Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Ospa Wietrzna

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 _danny_

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 03 czerwiec 2009 - 17:20

Witam,
Właśnie kończę chorobę i mam dylemat odnośnie smarowania wykwitów (smaruje kremem Hasco Vir Pro).
Strupów mam już kilka na całym ciele, większość to płaskie różowe ślady (nowe ciało), a kilka to różowe dziury i to na czole i twarzy!!
Mam pytanie czy owe dziury smarować dalej czy lepiej aby się same goiły (chodzi o estetykę) i to samo odnośnie "płaskich różowych pozostałości).
Wydaje mi się, żeby nie smarować bo wysusza to bardzo, a bez smarowania samo ładnie się zrośnie..Czy tak???Co robić????

Opis leczenia i maści:
Leczenie: Heviran 800 mg 4 x dziennie oraz krem Hasco Vir PRO (aciclovirum). Ten sam składnik co tabletek.
Leczenie zlecił: lek.spec. dermatolog-wenerolog.
Brak gorączki i swędzenia. W ogóle nie drapę.

Proszę o pilne odpowiedzi!!

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 Mariposa.

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 60 postów

Napisano 04 czerwiec 2009 - 18:23

Z tego co pamiętam ze swojej ospy wietrznej wszystko należy smarować aż do całkowitego zagojenia się.
Ale dermatologiem nie jestem :)
Mówienie prawdy w naszym codziennym życiu jest albo niekonieczne, albo szkodliwe, więc jej nie mówimy.
- Jonathan Carroll

#3 _danny_

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 08 czerwiec 2009 - 14:39

Witam ponownie,
Więc już nie mam strupów, wszędzie pozostały różowe plamki (ślady) gładkie i niestety co najgorsze na twarzy, ale już nie gładkie plamki tylko Dziury!!!
Ok. 5-6 dziurek, z czego największee na czole to dziury!!
Nie drapałem...I nie wiem czy to musi potrwać?Czy się zrosną?
Smaruje cały czas Hasco Vir pro oraz kupiłem Contactubex (bez recepty, na blizny) i nie wiem czy mogę już tym Contratubex'em smarować?Czy jeszcze czekać i smarować Hasco Vir'em albo w ogóle nie smarować?
Proszę o pomoc!!

#4 lichtgestalt

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1216 postów

Napisano 08 czerwiec 2009 - 18:50

Wyświetl postUżytkownik _danny_ dnia 8.06.2009, 15:39 napisał

Witam ponownie,
Więc już nie mam strupów, wszędzie pozostały różowe plamki (ślady) gładkie i niestety co najgorsze na twarzy, ale już nie gładkie plamki tylko Dziury!!!
Ok. 5-6 dziurek, z czego największee na czole to dziury!!
Nie drapałem...I nie wiem czy to musi potrwać?Czy się zrosną?
Smaruje cały czas Hasco Vir pro oraz kupiłem Contactubex (bez recepty, na blizny) i nie wiem czy mogę już tym Contratubex'em smarować?Czy jeszcze czekać i smarować Hasco Vir'em albo w ogóle nie smarować?
Proszę o pomoc!!

skonsultuj się proszę z dobrym lekarzem
L.o.v.e lives forever. <3

Film z sygnatury został usunięty, proszę nie wstawiać filmów do sygnatury

#5 _danny_

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 08 czerwiec 2009 - 20:14

"lichte...."
Sam proszę skonsultuj się z lekarzem i to pilnie!!
Wyobrażasz sobie, że pójdę do lekarza dermatologa i wydam ok. 70 zł tylko po to aby mi powiedział czy mam nadal smarować i czym??Raczej bez sensu. Lekarz pierwszego kontaktu raczej się nie nadaje.
Pytając na forum miałem nadzieję odpowiedzi (sensownych) praktycznych, czyli ludzi, którzy kiedyś przeszli ospę.
Bez komentarza..Dalszego...

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 lichtgestalt

Forumator

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1216 postów

Napisano 08 czerwiec 2009 - 21:23

Wyobraź sobie, że przeszłam ospę, dosyć dawno.
Z tego co pamiętam stosowałam taką chłodzącą maść (nie pamiętam nazwy) strasznie to wszystko swędziało ale wytrwałam i starałam się nie rozdrapywać strupów, wkrótce ślady zniknęły, a żadnych dziur nie mam, radziłam po prostu, żebyś na własną rękę nie stosował takich maści, skoro nie wiesz jakie mogą być skutki :)
L.o.v.e lives forever. <3

Film z sygnatury został usunięty, proszę nie wstawiać filmów do sygnatury

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#7 nianiaSweet

Wyjadacz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 501 postów

Napisano 16 lipiec 2009 - 15:15

Ja smarowałam przez cały czas, aż do całkowitego wygojenia sie, tego co pamiętam też łykałam heviran w czasie ospy, co przyspieszyło proces gojenia, a do tego nie obawiałąm się że pozostaną mi jakieś ochydne blizny w szczególności na twarzy!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych