Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

dermatolog

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 17 czerwiec 2009 - 18:47

Chodzi mi oto, że muszę udać się do dermatologa z pieprzykiem i nie mogę z rodzicem bo oni w sumie uważają że nic mi nie jest, ze ten pieprzyk jest na pewno ok itd. a już koleżanka mi nawet zwróciła na niego uwagę. Bo zauważyłam jak (a ona to raz zauważyła), że zmienia mi się tzn. nie kształt (nie rośnie itd.), tylko czasem coś na nim jest 'więcej' no nie wiem jak to opisać... czasem widzę jak się łuszczy itp. jak byłam na wczasach to smarowałam kremem potem pewnie go podrażniłam i też coś złuszczyło się.

a moje pytanie w sumie brzmi : czy do lekarza prywatnego(derma) mogę iść sama bez rodziców mimo że nie mam 18 lat czy muszę iść z jakimś opiekunem albo coś?

może za bardzo to przeżywam ale nie dość że koleżanka mnie zaniepokoiła, to dzień wcześniej śniło mi się że mam czerniaka a wcześniej w sumie sama zauważyłam że coś jest nie tak...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 Quarantines123

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 17 czerwiec 2009 - 18:56

Oczywiście że możesz iść sama do dermatologa. Z rodzicem idzie się podczas usuwania czarnego pigmentu. :)
"Gdy rozum śpi, budzą się upiory." Goya

Odwiedź mój temat.

#3 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 17 czerwiec 2009 - 19:08

Dziękuję za radę a może za bardzo panikuje? :(

#4 Avior

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 970 postów

Napisano 17 czerwiec 2009 - 19:21

Idź, to się uspokoisz. Ale ewolucja pieprzyka nie musi świadczyć o niczym złym. Ja mam "rodowy" - dziedziczny, bardzo efektowny, duży pieprzyk w bardzo niewygodnym miejscu, przeżywa on najrozmaitsze przygody - śpię na nim, przytrzaskuję zapięciem biustonosza, noszę na nim ciężki plecak etc. Urazy i podrażnienia to dla niego chleb powszedni. I nic. Moja mama przez lata bezkarnie opalała swój (wtedy jeszcze nikt nie słyszał o kremach z filtrem). Pieprzyk to pieprzyk, nie bomba wodorowa. Dobrze, że zwracasz uwagę na takie rzeczy, ale bez paniki. A pieprzyk jak człowiek, zmienia się z wiekiem...

#5 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 17 czerwiec 2009 - 21:07

dziękuję :)
pójdę, ale pewnie będę musiała sama - a obawiam się właśnie że mnie nie przyjmie i to tak głupio będzie wyglądać, jeszcze że ten dermatolog moją rodzinę zna etc. ... a powiedźcie mi czy muszę od razu iść z tym do dermatologa(9 miesięcy temu byłam po wakacjach bo mówiłam lekarzowi że mi trochę oderwał się i takie tam to on zaglądał takim czymś i mówił że jest ok) czy mogę zaczekać jeszcze z 2 tyg.? jak myślicie bo w sumie nie znam się

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Avior

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 970 postów

Napisano 18 czerwiec 2009 - 16:37

A brałaś ślub z tym właśnie dermatologiem? Nie wiem w jakiej miejscowości mieszkasz, ale może jest tam więcej niż jeden specjalista od dermatologii? Sprawdź poradnie niepubliczne z umową z NFZ - oszczędzisz kasę na wizytę. Jeśli chodzi o specjalistów - nie ma rejonizacji, możesz sobie wybrać dowolnego lekarza na terenie calego województwa. A jeśli masz wątpliwości co do swojego wieku, zapytaj rejestratorki, czy będą jakieś problemy (przecież chodzi ci tylko o diagnozę a nie o usunięcie połowy skóry). Idź od razu, nie będziesz sobie marnować początku wakacji rozmyślaniami o głupim pieprzyku.

#7 Quarantines123

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 18 czerwiec 2009 - 18:24

Wyświetl postUżytkownik szinajs7 dnia 17.06.2009, 20:08 napisał

Dziękuję za radę a może za bardzo panikuje? :(

Pewnie trochę tak - skoro mówisz, że lekarz to sprawdzał i wszystko OK, a Ci i Twojej koleżance może się wydawać, że jest coś nie tak.
Rodzice pewnie myślą, że to głupota, boją się na zapas - porozmawiaj z nimi o tym, z lekarzem, czy mogą być po tym jakieś konsekwencje nieprzyjemne; na pewno bez niego zrobi Ci się troszkę lżej. Powodzenia :papa:

Odwiedź mój temat.

#8 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 18 czerwiec 2009 - 20:35

Tylko że to było z 9 miesięcy temu co byłam u lekarza:P a zapomniałam dodać.. czy jak swędzi mnie(czasami się zdarza nie ciągle ale częściej) koło tego pieprzyka nie pieprzyk, ale koło niego kilka(kilka cm) to może być to tez z tym związane?

#9 Quarantines123

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 18 czerwiec 2009 - 23:24

Wyświetl postUżytkownik szinajs7 dnia 18.06.2009, 21:35 napisał

Tylko że to było z 9 miesięcy temu co byłam u lekarza:P a zapomniałam dodać.. czy jak swędzi mnie(czasami się zdarza nie ciągle ale częściej) koło tego pieprzyka nie pieprzyk, ale koło niego kilka(kilka cm) to może być to tez z tym związane?

Powiem Ci tak - widzę, że szukasz coraz to nowszych powodów, moim zdaniem powinnaś się przełamać i jeszcze raz pójść do dermatologa, później ewentualnie z rodzicem na usunięcie.
Wydawałoby się, że to jest spowodowane tym, nie jestem specem w dziedzinie chorób skórnych, ale taki podrażnienie jakby "promieniuje" od punktu wyjścia w jakiejś odległości - mówiąc po ludzku - tak, to może być od tego znamienia. :papa:

Odwiedź mój temat.

#10 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 19 czerwiec 2009 - 14:11

Hmmm. przed wylotem do Egiptu swędział mnie pieprzyk(albo i obok) i teraz znowu zaczął moim zdaniem to bardzo dziwne, że wcześniej swędział, uspokoiło się a teraz znowu... no nie Quarantines123 ?

#11 SzklanaDama

martwa panienka ze szkła

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2572 postów

Napisano 19 czerwiec 2009 - 14:25

swędzenie jak i te zmiany są bardzo podejrzane. tutaj jest napisane jakie zmiany mogą być oznakiem choroby:

http://www.kobieta.pl/zdrowie/medycyna/zob...sokiego-ryzyka/
"Prawda jest jak d*pa, każdy siedzi na swojej."
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 19 czerwiec 2009 - 16:03

Idę jutro chyba do aqua parku to powiedźcie mi czy coś może pogorszyć się temu pieprzykowi, jak on jest trochę duży itp.? :)

(ym wiem że nie zbyt mądre pytanie, aczkolwiek... kto pyta nie błądzi (?) )

#13 God_Is_A_Girl

I'm not a Girl, Not yet a Woman.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1285 postów

Napisano 19 czerwiec 2009 - 16:05

Ja dzisiaj bylam u prywatnego dermatologa. i Jestem wkurzona :/ za same obejrzenie pieprzyków 170 zł(po znajomości) ... zdiagnozowała mi rok temu pieprzyk do wycięcia i wizyta tez tyle kosztowala. Pozniej wycinanie w Chorzowie w prywatnej klinice. Cały koszt prawie 600zł.. dwa pieprzyki. Ale ogólnie uniknełam dzieki temu raka skóry.
"Mój ojciec był biały i tak jak płynie we mnie krew Białych i Czarnych, tak moja muzyka płynie do wszystkich, bo wypływa z mojego
serca. Reggae jest rzeką miłości i jest dla tych, którzy wiedzą czym naprawdę jest miłość."Bob Marley :)

"But you don’t love me anymore
You don’t want me anymore
Theres a sign on your door no vacancy just emptiness without your love
I’m homeless

In this cold I’m walking aimless
Feeling hopeless without a shelter from the storm
And in my heart I miss you so much" Leona Lewis

Nie Potrzebuje Księcia. Będę samotną Księżniczką :]

#14 SzklanaDama

martwa panienka ze szkła

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2572 postów

Napisano 20 czerwiec 2009 - 09:38

wydaje mi się że nic mu się nie powinno stać jak go nigdzie nie przytrzesz..
"Prawda jest jak d*pa, każdy siedzi na swojej."
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#15 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 12:29

idę dzisiaj, ew. w środę do dermatologa. denerwuje się bo w ogóle to może powiedzieć, że histeryzuje albo coś takiego:D
i nie wiem... czy pokazać mu oprócz tych 2piperzyków pozostałe. te większe ofc ? czy to tak dziwnie... ?

#16 Quarantines123

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 22:20

Po wizycie u dermatologa napisz jak było :)

Odwiedź mój temat.

#17 paczek1262

w ryj?

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 911 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 23:53

Nie smaruje się znamion żadnymi kremami. Ew takimi, które chronią przed promieniami słonecznymi. Wtedy filtr musi być duży. Jeśli ten pieprzyk jest dość spory to nie przesadź też ze słońcem.

Ja miałem 2 na szyi i plecach. Dla świętego spokoju zostały wcięte. Na szczęście badania wykluczyły obecność rakotwórczyk komorek, ale ze znamionami nie ma żartów.

Pozdrawiam serdecznie ;)

Użytkownik paczek1262 edytował ten post 22 czerwiec 2009 - 23:55

Świadomy sen i OOBE - zapraszam!

"Żadna książka nie wyrządziła jeszcze tyle zła na świecie co Biblia."

"Odważ się być mądrym..."

#18 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 23 czerwiec 2009 - 12:50

jurro bede to dam znac :)

#19 szinajs7

bibiasz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 934 postów

Napisano 01 lipiec 2009 - 17:52

bylam i powiedzial ze ten pieprzyk co mam to nawet jak cos swedzi czy cos to jest ok bo wypukle sa bezpieczniejsze od tych plaskich. powiedzcie mi bo zapomnialam mu pokazac 1 pieprzyka, ten pieprzyk jest jakby ciemnobrazowy albo i czarny i jest on wypukly, nie swedzi mnie on a ni nic z tych rzeczy, to jest on grozny?

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 Avior

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 970 postów

Napisano 01 lipiec 2009 - 18:30

Dobrze, że się interesujesz, ale bez przesady. Pieprzyk to nie jest bomba wodorowa. Zdarzają się znamiona o charakterze patologicznym (zdarzają się), ale większość pieprzyków to po prostu niewinne znamiona barwnikowe. Niektórzy z każdym takimś czymś zaraz pędzą, żeby usunąć, po cholerę? Tak samo groźne są piersi (rak piersi), jelita (rak jelita) i cala reszta naszego ciała. Jeśli masz kilka pieprzyków, to je sobie mozesz obserwować i patrzeć, czy nie zmieniają kształtu i nie krwawią np. Ale istnieją ludzie, którzy mają ich od groma i trochę i nawet nie zauważą, kiedy pojawi się kolejny. Specjalnie dla ciebie zrobiłam inwetaryzację mojej lewej ręki i tylko na niej doliczyłam się 28 pieprzyków róznej wielkości i odcieni. Cała moja rodzina jest opieprzykowana. Nikt nigdy nie miał z tego powodu żadnych problemów - a kiedyś nie bylo filtrów i edukacji zdrowotnej. Ja nie jestem lekarzem, ale moja stryjeczna siostra jest, ma pieprzyki, jak cały klan, i wcale się nimi nie przejmuje. W tej chwili pewnie siedzę na którymś z pieprzyków, a gumka od majtek ociera mi dwa inne. Więc zwracaj uwagę na niepokojące zmiany, używaj filtra, ale wrzuć na luz. Ziaja robiła kiedyś malutkie kremiki z filtrem 60 na znamiona właśnie, były w aptekach.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych