Sernik biało-czarny
Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 100g. smalcu
- 250g. margaryny
- 4 jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1kg. białego półtłustego sera
- 250g. margaryny
- 1[sup]1[/sup]/[sub]2[/sub] szklanka cukru
- 1 op. cukru waniliowego (16g.)
- 4 jajka
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 1 puszka brzoskwiń
- folia aluminiowa
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- bułka tarta do obsypania formy
Sposób przyrządzenia:
Ciasto kruche:
- Z podanych składników zagnieść ciasto.
- [sup]1[/sup]/[sub]3[/sub] część ciastaowinąć folią i zamrozić.
- Pozostałe ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
- Żółtka utrzeć z cukrem.
- Dodać margarynę, budyń, utrzeć.
- Dodać ubitą piane z białek, wymieszać.
- Ciasto z lodówki rozwałkować i włożyć na natłuszczoną, obsypaną bułką blachę.
- Wyłożyć osączone, pokrojone brzoskwinie i masę serową.
- Ciasto z zamrażalnika zetrzeć, posypać mase.
- Piec 50 minut w temp. 170[sup]o[/sup]C.
SMACZNEGO
Więcej smakowitych przepisów znajdziesz tutaj.