie już istnieje :) Chciałabym go jednak trochę "odkopać" ;)
Dotychczasowe odpowiedzi mnie nie usatysfakcjonowały i chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji.
Mam nadzieję, że wypowie się ktoś kto studiuje lub studiował ten kierunek. Konkretnie interesuje mnie czego można się tam nauczyć i co potem robić (ale trochę bardziej szczegółowo niż podają to na stronach uczelni...). :P
Bardzo zależy mi na Waszych odpowiedziach.
Pozdrawiam :)

#9 kinga_sc

Wredna dla Wrednych

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3526 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 14:41

Wyświetl postUżytkownik Magda2905 dnia 25 czerwiec 2010 - 14:34 napisał

Nie będę zakładała nowego tematu skoro interesujący mnie już istnieje :) Chciałabym go jednak trochę "odkopać" ;)
Dotychczasowe odpowiedzi mnie nie usatysfakcjonowały i chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej na temat kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji.
Mam nadzieję, że wypowie się ktoś kto studiuje lub studiował ten kierunek. Konkretnie interesuje mnie czego można się tam nauczyć i co potem robić (ale trochę bardziej szczegółowo niż podają to na stronach uczelni...). :P
Bardzo zależy mi na Waszych odpowiedziach.
Pozdrawiam :)
Szczerze ja to coś studiuję, jestem na 5 semestrze. Niczego przydatnego cię nie nauczą, będziesz miała przedmioty jak na AE czyli ekonomia, mikro i makro, zarządzań kilka rodzajów, trochę o produkcji, materiałoznawstwo, metrologia, statystyka, chemia, fizyka, matma... Więcej niż na uczelni dowiesz się na praktykach. Ogólnie trzeba się uczyć na tym kierunku. A zapomniałabym masz 4 czy 5 rodzajów prawa.
POMOGŁAM? Daj PLUSA.
------------------------------------------------------
Dobra książka to rodzaj alkoholu - też idzie do głowy.

#10 Magda2905

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 318 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 14:59

Wyświetl postUżytkownik kinga_sc dnia 25 czerwiec 2010 - 14:41 napisał

Ogólnie trzeba się uczyć na tym kierunku.
Tak według mnie to żeby w życiu coś osiągnąć to chyba trzeba się się trochę przyłożyć i coś z siebie dać. :)
Zawsze lubiłam przedmioty typowo ścisłe, więc myślę, że nie miałabym problemu na takich studiach, ale chciałabym po prostu wiedzieć czy warto...
Bo nie chciałabym kończyć studiów po których nie znajdę pracy i będę skazana na pracę "konserwatora powierzchni płaskich" :D

#11 kinga_sc

Wredna dla Wrednych

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3526 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 15:09

Powiem tak trzeba się uczyć więcej jak na innych kierunkach, powszechnie uważanych za łatwe. Będziesz zakuwać akty prawne, kodeksy i inne badziewia, których sens jest nijaki, bo i tak ustawy się zmieniają. Trzeba mieć dobre pojęcie o chemii, obliczanie w pamięci, labolatoria, wzory w jednym paluszku. Spore zdrówko:)

Zależy też czy zaoczne czy dzienne. Bo na zaocznych na tym kierunku jest o tyle kiepsko, że jak coś opuścisz to możesz mieć plecy nie do nadrobienia w domu.
POMOGŁAM? Daj PLUSA.

#12 Magda2905

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 318 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 15:38

Jak już się wybiorę, to raczej na dzienne. :)
A jak jest z pracą po tym kierunku?
A Ty jak studiujesz?

Użytkownik Magda2905 edytował ten post 25 czerwiec 2010 - 15:39

#13 Kithira

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 409 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 17:02

Na tym kierunku jest więcej matmy czy chemii?

Dołączona grafika
A raczej staram się :)

"To zaskakujące, gdy uświadomimy sobie, że podczas gdy my przyglądamy się innym i myślimy o nich, mając się za mądrzejszych i rozumniejszych, oni też przyglądają się nam i tak samo myślą o nas."

— Terry Pratchett

Dołączona grafika

#14 kinga_sc

Wredna dla Wrednych

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3526 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 17:05

Ja zaocznie, nie mam zamiaru pracować w zawodzie. Poza tym studiuję transport zaocznie i z tym wiążę przyszłość. Ale szkoda mi przerywać ZIP skoro zostały mi 2 semestry.
POMOGŁAM? Daj PLUSA.

#15 Magda2905

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 318 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 21:13

No tak - też bym raczej je skończyła :)
Rozumiem, że nie polecasz innym tego kierunku? :P
Mam nadzieję, że jeszcze ktoś inny wypowie się na temat tego kierunku i możliwościach jakie on daje (bądź nie :D)...

Myślałam też o logistyce trochę, więc jeśli miałabyś chwilę czasu no i oczywiście ochotę coś na ten temat mi opowiedzieć to byłabym wdzięczna :)

#16 kinga_sc

Wredna dla Wrednych

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3526 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 21:19

Wyświetl postUżytkownik Magda2905 dnia 25 czerwiec 2010 - 21:13 napisał

No tak - też bym raczej je skończyła :)
Rozumiem, że nie polecasz innym tego kierunku? :P
Mam nadzieję, że jeszcze ktoś inny wypowie się na temat tego kierunku i możliwościach jakie on daje (bądź nie :D)...

Myślałam też o logistyce trochę, więc jeśli miałabyś chwilę czasu no i oczywiście ochotę coś na ten temat mi opowiedzieć to byłabym wdzięczna :)
Nie to, że nie polecam, ale się pomyliłam bardzo. Oferowali całkiem co innego. Skończyłam technikum ochrony środowiska o specjalności BHP, na ZIP wybrałam prawo pracy i bhp, bo chciałam to kontynuować. To był nietrafny wybór. Ale sam kierunek przyszłościowy.

Logistyki nie studiuję, a transport, a to troszkę inna dziedzina. Teraz robię przerwę ze wg na ciążę, ale wracam za rok dalej na studia. O logistyce powiem tyle, bardzo szeroka dziedzina, studiowanie jej całościowo to ciężki orzech, ale są różne dziedziny. Po tym co można? Hmm dużo można, bo logistyka to nie tylko transport czy spedycja jak myśli większość, to głównie dystrybucja, zarządzanie zapasami, magazynami, dostawami itd...
POMOGŁAM? Daj PLUSA.

#17 Magda2905

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 318 postów

Napisano 25 czerwiec 2010 - 21:32

No szukam właśnie takiego "przyszłościowego" kierunku, a poza tym kiedyś tam, jak byłam młodsza to bardzo chciałam iść na zarządzanie (nie wiem, jakoś mnie to kręciło :P). Więc chciałam się dowiedzieć co i jak, bo zawsze lepiej jak opowie to osoba, która studiuje, bądź studiowała takie coś...
I przyznam, że też myślałam nad BHP :)

Wiem, że sama muszę się przekonać jak to się studiuje (czy naprawdę warto itd.), bo w końcu człowiek na błędach się uczy :)
No i na szczęście do wyboru kierunku studiów mam jeszcze troszkę czasu.

#18 justyna888

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 132 postów

Napisano 26 czerwiec 2010 - 12:05

A na jakim wydziale chcesz studiować to ziip? No ale powiem tak studiuje na wydziale gdzie jest ten kierunek , jednak mysle ze lepiej studiowac np taka mechanike i budowe maszyn , bo przedmioty sa takie same z taka roznica ze ziip ma dodatkowoo te przedmioty z zarzadzania natomiast budowa maszyn ma dodatkowo np Cada, Catie a tego ziip nie ma , tzn jest to ale jesli wybierze siie z tego specjalnosc. W kazdym razie jesli chodzi o Politechnike Slaska to wydzial gorniczy ma ziip jednak za wiele niie moge o nim powiedziec , chyba tylko tyle ze jest tam jakies BHP. O wydziale mechanicznym moge powiedziec wiecej na studiach inzynierskich nie mozna wybrac specjalnosci z zarzadzania , nie wybiera sie tez BHP oraz jakosci . Wylacznie sa bloki z materialoznastwa oraz budowy i eksplotacji maszyn , tak samo jak na mibm. W Katowicach tez jest ten kierunek jednak tam znowu jest bardziej pod metalurgie i zarzadzanie , kolega tam studiowal i mial jako specjalnosc BHP . Jednak to BHP ja odradzam , za duzo ludzi po tym jest. No ale na Twoim miejscu wybralabym jakis wydzial mechaniczny , zeby pojsc potem w CNC lub obrabiarki a te zarzadzanie tylko odbebnic, chyba ze too lubisz ;) No ale najbardziej polecalabym mechanike i budowe maszyn. A prace to po kazdym kierunku mozna dostac jesli jest sie dobrym w tym co sie robi, chociaz musze przyznac ze teraz ciezko nawet o praktyke ale to po kazdym kierunku :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#19 Magda2905

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 318 postów

Napisano 26 czerwiec 2010 - 19:58

Jak tak to czytam wszystko to mi się odechciewa iść na jakiekolwiek studia w ogóle... :D
Jak byłam młodsza to zawsze chciałam iść na marketing, finanse, zarządzanie czy coś innego w tym guście... (Przede wszystkim na matmę, którą od zawsze lubiłam). Ale na chwilę obecną wydaje mi się, że nie opłaca się iść na coś takiego, bo na rynku pracy jest dużo ludzi po takich kierunkach... Zaczęłam więc myśleć o czymś innym. Myślę, że wybierając jakiś kierunek na polibudzie będę miała pewną (no w miarę pewną :)) pracę. Tylko teraz mam dylemat na co się zdecydować...

I dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie i tak szybkie odpowiedzi. :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych