Skocz do zawartości

Zainteresowani.pl - mikroblogowanie w całkiem odmienny sposób. Inspiracje każdego dnia...

- - - - -

Zaskórniki + skóra wrażliwa. ZDJĘCIA.

20 odpowiedzi w tym temacie

#1 martynaberi

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 19 kwiecień 2009 - 10:17

Mam maaasę zaskórników na twarzy. Mam 16 lat i pewnie problemy skórne w tym wieku to normalka, ale próbowałam masę rzeczy. I nic. Opiszę może mniej więcej, jaka jest moja skóra:
-dużo zaskórników,
-często się zaczerwienia w różnych miejscach,
-często mam uczucie ściągniętej skóry i wyraźnie czuję, że jest podrażniona,
-po wstaniu z łóżka bardzo się błyszyczy, jak i po całym dniu (wieczorem jest katastrofa),
-najlepiej jest chyba na policzkach (sfera T jest najbardziej pokryta zaskórnikami),
-nawilżam ją rano i wieczorem,
-myję dwa razy dziennie żelem bez mydła,
-używałam antybiotyku z alkoholem na skórę ale zrezygnowałam, bo moja skóra jest zbyt wrażliwa na takie coś,
-codziennie używam makijażu (podkład, korektor, puder),
-unikam słońca, o ile mogę, bo opalanie strasznie wysusza mi skórę i podrażnia (a zbliżają się wakacje =[).

Błagam o jakieś rady. Kosmetyczka odpada, chodziłam kiedyś na oczyszczanie, ale to nie zwalcza przyczyn powstawania trądziku i efekty są chwilowe. Jakieś kosmetyki, może tabletki...
Dermatolog też mi nie pomógł, chociaż może powinnam poszukać jakiegoś porządnego? Jestem z woj. pomorskiego.

Dla odważnych zdjęcie mojego trądziku ---> ZDJĘCIE

Z góry dziękuję.

Użytkownik martynaberi edytował ten post 19 kwiecień 2009 - 19:58

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Gliwice dentysta

#2 Karolak93

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 34 postów

Napisano 19 kwiecień 2009 - 20:01

Hej...!moge ci polecic krem perfecta z gruszki(i z czegos tam jeszcze ale nie pamietam dokladnie)ma on dzialanie dzieki ktoremu skora sie tak nie przetluszcza i likwidyje blizny jak i zapobiega powstawaniu nowych jest on przeciwbakteryjny

#3 Sica_

x]

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1681 postów

Napisano 20 kwiecień 2009 - 14:48

moze sprobuj zielonego kremu himalaya, anti acne czy cos w tym stylu, mi bardzo pomogl a cena jest ok; ewentualnie jesli wolisz cos lepszego to vichy ma dobry krem :] albo czerwono rozowy albo zielony, zielonego uzywalam-pomogl ale efekty gorsze od tego którego nazwę podalam na poczatku a cena wyzsza..

btw, masz sliczne oczy ;p

>>>>>>> Moja biżuteria :) <<<<<<<

#4 Calliope

...

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5669 postów

Napisano 21 kwiecień 2009 - 08:21

Po zdjęciach widać,że nie będzie z tym łatwo. Ja osobiście proponowałabym Ci pójście do dobrego dermatologa, sama za duzo nie zdziałasz. To trzeba leczyć.
Po pierwsze: kup delikatny kosmetyk (żel oczyszczająco-matujący) do błyszczącej cery i myj twarz rano i wieczorem.
Po drugie: delikatny (bez alkoholu!) krem nawilżający, aby skóra się nie ściągała.
Po trzecie: żadne spirytusy salicylowe i inne wynalazki w Twoim przypadku nie pomogą, mogą tylko podrażnić skórę.
Po czwarte: oczyszczający peeling przeciwko wągrom granatowy Clean&Clear u mnie zlikwidował zaskórniki na brodzie (bo tyylko tu mialam). Tylko trzeba go delikatnie używać, masować twarz, a nie wcierać i szorować.
Po piąte: makijażu unikaj jak ognia - taka skóra musi oddychać, a zatykając jej pory make-upem tylko sobie szkodzisz. Jeżeli już musisz się malować, to polecam podklad jedwabisty podkład rozświetlający do skóry wrażliwej i skłonnej do alergii z serii AA. Dobrze kryje i nie podrażnia.
Pomaga też mycie twarzy wodą mineralną.
Kup suszony tymianek (nawet w spożywczaku jako przyprawę). W duzym garnku zagotuj wodę, potem wrzuć tymianek i na chwilę przykryj garnek pokrywką. Potem oczyszczoną twarz trzymaj nad wydobywającą sie parą. Mozesz też zamoczyć w tym ręcznik i gorący (ale tak żeby nie parzył ;) : przyłóż do twarzy. Otworzysz pory i cera będzie oddychać. Powodzenia i wytrwałości w walce ;) pozdrawiam

#5 ~*CiekawaSwiata*~

...my kisses don't lie^^

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1553 postów

Napisano 22 kwiecień 2009 - 09:11

Wyświetl postUżytkownik Karolak93 dnia 19.04.2009, 21:01 napisał

Hej...!moge ci polecic krem perfecta z gruszki
ja go używam, antybakteryjny, matujący i ma super zapach
w ogóle kosmetyki z tej serii Perfecta No Problem są bardzo fajne i polecam je.
a co do codziennego makijażu to sobie go daruj. twoja skóra potrzebuje pomocy a nie makijażu.
dbaj o skórę nie tylko wieczorem i w nocy ale także i w dzień.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#6 Anitkaa

Żegnam Was ;)

• Bez aktywacji
  • PipPipPipPip
  • 839 postów

Napisano 22 kwiecień 2009 - 09:57

Polecam żel do oczyszczania Bielendy - No more
Tutaj ;)

#7 xscarlettx

gingercore

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 793 postów

Napisano 22 kwiecień 2009 - 10:08

Hm...A nie lepiej byłoby pójść do lekarza dermatologa, zrobić badania poziomu hormonów?
"jeżeli myślisz,że jesteś zbyt mały aby coś zmienić, spróbuj zasnąć z komarem latającym nad uchem"

#8 Ashley88

speedAshi

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1690 postów

Napisano 22 kwiecień 2009 - 14:48

polecam: udanie sie do lekarza :)
oraz krem perfecty :) gruszkowy, wspaniale matuje :) i zmniejsza powstawanie nowych zaskornikow

polecam: udanie sie do lekarza :)
oraz krem perfecty :) gruszkowy, wspaniale matuje :) i zmniejsza powstawanie nowych zaskornikow

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#9 mandala

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 65 postów

Napisano 07 maj 2009 - 18:47

wiem, że iwostin ma serie na skore z problemami, chyba puritin. Możesz sprobowac. jak bylam na ich badaniach zdrowia skory to bardzo polecali tą linie. No i to kremy dla wrażliwców, dostepne w aptekach tylko.

Użytkownik mandala edytował ten post 07 maj 2009 - 18:49

#10 Alek06

Wymiatacz

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 623 postów

Napisano 08 maj 2009 - 13:01

Wyświetl postUżytkownik mandala dnia 7.05.2009, 19:47 napisał

wiem, że iwostin ma serie na skore z problemami, chyba puritin. Możesz sprobowac. jak bylam na ich badaniach zdrowia skory to bardzo polecali tą linie. No i to kremy dla wrażliwców, dostepne w aptekach tylko.

Dokładnie to kosmetyki stworzone własnie dla takiej cery.A poza tym jak sie niedawno dowiedziałam mozna spokojnie pomylic skóre sucha z wrazliwa.

#11 mandala

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 65 postów

Napisano 09 maj 2009 - 12:52

A bylas tez na tym ogolnopolskim badaniu skory? ja bylam w warszawie :)

#12 blondyneczka83

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 136 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 22:52

W sumie nie wiem czemu taka duża część z Was uparła się na ten gruszkowy krem :P Ja tam nie widzę w nim nic nadzwyczajnego.
Może na sam początek zrezygnuj w perfumowanych żeli i pianek do mycia ciała, a zastąp je zwykłym mydłem siarkowym, lub najzwyklejszym Bambino (sam lekarz mi to powiedział).
Z racji tego, że mamy lato i wakacje, to ogranicz stosowanie pudrów i podkładów - czyli zrezygnuj z tapety.
Wystaw twarz do słoneczka na kilkanaście minut (regularnie) - tylko nie smaż jej przez kilka godzin :D
Zmień dietę - zrezygnuj z ogromnej ilości soli, oraz ostrych przypraw (pizza, chipsy - mówimy NIE).
Zaopatrz się w tonik i przemywaj nim cerę przed pójściem spać (np. dobry jest Acnosan i w dodatku jest tani jak barszcz).
Po wieczornym oczyszczeniu twarzy tonikiem wklep w zmienione chorobowo miejsca krem Acne-derm (na samym początku torszkę szczypie, ale później jest coraz lepiej).
No i najważniejsze! Wszystko wykonuj regularnie, gdyż trądzik nie zniknie w przeciągu 2-3dni!

#13 Vanilka20

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 35 postów

Napisano 23 czerwiec 2009 - 15:53

Sera żółtego też radziłabym odłożyć. I na pewno unikać kosmetyków z alkoholem bo podrażnia skórę i wysusza a jeszcze tego tu brakuje. Lepiej samemu nie próbować. Dermatolog wskazany.

I znowu bym proponowała Vichy Normaderm Soin Hydratant. Działa na takie rzeczy i nawilża skórę twarzy. a 70 zł do dwa mc-e to nie tragedia. Niezawodny. U mnie w grupie na studiach każda dziewczyna zna i na prawdę mieliśmy nawet zajęcia gdzie omawialiśmy jego strukturę (studiuję kosmetologię z odnową biologiczną). Robiłyśmy również doświadczenia. Ponad 96% dziewczyn biorących w nim udział po tygodniu miało znaczną poprawę między innymi na zaskórniki :)

Użytkownik Vanilka20 edytował ten post 23 czerwiec 2009 - 17:39

I tak was połknie włochaty stwór wyobrażni Dołączona grafika

#14 oGrYzEkKk

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 246 postów

Napisano 23 czerwiec 2009 - 16:49

Nie będę orginalna :D
Nie znam niczego skuteczniejszego ( lub raczej nic lepiej mi nie służy, mimo wypróbowania...kilku hangarów specyfików ) na zaskórniki i grudki niż Brevoxyl.
Trzeba jednak uważać na przesuszenia, podczas stosowania kremu-nawilżać buzię, nawilżać , nawilżać.
Chwalone są także kosmetyki zawierające kwasy, moje doświadczenia z nimi nie są jednak chwalebne, ale to kwestia indywidualna.
Mraaau !
Dołączona grafika

#15 swiat_zofii

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 39 postów

Napisano 29 czerwiec 2009 - 22:36

mozesz sprobowac Benzacne na zaskórniki, wieczorem zel a rano tonik oczyszczajacy, benzacne w obu postaciach nie zawiera alkoholu wiec bedzie delikatniejsze od Brevoxylu
kremy tez powinnas uwazac, zeby uzywac tylko nawilżających, zadnych natluszczajacych ani co cery tlustej, moze Olay albo La Roche Posay, to z trochę droższych
i do dermatologa tez powinnas sie przejsc, bo moze masz specyficzny rodzaj skory, ale warto zrobic badania

#16 blondyneczka83

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 136 postów

Napisano 30 czerwiec 2009 - 23:02

Ale to też nie wiadomo jaką ma cere, ponieważ jeżeli ma wybitnie tłustą wręcz łojotokową, to nawet Brevoxyl, czy Acne-derm jej nie zaszkodzi, a jedynie złagodzi wydzielanie sebum. Teraz jest jeszcze gorąco, a to potęguje nie tylko pocenie się, ale i świecenie się na twarzy :/
Ja bym pozostała przy tej maści Acne-derm, bo jest dobra i nie jest droga, aczkolwiek sugerowałabym, aby smarować się nią tylko na wieczór, bo w ciągu upalnego dnia, to nawet nie chce wiedzieć jak taka nasmarowana twarz musi wyglądać :bag:

#17 Agigus Maximus

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 16 listopad 2009 - 19:10

jeej jakie Ty masz cudowne oczy ;))

aa ja Ci powiem ze sama miałam taki problem 2 lata temu ale poszłam do dermatologa, przepisał mi coś na V, nie wiem nie pamiętam już ;p.. kosztowało może nie tak mało ale pomogło, po 6 miesiącach nie było już prawie ani śladu po trądziku a blizn tez nie ma ..

ogólnie spotykałam się z opiniami, że puder 'pomaga' na trądzik i żee zniknie, ale niestety było coraz gorzej. Teraz na szczęście cieszę się twarzyczką bez żadnych problemów 'trądzikowych' ;D
___ . `Wszystko się może zdarzyć, gdy Serce pełne Wiary ... ! <3

#18 Trocina

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 53 postów

Napisano 17 listopad 2009 - 11:05

Być może mój post nic nie wniesie, ale tak pomijając wszystko nie uważam wcale, by twój problem był jakiś ogromny. Ot, trądzik... Nie jest to tragiczna sytuacja( moim zdaniem)

#19 Lusiek276

Bywalec

• Użytkownicy
  • Pip
  • 52 postów

Napisano 18 listopad 2009 - 16:49

Ja używam serii @nti @cne Flos-leku i muszę przyznać, że mam teraz zdecydowanie ładniejszą cerę. Może spróbuj tego :) A no i nie obciążaj sobie cery pudrami i podkładami, no chyba, że antybakteryjnym, bo one też zapychają pory. Najlepiej unikaj makijażu kiedy możesz.

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

#20 DEKEROWA

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 25 listopad 2009 - 10:18

Moja twarz wyglądała tak samo.
Pozbyłam sie tego problemu stosując następujące kremy:
Używam krem EFFACLAR K .
Kosmetykiem równie dobrym jest krem marki avene - cleanance K.
Pozdrawiam. I życzę wytrwałości :)

Kasia R.

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2899 postów
  • PłećKobieta

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych